Print Friendly, PDF & Email
3.2/5 - (4 stemmen)

IMG_7184Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall spekreepjes!

Vegetarische spekreepjes
Deze week testte ik de spekreepjes van Tivall. Een van de vleesvervangers die ik nog nooit zelf heb gekozen en waar ik me ook minder op verheugde. De roze reepjes lijken verdacht veel op echte spekjes en ook de geur werkt niet mee. Zoals altijd zijn ze eenvoudig te bereiden met een klein scheutje olijfolie in een koekenpan, zonder zout! Afhankelijk van je smaak kan je ze lekker lang laten doorbakken waardoor ze helemaal knapperig worden of ze na een paar minuutjes al uit de pan halen wanneer ze nog iets ‘vleziger’ zijn.

Smaak, structuur en toepassing
Ik denk niet dat mijn beoordeling geheel objectief is in dit geval, maar ik vond de vegetarische spekreepjes een beetje griezelig. Ik had een dusdanige vleesassociatie dat ik er de kriebels van kreeg. Complimentje voor Tivall wat dat betreft, want voor de vleeseter is dit dus een perfect alternatief. Doordat de spekjes zout en rokerig zijn komen ze qua geur en smaak heel dicht in de buurt van ‘echte’ spekjes, qua structuur proef je wel het verschil, maar die structuur vond ik ook een beetje vreemd. Als je ze lang doorbakt en ze lekker knapperig zijn vind ik ze relatief het best, maar ook dat is weer persoonlijk, omdat ik dan die vleesassociatie een beetje mis. Een lastige! Qua combinatie geloof ik wel dat de spekreepjes een waardevol toevoeging zijn aan de bekende Hollandse pot: hutspot, stampot, boerenkool, zuurkool, andijviestampot, noem maar op. Dan geven de spekreepjes een beetje extra pit en een lekkere ‘bite’ in het geheel.

Voedingswaarde
Verrast was ik toen ik op de achterkant van de verpakking keek en zag dat de spekreepjes 225 calorieën en 13 gram vet per 100 gram bevatten (een pakje is 150 gram en bevat twee kleine handjes spekreepjes). Dat vind ik behoorlijk veel voor de bescheiden voedingswaarde van de reepjes. Wel zijn ze zoals we van Tivall gewend zijn rijk aan vitamine B12, ijzer en eiwitten, dus dat is mooi meegenomen. Ik zou zeggen proef en oordeel zelf! Ik ben met name benieuwd naar de reacties van de vleeseters, want als Tivall hen weet te overtuigen zijn we weer een stapje dichter bij een groenere en gezondere wereld.

Voor de veganist: de spekreepjes bevatten helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de spekreepjes bevatten helaas tarwe, dus zijn niet glutenvrij.

Summary
Vleesvervanger getest: Tivall spekreepjes
Article Name
Vleesvervanger getest: Tivall spekreepjes
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall spekreepjes!
Author