Voor veel mensen is het fijn om iets geleidelijk op- of af te bouwen. Zo zijn een hoop veganisten begonnen als flexitariër, waarna ze steeds vaker vlees, vis, en uiteindelijk ook zuivelproducten lieten staan. Op die manier is er een natuurlijke overgang, wat heel prettig kan zijn! Speel jij ook met het idee om over te stappen op een plantaardig voedingspatroon? Met de volgende tips maak je deze overgang een eitje. 😉
Ontdek de supermarkt
De afgelopen jaren is het assortiment aan vlees-, vis- en zuivelvervangers enorm gegroeid. Daardoor kan je nu ook zuivel makkelijk food swappen. Sommige supermarkten verkopen zelfs plantaardige variaties op ei of sauzen. Hierdoor wordt het je al aanzienlijk makkelijker gemaakt. Lunch met een sandwich met vegan spread, pauzeer met een koffie met haverdrink en dineer met een vegan burger met een variatie op cheddar, tomaat en komkommer. Ben je meer een visliefhebber? Je kunt je eigen tonijnsalade maken met vegan mayo en visvrije tonijn of serveer je groenten met een gebakken plantaardige zalmfilet en een saus van een plantaardige variatie op room. Simple as that! Let wel op: niet iedere vervanger bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Kijk dus even goed op de verpakking of er bijvoorbeeld B12, ijzer of calcium aan toegevoegd is. Dat scheelt weer!
Experimenteer met wereldkeukens
Niet iedereen is fan van kant-en-klare vervangers. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om aan je voedingsstoffen te komen, namelijk door middel van bijvoorbeeld bonen, peulvruchten, noten en zaden. Maar wat moet je daar dan precies mee maken? Veel andere wereldkeukens hebben het wiel al voor je uitgevonden! Probeer bijvoorbeeld eens een lekkere wrap met bonen, paprika en Mexicaanse kruiden! Zo kom je makkelijk aan je eiwitten en ben je verzekerd van een verzadigende maaltijd. Ook gerechten als Indiase of Thaise curry zijn in de basis plantaardig, als je de kip weglaat. Curry wordt namelijk vaak gemaakt met kokosmelk. Vervang de kip door bonen, bloemkool of aardappel et voilà: helemaal zuivelvrij. Meer fan van de Italiaanse keuken? Een lasagne is minstens net zo lekker met linzen. Spiek dus vooral eens op de menukaart van andere landen om inspiratie op te doen, zoals je ziet zijn de mogelijkheden oneindig!
Creëer een volwaardige maaltijd
Sommige groenten of vervangers zijn erg lekker en hebben een vlezige structuur, zoals champignons, maar bevatten niet alle voedingsstoffen om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je producten met elkaar combineert. Heb je een vleesvervanger die niet zo veel ijzer bevat? Vul je maaltijd dan aan met een ijzerrijke groente, zoals spinazie. Of heb je juist nog wat calcium nodig? Verwerk avocado in je gerecht! Zo weet je zeker dat je een gebalanceerde en volwaardige vegan maaltijd op tafel zet. Wist je dat wij een e-book ontwikkeld hebben die volledig in het teken staat van een volwaardig én vegan voedingspatroon? In dit e-book vind je niet alleen informatie, maar ook recepten. Zo kom jij er makkelijk en snel achter hoe jij een gebalanceerde maaltijd serveert.
Koop een leuk kookboek
Juist doordat er nu zo veel plantaardige recepten en producten zijn, kan het lastig zijn het overzicht te houden. Trakteer jezelf op een kookboek naar keuze om altijd een inspiratiebron te hebben om op terug te vallen! Sommige kookboeken zijn wat ingewikkelder dan de ander, dus neem even een momentje om een boek door te bladeren. Zo zie je al snel of het boek geschikt is voor jouw kookniveau. Er zijn een hoop makkelijke en snelle vegan recepten en kookboeken, waardoor je maak plantaardig eten jezelf toegankelijk en laagdrempelig maakt. Wij reviewen met enige regelmaat kookboeken, dus neem een kijkje in onze online boekenkast! Wil je een boek met vega én vegan recepten die je ook nog eens helpt met het experimenteren met wereldkeukens? Dan hebben we het ideale kookboek voor jou: De vega atlas van Isabel Boerdam. Door de combinatie van vegetarische en plantaardige recepten maak je de overgang nog makkelijker. Loop dus snel naar de boekwinkel of bestel ‘m hier! En de volgende uitdaging? De vegetarische recepten uit het boek zelf vegan maken. Geloof ons, dat lukt jou 😉
Wat is jouw grootste uitdaging bij overstappen op een plantaardig voedingspatroon? Of heb jij nog tips? Laat het ons weten op Facebook, Instagram of in een reactie hieronder. Wij zijn benieuwd!
0 reacties