Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we de Bofkipburger van De Vegetarische Slager!
De Bofkipburger
Yes, De Vegetarische Slager heeft weer een nieuw product op de markt gebracht! Misschien was je hem al tegen gekomen in een filiaal van de Albert Heijn, Jumbo of online. Ik had hem zelf tot vandaag nog niet geproefd. Eerst even over de naam Bofkipburger, want dat is op zich al een geniale vondst. Toen mijn (vegetarische) huisgenootje op een dag blij thuiskwam en vroeg of ik de nieuwe ‘plofkipburger’ al had geproefd, wist ik niet wat ik hoorde. ‘Neehee… Bofkip’, legde zij mij uit, ‘de kip die boft omdat hij niet hoeft te sterven!’ Vanaf dat moment zat de burger in mijn hoofd, en keek ik vaak in het Albert Heijn vleesvervangerschap of ik hem zag liggen. Helaas is hij nog niet overal verkrijgbaar, tot ik deze bofkippetjes vandaag plotseling tegenkwam. Het is alweer een tijdje geleden dat we een product van De Vegetarische Slager hebben getest, dus ik heb er zin in. Als je ook razend benieuwd bent naar deze burger lees dan snel verder!
Smaak, structuur en toepassing
Wanneer je de burgers uit de verpakking haalt, valt meteen op dat ze vrij dun en compact zijn. Ze zijn niet gepaneerd en hebben een licht beige kleur. De burgers voelen vers aan, en de buitenkant is een beetje zacht en glibberig. Het is net een voorgegaarde kipburger die je zelf even moet opbakken, en dat is dan ook precies wat we gaan doen! Gebakken in een koekenpan met een klein beetje olijfolie wordt de Bofkipburger mooi goudbruin. Hij ruikt in ieder geval lekker, maar nu de proeftest.. Zelf vind ik hem zowel qua smaak als structuur ontzettend lijken op echte kip. Eenmaal gebakken is hij wat steviger geworden. Hij lijkt opgebouwd uit een soort laagjes, die zelfs aandoen als de structuur van het spierweefsel van de ‘echte’ variant. Toch heeft de Bofkipburger een aardse smaak waar ik niet helemaal mijn vinger op kan leggen, maar die ik zeker niet vies of storend vind. De smaak is al met al echt ontzettend goed. De Bofkipburger komt fantastisch tot zijn recht op een AH luxe speltbol met knapperige ijsbergsla en een yoghurt-knoflooksaus met citroen en zwarte peper! Ik vind dit by far de meest realistische kipvervanger van dit moment!
Voedingswaarden
Qua smaak is deze burger in ieder geval met vlag en wimpel geslaagd, maar is hij ook gezond? De Bofkipburger is met 175 kcal per 100 gram gemiddeld hoog in calorieën. Wat ik wel jammer vind is dat hij, met slechts 18%, niet rijk is aan eiwitten. Een volwaardige vleesvervanger bevat minstens 20% eiwit. Met 1,2 gram zout valt hij nét boven de richtlijn van 1,1 gram. Ook qua verzadigd vet zit hij met 3,6 gram net boven de richtlijn van 2 gram. Hij bevat een minimale hoeveelheid suiker van 0,5 gram. Dat is dus allemaal helemaal prima! Pluspunten zijn dat hij ijzer en vitamine B12 bevat. Daarnaast is hij ook helemaal plantaardig.
De Bofkipburger van De Vegetarische Slager is gemaakt van: sojastructuur 64% (water, soja-eiwit, tarwezetmeel, tarwe-eiwit), tuinbonen, zonnebloemolie, palmvet, specerij-extracten (koriander, kruidnagel, ui), verdikkingsmiddel (methylcellulose), natuurlijk aroma, bamboevezel, tapiocazetmeel, citrusvezel, kruiden (foelie, gemberpoeder, knoflookpoeder, witte peper, uienpoeder), zout, kruidenextract (oregano), suiker, stabilisator (verwerkt Eucheumazeewier), ijzer, vitamine B12. Kan ei, melk, noten, pinda bevatten.
De Bofkipburger: 8,3
Voor de veganisten: Yesss! de Bofkipburgers bevatten geen dierlijke producten, een Go dus!
Voor de glutenallergie: Helaas… De Bofkipburgers bevatten gluten, een No-go dus!
De Vegetarische Slager Bofkipburgers – €3,39 – verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn
Heb jij de Bofkipburger van De Vegetarische Slager al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie.
Vegetarische spekjes.
Wat ontzettend jammer dat de receptuur is veranderd. De nieuwe versie is niet te eten. Ze smaken nu jammer genoeg naar goedkope, vette rookworst. Het hele huis rook ernaar. Ik heb uiteindelijk het eten weggegooid. Ik kokhalsde er gewoon van.
Heel erg jammer, enkele recepten vallen nu echt in het water door het gemis van de spekjes!
Met vr gr Mieke
Hi Mieke,
Vervelend om te horen dat de vegetarische spekjes niet in de smaak vallen na verandering van het receptuur. Heb je dit al gemeld bij het merk waar je ze vandaan hebt? Misschien help je hun hier wel mee?
Liefs,
Karlijn
Ben het hier helemaal mee eens. Wat jammer. De vorige versie was een supergoede vervanging. Deze ruiken chemisch en proeven zo vies. Koop ze nu niet meer.
Hoi Heleen,
Wat ontzettend jammer! Misschien kun je contact opnemen met De Vegetarische Slager om te laten weten dat ze minder smaken sinds ze de receptuur hebben veranderd? Succes! Hopelijk vind je een andere goede vervanger ervoor!
groetjes,
Suzanne