Vleesvervanger getest: Beyond Meat Mince
Tessa Emmen

Vleesvervanger getest: Beyond Meat Mince

donderdag 02 maart 2023
Het vleesvervangeraanbod blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan. Vandaag testen wij de Beyond Meat Mince! 
Smaak, structuur en toepassing

Eén verpakking 'Mince' van Beyond Meat bevat 300 gram plantaardig rul gehakt (Mince). Volgens de verpakking kun je de Mince het best bereiden door deze 5 tot 8 minuten op middelhoge temperatuur te bakken in een koekenpan. Verkruimel de Mince tijdens het bakken en blijf regelmatig door scheppen. Als je saus wil toevoegen, kun je deze tot 30 minuten met de Mince laten sudderen. Deze vleesvervanger is niet geschikt om te verwarmen in de magnetron of om te koken/frituren. Wij vinden dat de meeste producten van Beyond Meat de smaak, structuur en kleur van dierlijk vlees goed imiteren. In dit product word bietensap en appelextract gebruikt om dit product te kleuren en smaak te geven. Tijdens het bakken hoor je de Beyond Meat Mince sissen in de pan en er komt een aangename, hartige, geur vrij. Na ongeveer 8 minuten bakken hebben wij deze vleesvervanger natuurlijk geproefd. De structuur kwam erg in de buurt van dierlijk gehakt, dit komt waarschijnlijk door het aardappelzetmeel en de methylcellulose (een plantaardige vezelderivaat). De Mince was, net als dierlijk gehakt, een beetje vettig. De smaak was ook erg aangenaam, zelfs zonder kruiden of saus te hebben toegevoegd. De Mince van Beyond Meat lijkt ons perfect voor in een pastasaus, wraps of een ovenschotel. 
Voedingswaarden

De Beyond Meat Mince is gemaakt van 100% plantaardige eiwitten. Wij waren erg nieuwsgierig of de voedingswaarde van dit product in de buurt komt van dierlijk rundergehakt. De Beyond Meat Mince bevat per 100 gram 238 kcal. In vergelijking met dierlijk rundergehakt is dit bijna exact het zelfde. Het vetgehalte is ook bijna gelijk aan dierlijk gehakt, namelijk 17 gram, waarvan 5,7 gram verzadigd. Daarnaast bevat de Beyond Meat Mince 4,8 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Een goede bijkomstigheid is 2,1 gram aan voedingsvezels, aangezien dit niet in dierlijk rundergehakt zit. De mince bevat 15 gram eiwit per 100 gram, dit is 5 gram minder in eiwit wanneer je de dierlijke variant zou gebruiken. Ondanks dat is 15 gram eiwit in een vleesvervanger erg goed. Al met al, qua voedingswaarde is de Beyond Meat Mince een erg goede vleesvervanger! 

Ingrediënten
De Beyond Meat Mince bestaat uit water, erwteneiwit* (16%), koolzaadolie, kokosolie, rijsteiwit, aroma, cacaoboter, gedroogde gist, stabilisator (methylcellulose), aardappelzetmeel, appelextract, zout, kaliumzout, maïsazijn, geconcentreerd citroensap, emulgator (zonnebloemlecithine), kleurstof (rode biet), maltodextrine, granaatappelextract. *Erwten zijn peulvruchten. 

Beyond Meat Mince: 8,0
Voor de veganisten: De zijn 100% plantaardig, een go dus!
Voor de glutenallergie: De Beyond Meat Mince bevat geen gluten, ook een go dus! 

De Beyond Meat Mince 300 gram – €4,49 – verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn 

Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Laat het ons weten in de reactie, op Facebook of tag ons op Instagram met #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd! 

 

3 Reacties

Methylcellulose is een stof die uit het chemisch laboratorium komt. Het klinkt plantaardig. En het basisingrediënten is inderdaad afkomstig van planten. Maar daarna worden hulpstoffen toegevoegd die het proces van synthese in goede banen leiden. Die zijn deels zeer giftig. En je krijgt ze er naderhand nooit 100% uit. Er blijven dus giftige resten in het uiteindelijke product over. Dat is een probleem dat door chemici wordt erkend. Daarnaast is Methylcellulose lichaamsvreemd, hoe natuurlijk cellulose ook klinkt. Het lichaam kan deze stof niet goed verwerken en daardoor hoopt het zich op. Helaas dus een stuk minder gezond dan je op het eerste oog zou denken. Ik zag Methylcellulose een paar jaar geleden ergens als ingrediënt staan en heb me er toen in verdiept door professionele artikelen te lezen over de synthese. Wat ik hierboven schreef, komt daar vandaan. Ik vind Beyond ook geweldig smaken. Alle ingrediënten zijn ok (als de erwten non GMO zijn tenminste, behalve deze geniepige stof.

21:42 26 februari 2024

Ja klopt je kan er heel goed burgers van maken, maar weet je ook dat je het kan bakken zonder boter/ olie, Had dit ergens gelezen en zelf geprobeerd, gaat heel erg goed. Geprobeerd met rul bakken en met burgers.

11:33 19 januari 2024

Vind dit gehakt ook érg goed om zelf balletjes of burgers van te maken, met allerlei toevoegingen.

11:33 19 januari 2024

Hi Annemarie, Klopt! Je kan er echt van alles mee maken, heel fijn vinden we dat. Liefs, Tessa

11:33 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.