Ayurvedische levensstijl, wat is het en hoe werkt het?
Emma Mensink

Ayurvedische levensstijl, wat is het en hoe werkt het?

vrijdag 02 juni 2023
Ben jij ook toe aan meer energie, rust en balans? Dan is het begrijpelijk dat je geïnteresseerd bent om je te verdiepen in Ayurveda. Deze eeuwenoude traditionele geneeskunde waait langzamerhand vanuit de Oosterse wereld over naar de Westerse maatschappij. Wat een Ayurvedische levensstijl precies is en hoe jij hiermee je lichaam en geest terug in balans kunt brengen, lees je in dit artikel.

 
Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een geneeskunst. Deze geneeskunst komt uit de oud-Indiase vedische beschaving. Ayurveda is een Sanskriet woord. Het is een combinatie van de woorden ‘ayus’ (lange levensduur) en ‘veda’ (kennis of wetenschap). Ayurveda is het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt Ayurveda erkend als een traditionele geneeskunde. Eigenlijk zou je Ayurveda kunnen zien als een leer over het leven zelf en hoe je kunt leven voor een zo lang, gezond en gelukkig mogelijk bestaan.

 
Wat doet Ayurveda met je?

Het doel van Ayurveda is het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Hierdoor voel je je gelukkiger, energieker en levendiger. Door te leven volgens Ayurveda wordt je gezondheid positief bevorderd. Het is hierom belangrijk om een stabiel levensritme te creëren. Ziektes kunnen hierdoor voorkomen worden. Ayurveda gaat er namelijk vanuit dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Het is hierom erg belangrijk om deze drie elementen in evenwicht te houden of indien nodig weer terug in balans te brengen.

Er zijn binnen Ayurveda verschillende manieren om je gezondheid op een positieve manier te boosten. Voor je fysieke gezondheid kun je denken aan het dagelijks beoefenen van yoga. Dit hoeft echt geen uren te zijn, een kwartiertje yoga per dag is al voldoende! Ook kun je ademhalingsoefeningen doen en mediteren. Het doen van ademhalingsoefeningen en meditatie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Zeker wanneer je dagelijks een paar minuutjes tijd vrijmaakt hiervoor, zal je op den duur merken dat je steeds sneller en gemakkelijker in een ontspannen staat van ‘zijn’ komt en blijft. Ayurveda kent ook verschillende soorten therapieën en massages. Hierbij kun je denken aan een holistische massage, aromatherapie of haptonomie. Daarnaast speelt voeding een zeer belangrijke rol binnen de Ayurvedische levensstijl. Het is hierom erg belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te eten om het gehele systeem van het lichaam in balans te houden. Kortom, binnen de Ayurvedische levensstijl worden verschillende elementen ingezet om je gezondheid zo positief mogelijk te bevorderen of te behouden.

 
Ayurveda types, welk type ben jij?

Wat je nu weet is dat Ayurveda een gezondheidsleer is. Binnen de Ayurveda wordt er vanuit gegaan dat ieder mens uniek is met zijn/haar persoonlijke eigenschappen. Dosha’s is een veel besproken term binnen de Ayurvedische levensstijl. Een dosha kun je zien als een Ayurveda-type. Er zijn drie type dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft alle drie de dosha’s in zich, maar er is altijd één dosha die overheerst. Dit kun je zien als je natuurlijke blauwdruk en verandert gedurende je leven niet. Als je zoveel mogelijk volgens je dosha-type leeft, zul je meer balans in je gehele ‘zijn’ ervaren.

Het Vata dosha wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals creativiteit, beweeglijkheid, slankheid en een droge huid. Ook zijn Vata-types vaak snel afgeleid, praten ze veel en snel, hebben ze de wens om snel beslissingen te maken en hebben ze een voorkeur voor warm eten. Aan de andere kant hebben we het Pitta dosha. Pitta-types herkennen zichzelf in eigenschappen zoals gestructureerd zijn, een goede concentratie hebben, snel geïrriteerd raken, houden van koud eten, ondernemend zijn, competitief zijn en van uitdagingen houden. Als laatste is er het Kapha dosha, Eigenschappen van Kapha-types zijn onder andere loyaliteit en vriendelijkheid. Ook komen Kapha-types langzaam o gang in de ochtend, hebben ze veel slaap nodig, een stabiel energielevel en kunnen een stevig postuur hebben. In dit artikel leer je meer over de verschillende dosha-types en kun jij erachter komen welk type jij bent!

 
Kortom...

...een Ayurvedische levensstijl is een manier van leven, waarbij de gezondheid vanuit een holistisch oogpunt benaderd wordt. Het doel van deze manier van leven het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Dit werkt door op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak, waardoor je algehele geluksgevoel en energielevel stijgt. Dagelijkse beoefening van yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en het zoveel mogelijk onbeperkt eten, speelt hierin een belangrijke rol!

Weet jij welk dosha-type jij bent? Leef jij dan al volgens een Ayurvedische levensstijl? Laat ons weten wat het voor jou doet, wij zijn benieuwd! 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.