6 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Roussillon
Anouska Blankman

6 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Roussillon

zondag 14 juli 2024
Remy Tolk leert ons vandaag in samenwerking met Wine & Roses meer over één van de bekendste Franse wijngebieden! Remy Tolk deelt verrassende feitjes over de Franse Roussillon. Hét gebied voor liefhebbers van kruidige rode wijnen. In dit artikel leer je alles over heebied, de wijn en geven we heerlijke recepten die er perfect bij passen!

Frans of Spaans?


De Roussillon is het zuidelijke deel van Languedoc-Roussillon. Roussillon grenst aan de Middellandse Zee (Golfe du Lion) en de Pyreneeën. Het is in het zuiden en landinwaarts bergachtig. Roussillon ligt dan wel in Frankrijk, maar is eigenlijk meer Catalaans dan Frans. Je ziet er bijvoorbeeld veel tweetalige plaatsnaamborden. In Roussillon hebben de inwoners een eigen taal, cultuur en keuken. Ze voelen zich niet Frans maar ook niet Spaans! Ze hebben een heel eigen identiteit, net zoals hun wijnen.

Wijnschuur van Frankrijk


De gebieden Languedoc en Roussillon zijn samen de grootste wijnleverancier van Frankrijk. Een oude bijnaam van de twee samen is “de wijnschuur van Frankrijk”. Er wordt al jaren hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit. Dit gaat heel goed! Vooral de kinderen van de traditionele wijnmakers gebruiken moderne technieken om de wijnstijlen te veranderen.

2500 zonuren per jaar


Het is erg warm en droog in de Roussillon, er zijn ruim 2500 zonuren per jaar (1500 in NL). Daarnaast is de stad Perpignan is de warmste van Frankrijk! Er valt weinig regen en het is dus ook niet een heel groen gebied. Dit zonnige klimaat betekent automatisch dat er vooral rode wijn wordt gemaakt. Blauwe druiven kunnen beter tegen droogte en zon. Daarnaast hebben ze ook meer zon nodig om rijp te worden dan witte druiven.

Specialiteit: Banyuls


Banyuls is de beroemdste wijn van het gebied. Het is een rode dessertwijn van het type Vin Doux Naturel. Deze wijn wordt de Franse port genoemd. Het combineert prachtig met chocolade en zwaardere desserts. Voor optimaal resultaat moet je hem koelen naar eigen smaak tussen de 12 en 16 graden. De fles kan dankzij de conserverende werking van de suikers en alcohol makkelijk een paar weken openstaan en hoeft dus niet direct op. Als dat je lukt ;)

Kruidige rode wijnen


De rode wijnen van de Roussillon hebben een kruidig karakter, zijn donker van kleur en hebben veel smaak. Je proeft vooral zwart fruit zoals bramen en blauwe bessen. De wijnen krijgen ook vaak houtopvoeding, waarbij ze worden opgeslagen in een eikenhouten vat. Rode wijn uit Roussillon heeft veel smaak en kracht!

Typisch Roussillon: Singla La Matine

Singla La Matine uit 2016 is een prachtig voorbeeld van een typische rode Roussillon wijn, verkrijgbaar bij Wine & Roses. Hij is gemaakt van 60% grenache en 40% syrah. De grenache druif maakt de wijn fruitig en soepel, de syrah geeft kruidigheid, tannines en zuren. Als je hem opent, ruik je een kruidige aardse wijn met tonen van zwavel en cacao. Als je hem proeft, dan blijft hij dankzij de grenache naast stevig ook sappig, met veel fruittonen en medium zuren. Deze wijn kan flink wat hebben, denk bijvoorbeeld aan ook flink kruidige gerechten. Wij combineerden hem met mooie herfstige rode biet gerechten.

Hartige taart met ricotta en geroosterde biet
  • 06 July 2025

Hartige taart met ricotta en geroosterde biet

Deze hartige taart is een topper

  • Isabel Boerdam
Recept bekijken
Rode bietensoep met venkel en appel
  • 12 October 2017

Rode bietensoep met venkel en appel

Met het koude weer dat komen gaat is deze warme winterse soep een perfecte maaltijd

  • Eke Mariën
Artikel bekijken
Rabarbertaartjes met bieten en walnootpesto
  • 03 May 2023

Rabarbertaartjes met bieten en walnootpesto

Deze rabarbertaartjes zijn zo feestelijk

  • Isabel Boerdam
Artikel bekijken
Bietensoep met blauwe kaas en groentechips
  • 22 October 2016

Bietensoep met blauwe kaas en groentechips

Soep blijft één van m'n favoriete gerechten: het is makkelijk, gezond, vult goed en je kan het zo lekker maken als je zelf wil

  • ZTRDG
Artikel bekijken
Scandinavische keuken: bietenkoekjes met mierikswortelsaus
  • 02 August 2018

Scandinavische keuken: bietenkoekjes met mierikswortelsaus

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens

  • Mariëlle van Stek
Artikel bekijken

Notities

Ben jij ook zo dol op kruidige Roussillon wijnen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Zelf de (Franse) keuken induiken? Probeer dan eens dit recept voor hartige soufflés.

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.