Print Friendly, PDF & Email

IMG_9414Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall satéballetjes!

Satéballetjes
Deze week testte ik de ‘Satéballetjes’ van Tivall. Vergelijkbaar met mijn favoriete ‘balletjes’ maar dan weer net even anders. De bereiding is hetzelfde: klein scheutje olie in de pan, heet laten worden, balletjes erbij en op middelhoog vuur lekker laten bakken tot ze goudbruin, warm en knapperig zijn. Zout en peper is niet nodig, want de satékruiden zijn duidelijk aanwezig!

Smaak, structuur en toepassing
De structuur van de Satéballetjes lijkt erg op die van mijn favoriete ‘balletjes’. Ze zijn stevig, lekker vlezig met een geslaagde structuur. Niet zompig of sponzig, een echte goede bite. De smaak van deze Satéballetjes is wel echt anders. Ze zijn een stuk pittiger en kruidiger, zoals de naam doet vermoeden een saté-achtige smaak al kan ik moeilijk mijn vinger erop leggen om deze te beschrijven. Ze zijn een tikje rokerig. Dit maakt dat ik niet aanraadt om ze zoals de ‘balletjes’ los als borrelhapje te eten. De Satéballetjes zijn op hun best in combinatie met bijvoorbeeld gegrilde groenten, pittige chili of  als burgertjes op brood. Dan voegen ze met hun bijzondere smaak echt iets toe aan de maaltijd!

Voedingswaarde
Zoals we van Tivall gewend zijn zijn deze balletjes verreikt met vitamine B12 en ijzer. Altijd mooi meegenomen. Verder zijn de Satéballetjes net iets minder mager dan mijn ‘balletjes’. Ze bevatten 180 calorieën en 9 gram vet per 100 gram (een pakje is 200 gram en bevat twaalf Satéballetjes). Dit is echter nog steeds een verantwoorde keuze voor je dagelijkse voeding dus zeker een aanrader ter afwisseling!

Voor de veganist: de Satéballetjes bevatten helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de Satéballetjes bevatten helaas tarwe en gerst, dus is niet glutenvrij.

Summary
Published On