Dosha’s, wat zijn het en hoe werkt het?
Emma Mensink

Dosha’s, wat zijn het en hoe werkt het?

vrijdag 31 maart 2023
Heb jij al eens gehoord van Ayurveda? Binnen de Ayurveda is dosha een belangrijk begrip. Dosha’s geven je namelijk veel inzichten over welk energietype je bent en hoe je hier jouw levensstijl op aan kunt passen. Wat dosha’s zijn, hoe ze werken en hoe jij je unieke krachten hiermee in kunt zetten, lees je in deze blog.

 
Wat is een dosha?

Een dosha is een energiepatroon. Deze patronen zijn aanwezig in elke cel, weefsel en lichaam. Volgens Ayurveda zijn er vijf elementen op aarde. Deze elementen ervaar je in jezelf en in de wereld om je heen. De elementen ruimte, lucht, vuur, water en aarde weerspiegelen bepaalde kwaliteiten die we ervaren via onze zintuigen. Deze vijf elementen zijn in combinatie met drie primaire energiepatronen te vinden in ons lichaam. Deze dosha’s, oftewel energiepatronen, vormen onze gedachten en gevoelens.

 
Welke drie dosha’s zijn er?

Het menselijk lichaam kent drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. In eenieder van ons zijn deze energiepatronen aanwezig. Echter heeft iedere persoon een unieke blauwdruk wat maakt wie we zijn als mens. Er is altijd één dominante dosha aanwezig. Deze verandert gedurende je leven niet.

 
Waarom is het belangrijk om te weten welk dosha-type je bent?

Wanneer je weet welke elementen jij van nature in je hebt en welke dosha’s hierin het meest actief zijn, kun jij hierop je levensstijl aanpassen. Voeding, maar ook activiteiten en het creëren van een unieke levensstijl zorgen voor een gevoel van balans. Door te achterhalen welk dosha-type je bent kun je veel informatie verkrijgen over jouw persoonlijkheidstype. Weten welk dosha-type je bent kan je dus veel inzichten geven in mogelijke valkuilen en talenten.

 
Hoe kom je achter jouw dosha-type?

Om achter je dosha-type te komen, kun je een ayurveda dosha-type test doen. Op het internet zijn tal van testen te vinden. Klik hier om zelf je dosha-type te ontdekken.

 
Levensstijl en dosha’s

Als je eenmaal weet welk dosha-type je bent of welke dosha’s het meest dominant zijn, kun je hierop je levensstijl aanpassen. Voeding speel hierin een belangrijke rol. In deze artikelen kom jij meer te weten over welke voedingsadviezen er gelden voor jouw dosha-type: Vata, Pitta, Kapha.

Ook het slaappatroon heeft invloed op hoe jij je voelt. Ieder dosha-type heeft een ander patroon nodig om in balans te blijven. Vata-types hebben de meeste slaap nodig. Bij het opstaan is het belangrijk om de tijd te nemen en alles volgens een vaste routine te doen. Daarentegen heeft een Pitta-type minder slaapuren nodig. Voor Pitta-types is het belangrijk om de tijd te nemen en zo veel mogelijk stress te vermijden. Voor Kapha-types is het belangrijk om zo vroeg mogelijk op te staan en niet al te veel slaapuren te maken. Bij het opstaan is afwisseling in routine erg belangrijk!

Daarnaast speelt beweging ook een belangrijke rol bij het optimaal in balans houden van het lichaam en de geest. Voor Vata-types zijn sporten, zoals dansen en zwemmen een goede optie. In de winter is het raadzaam om indoor sporten te beoefen, omdat Vata-types kou niet goed kunnen verdragen. Pitta-types hebben daarentegen een goede warmteregulatie en kunnen hierdoor zomers en ’s winters buitensporten uitvoeren, zoals mountainbiken of hardlopen. Kapha-types kunnen gerust langere duursporten uitproberen, zoals hardlopen, roeien, klimmen en actieve yoga.

Kort samengevat geeft je persoonlijke dosha-type weer welk type mens jij bent. Door te leven volgens je dosha zul jij je meer in balans voelen. Hierdoor zal je algemene geluksgevoel toenemen waardoor je meer positiviteit in het leven zal ervaren!

Weet jij welk dosha-type jij bent? Heb jij al aanpassingen gemaakt in je leefstijl aan de hand van je persoonlijkheidstype? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.