Print Friendly, PDF & Email

Is het je al opgevallen dat steeds meer fastfoodketens vegetarische items opnemen in hun assortiment? Zo spotten wij steeds vaker de vegetarische hamburger én de vegetarische ‘kip’ burger. De McDonald’s zette als eerste een vega kipburger op het menu, gevolgd door Burger King en sinds de introducering tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft ook KFC een vegetarische burger op het menu staan. Reden voor ons om het huidige aanbod te testen en op zoek te gaan naar de beste vegetarische kipburger van Nederland! Benieuwd naar de resultaten? Lees snel verder!

De vegetarische kipburger test

Met het hele DHV-team proefden we blind drie verschillende vega kipburgers van Nederlands meest bekende fastfoodketens: McDonald’s, Burger King en KFC. Maar waar moesten deze vegetarische kipburgers aan voldoen om de selectie te halen? Wij testten de alleen de ‘vegetarische kipburgers’ met een gepaneerde kipburger. Daarnaast bevatten alle burgers een sesambroodje met sla en een huisgemaakte saus. In onze zoektocht naar de ultieme vegetarische kipburger beoordeelden wij ieder exemplaar op smaak, structuur, prijs en voedingswaarden. Daarna gaven we iedere vega kipburger een rapportcijfer. Ben jij ook benieuwd wie er als winnaar uit de test komt? TROMGEROFFEL!

Burger King – Veggie King (€5,45 per stuk)

De Burger King heeft één vegetarische burger: de Veggie King. Over deze burger geeft Burger King aan dat de Veggie King geweldig smaakt, en dat niet alleen vegetariërs dat vinden. Volgens eigen zeggen bevat de burger echte groente, versgesneden sla, sappige tomaat, augurk, ui en de beroemde Big King saus. En dat alles op een heerlijk sesambroodje. Wij zijn benieuwd!

Allergenen: Ontbijtgranen met Gluten, Tarwe, Gerst, Ei, Sesamzaden, Mosterd. Kan sporen bevatten van Lupine, Soja en Melkproducten.

Uiterlijk, smaak & structuur
De burger ziet er vanaf de buitenkant goed uit. De burger bevat namelijk naast het broodje, burger, saus en sla ook tomaat, augurk en (rauwe) ui. Op het eerste gezicht is dit een herkenbare gepaneerde kipburger, maar na de eerste hap merk je dat deze burger eerder een groenteburger is. Het uiterlijk heeft ons aardig in de maling genomen, want wij waren er 100% van uitgegaan dat wij met een kipburger te maken hadden. Eerlijk is eerlijk, Burger King noemt het een Veggie King en geen ‘kip’. De structuur van de burger is gelijk aan die van doorgekookte groenten: zacht, waardoor de burger snel uit elkaar valt en je alle soorten groenten ziet zitten. Het korstje die de groente bij elkaar houdt is licht knapperig met een mooie goudbruine kleur. De smaak is oké, maar niemand springt een gat in de lucht. Bovendien is de structuur zompig. Deze burger bevat wel de minste calorieën (330,9 kcal) in vergelijking met de andere burgers. Nadeel is weer dat deze het duurste is van de drie varianten!

Cijfer: 4

McDonald’s McChicken Veggie (€4,20 per stuk)

In het vegetarisch assortiment van de McDonald’s vinden wij vier producten: de Veggie Homestyle Crispy Chicken, de Veggie Homestlye Crispy Chicken Honey Mustard, de McChicken Veggie en de Veggie Falafel Salad. Het vegetarisch burger aanbod is hiermee het grootst, maar de basis van de vegetarische kipburger in alle gevallen hetzelfde. De burger die McDonald’s gebruikt is van Valess. Deze is gemaakt van zuivel (62% magere melk) en tarwe-eiwit. Door de zuivel is de burger wel vegetarisch, maar helaas niet duurzamer dan de gewone variant. Jammer! Wij proeven de McChicken Veggie, waarover McDonald’s duidelijk is: ‘Geniet van dezelfde smaken als de McChicken, maar dan met een burger van Valess. Daarbovenop zit verse sla en een frisse sandwichsaus op een getoast sesambroodje’. Wij vragen de flexitariërs in ons team of deze burger echt zo smaakt als een reguliere kipburger van de fastfoodketen. Wij zijn benieuwd naar de reactie!

Allergenen: Gluten, Sesam, Melk, Ei, Mosterd

Uiterlijk, smaak & structuur
In de ogen van ons panel is dit hoe een klassieke kipburger eruitziet bij de gemiddelde fastfoodketen. En eerlijk is eerlijk, de McChicken Veggie smaakt ook nog eens als een echte McChicken. Sommigen van ons zouden hem misschien niet eens onderscheiden van het originele exemplaar met kip. McDonald’s heeft hierin dus ook echt niet gelogen! Maar of dit genoeg is om de beste vegetarische kipburger te worden, vragen we ons af. Hoewel de burger in alle aspecten overeenkomt met de traditionele kipburger, komt de meeste smaak toch echt van de saus en niet van de burger zelf. Deze burger is naar ons idee simpelweg ondergedompeld in de klassieke McChicken saus en verder nogal gewoontjes aangekleed met een enkel blaadje ijsbergsla. De structuur van de burger is vezelachtig, waardoor deze wel dicht bij een echte kipstructuur komt. Verder is de burger erg knapperig van buiten, maar is hij van binnen toch wel wat aan de droge kant. Bovendien heeft de burger een minder uitgesproken smaak dan de andere twee. Hij is in onze ogen een klassieke kipburger zoals we die in onze herinnering hebben zitten, maar niet de beste die we ooit gegeten hebben. 

Cijfer: 6

KFC Chickenless Chicken Burger (€5,05 per stuk)

Onlangs testte KFC voor het eerst de Chickenless Chicken Burger in Nederland en wij mochten hem als een van de eersten proeven! Leuk nieuws: de Chickenless Chicken Burger was een succes en blijft! Op 9 maart, bij de start van onze Nationale Week Zonder Vlees, wordt deze burger landelijk geïntroduceerd. De burger op de Chickenless Chicken Burger is overigens niet alleen vegetarisch is, maar zelfs 100% plantaardig. Dat verdient een applausje! KFC geeft aan dat deze burger net zo smaakvol is als de KFC Chicken Burger, omdat hij gepaneerd is volgens het originele KFC-recept met de 11 kruiden en specerijen. Daarna frituurt KFC de kipburger (in een aparte frituur) voor een extra knapperige korst. De burger van de Chickenless Chicken Burger is gemaakt van Quorn. Deze is gemaakt van mycoproteïne. Voor wie dit niet kent: dit is duurzame, plantaardige eiwitbron afkomstig uit Europa (Isabel maakte er eerder dit filmpje over).

Allergenen: Gluten, Mosterd, Sesam

Uiterlijk, smaak & structuur
Het eerste wat ons opvalt aan deze burger, is dat die in vergelijking met de andere burgers afwijkt in vorm en formaat. Het is geen typisch hamburgerrondje, maar eerder een ovaal en lijkt zelfs iets groter dan de andere exemplaren in deze test. Een flinke burger dus, maar daar hoor je ons natuurlijk niet over klagen 😉 Zoals we van KFC gewend zijn is het de ‘kip’ die de show steelt met een knapperig en kruidig korstje. Van alle burgers die wij geproefd hebben, heeft deze duidelijk de meeste smaak. Dat zal alles met de geheime kruidenmix van KFC te maken hebben. Qua aankleding is de burger niet heel spannend: naast de broodje-burger-saus-sla combinatie, bevat het ook twee plakjes tomaat. De vega kipburger zelf heeft een stevige en zeer compacte structuur en ziet er ook iets massiever en minder vezelig uit dan de andere exemplaren. Hierdoor blijft de burger goed bij elkaar, wat wel zo fijn is tijdens het eten. Het kan eigenlijk ook niet anders dan dat de maker van deze burger als kip-expert het voor elkaar heeft gekregen om een kip-waardig vegetarisch alternatief te creëren!

Cijfer: 7,5

Voedingswaarden overzicht

KFC McDonald’s Burger King
per portie per portie per portie
Energie (Kcal) 447,1 Kcal 421 Kcal 330,8 Kcal
Vet 18,6 g 18 g 13,8 g
waarvan verzadigd 1,7 g 2,1 g 1,3 g
Koolhydraten 46,1 g 45 g 42,5 g
waarvan suikers 6,6 g 6,9 g 7,1 g
Vezels 10,3 g 6,2 g 4,6 g
Eiwitten 18,4 g 17 g 7,1 g
Zout 2,8 g 2,1 g 2,1 g

Wat is jouw favoriete vega fastfood kipburger? Of heb jij een ander product dat je graag terugziet in de volgende productentest? Laat het ons weten via een reactie op het blog, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Wat is de beste vegetarische fastfood kipburger?
Article Name
Wat is de beste vegetarische fastfood kipburger?
Description
Is het je al opgevallen dat steeds meer fastfoodketens vegetarische items opnemen in hun assortiment? Wij gingen op zoek naar de beste vega kipburger!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!