De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! Vandaag is de rosé aan de beurt. De zomer is namelijk begonnen en daarmee is het rosé seizoen officieel geopend! Deze heerlijke wijn is echt niet alleen voor op een terrasje, er is voor elke gelegenheid een rosé te vinden. Je hebt verschillende soorten rosé: de wijn varieert in kleur van zeer licht tot zeer donker en van beendroog tot zoet. Hier lees je alles wat je moet weten over de rosé!
Blauwe druiven
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Dit komt omdat wijn zijn kleur krijgt door de kleurstoffen in de schil. De schillen van de druiven moeten dus meegisten en hoe langer dat gebeurt, hoe roder de wijn wordt. Na een paar uur gisten heb je een lichte rosé, na 2 dagen een donkere en op een gegeven moment krijg je een rode wijn. Als de wijnboer de kleur van de wijn goed vindt, laat hij de wijn weglopen in een ander vat en blijven de schillen achter. Er zijn daarnaast ook nog andere methoden om rosé te maken. Blauwe druiven persen zodat er kleurstof meekomt, is een manier en ook het samen vergisten van blauwe en witte druiven is een optie. Het mengen van witte en rode wijn mag daarentegen niet!
Hoe drink je rosé?
Rosé moet je goed gekoeld en jong drinken, niet langer dan één jaar oud bij voorkeur. Het is namelijk geen bewaarwijn die lang moet rijpen. Rosé krijgt ook bijna nooit houtrijping. Hij moet lekker fris en fruitig blijven smaken. Kenmerkend voor rosé is de sappigheid van de wijn, waardoor hij lekker door te drinken is. Bij een rosé zijn de smaak van rood fruit en de frisse zuren een belangrijke factor.
Verschillende gebieden
Uit verschillende streken komen ook verschillende soorten rosé. De Provence staat bekend om zijn licht gekleurde rosé. Deze wijn is erg lekker als aperitief of bij een salade. Een veel donkerdere rosé komt uit de Rhône, uit de appellation Tavel. Deze wijn smaakt krachtig en is meer geschikt als wijn bij een hoofdgerecht. Uit noord Spanje komt ook zo’n mooie donkere rosé of eigenlijk rosado. Deze is gemaakt van de garnacha druif (die heet in Frankrijk grenache) uit het gebied Navarra, vlakbij Rioja. Voor liefhebbers van halfzoet, is de Rosé d’Anjou uit de Loire goed geschikt. Ook zijn er natuurlijk mousserende rosé wijnen verkrijgbaar. Rosé champagne wordt overigens wél verkregen door witte en rode wijn te vermengen.
Gerechten bij rosé
Wat eet je precies bij een rosé? Het best-passende gerecht is afhankelijk van de soort rosé die je drinkt. Een droge rosé is het lekkerst met een frisse, sappige groente zoals venkel. Een halfzoete rosé is het lekkerst met een iets zoeter product, zoals rode bieten. Een zoete rosé is het lekkerst als je het combineert echt zoete ingrediënten, zoals fruit. Zie hieronder drie lekkere recepten, om te combineren met de rosé die erbij past!
Drink jij wel eens rosé? Wat vind je er van en waar combineer je het mee? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van de rosé door Fenea Silviu. Je downloadt de foto hier.
0 reacties