Tips van een mannelijke carnivoor
Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees kwamen we erachter: wat zijn er nog ongelooflijk veel mensen in Nederland gehecht aan hun dagelijkse portie vlees. We krijgen veel reacties van moeders, waarbij de man of kids het vlees echt niet willen missen. Daarom wordt het hoog tijd om een mannelijke carnivoor eens te vragen naar zijn ultieme vega tips! Want als je het ons vraagt, is vega eten natuurlijk helemaal niet ingewikkeld.
Daarom vroegen we het aan onze grote vriend en MAGGI chef Ben. Hij is zelf bekend met de vlees én vega-keuken, en gaat wekelijks de uitdaging aan om zijn kritische kids aan de vegetarische gerechten te krijgen. Dé aangewezen persoon dus om vleesliefhebbers te verleiden om het eens een dagje te laten staan.
Uitdaging: van vega een volwaardige maaltijd maken
Het grootste struikelblok voor een beginnend vleesminderaar, aldus Ben, is de vraag hoe je vlees vervangt door een volwaardige vegetarische maaltijd. Alleen het vlees weglaten en vervangen door extra groenten, of alleen maar peulvruchten, is niet voldoende. Toch is een volwaardige vega maaltijd maken echt niet ingewikkeld.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je 100 gram vlees kunt vervangen door:
100 gram vleesvervanger
135 gram peulvruchten
25 gram rauwe noten
2 eieren
Maar… hoe maak je hier nu een lekker gerecht van? Waar je als vleeseter ook echt blij van wordt en een verzadigd gevoel aan overhoud? Ben geeft hiervoor de volgende tips.
TIP 1: Tofu of tempeh met een kaaslaagje
Experimenteer eens met tofu, tempeh en “paneer” deze met een beetje kaas. Je zult versteld staan, ook als je hier normaal niet zo van houdt. Hoe pak je dat aan? Klop een eitje los, haal de tofu of tempeh hierdoor en dip alle zijden in de geraspte kaas. Bak het geheel vervolgens zachtjes in de olie in een koekenpan.
TIP 2: Granen-kaas-bonenschotel
Chili Sin Carne is eigenlijk het perfecte voorbeeld. Een schotel waarbij je bonen, granen en een beetje kaas combineert. Puur comfort food en echt een fantastische voedzame, volwaardige vega maaltijd. Granen, bonen en een beetje kaas is sowieso een top combinatie: linzen doen het ook perfect met geitenkaas en quinoa. Hetzelfde geldt voor zwarte bonen met mozzarella en rijst.
TIP 3: Eiwitrijke workout spaghetti
Ook veel gehoord: wat moet je dan eten voor of na een workout? Met deze eiwitrijke spaghetti van Ben zit je helemaal goed. Wat dacht je van spaghetti met witte bonen in tomatensaus, een gekookt eitje erop en Parmezaanse kaas erover? Reken maar dat je zit te smullen en je spieren hiervan herstellen.
TIP 4: Dagje Geen Vlees-recepten
Even geen zin om na te denken? Neem dan een kijkje op onze receptenpagina! Kies bijvoorbeeld voor ons Mexicaanse groentepannetje, de Indiase linzencurry of het Marokkaanse pompoenstoofpotje. In 25 minuten op tafel!
Tot slot: varieer en wissel je vegetarische maaltijden af! Kies af en toe voor een kant-en-klare vleesvervanger en dan weer voor bonen, granen, kaas en ei. Op die manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en is iedereen thuis gelukkig!
TIP 5: Begin met vleesvervangers die lijken op wat je kent
Als je gewend bent aan de smaak en textuur van vlees, probeer dan vleesvervangers zoals plantaardige kipstukjes, burgers of gehakt. Deze zijn tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en smaken verrassend goed. Gebruik ze in je favoriete gerechten zoals pasta bolognese, curry’s of wraps, zodat je nauwelijks verschil merkt. Vooral bij vleesvervangers die door sauzen heen gaan zoals gehakt in bolognese merk je nauwelijk een verschil!
TIP 6: Maak groenten de ster van je bord
Kies gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen, zoals een kleurrijke groentewok, gevulde paprika’s of een romige pompoensoep. Door te experimenteren met kruiden en specerijen geef je groenten een krachtige, heerlijke smaak die je vlees niet laat missen. Combineer met noten, zaden, bonen of linzen voor een vullend resultaat.
Heb jij goede vega tips?
Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!
Beeld: Shutterstock
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Een goed boek gevonden om de wensen van vegetariër en andere huisgenoten te combineren. Recepten in 2 varianten: Vega & Vlees, Hét kookboek voor veggies en beefies. Magit Proebst. Veltman Uitgevers, 2015. (ISBN 978 90 483 1142 2)
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ben geeft hiervoor de volgende tips. en daarna niets?!! Jammer, verder wel blij met de recepten.
12:01 19 januari 2024Hoi Ton, Bedankt voor je bericht, als je verder naar onder scrolt staan de antwoorden op een rijtje Nog even voor de zekerheid: TIP 1: Tofu of tempeh met een kaaslaagje TIP 2: Granen-kaas-bonenschotel TIP 3: Eiwitrijke workout spaghetti TIP 4: Dagje Geen Vlees-recepten
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik vind het erg moeilijk: op zich wil ik best graag minderen met vlees. Maar ik wil maar 1 maaltijd maken, en niet voor iedereen iets anders. Ik ben geen keukenprinses, doe gewoon het simpele werk, en koken is voor mij een 'moetje', al houd ik wel van warm en gezond eten. Wij houden ons zo veel mogelijk aan het DASH 'dieet' i.v.m. hoge bloeddruk. Varken en rund is al niet goed, en nu eten we 'dus' meer kip. Vette vis is erg duur, dus voor omega 3 nemen we capsules van het reformhuis. Geen pakjes/zakjes e.d., niets kant en klaar, ook het vlees niet gepaneerd e.d. Verder hebben we kinderen op de basisschool en moet ik zelf op snelle suikers letten (niet te veel van nemen dus). Maar: we lusten ook niet alles. Peulvruchten hoef je niet mee aan te komen, en tofu en soja ook niet. Dus wat blijft er dan over, als het ook niet te veel op het budget mag drukken? Daarbij woon ik landelijk/provinciaal en is hier lang niet alles makkelijk verkrijgbaar, van veel ingrediënten die ik lees zou ik niet weten waar ik ze moest kopen. Zo multi-culti is het hier niet, dat we van alle culturen kunnen proeven. Ik vind het erg lastig koken dus.
12:01 19 januari 2024Hai Gea, Peulvruchten zijn zelfgeweekt en gekookt honderdmiljoen keer lekkerder dan uit blik. Zwarte bonen hoeven niet zo lang gekookt te worden en zijn niet zo bonerig ( melig met vliesjes...jak!)als bijv. Bruine bonen. Knoflook, ui maiskolfje, rijst...eventueel avocado...en iedereen smult.
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoe zou je tempé of tofu paneren als je ook geen ei gebruikt? Heeft u ook tips voor ei-vervangers?
12:01 19 januari 2024Jazeker! Dat kan heel goed met aquafaba (het overgebleven sap van een blik kikkererwten), werkt exact hetzelfde als ei, doet het heel goed voor hartige bereidingen! Verder veel info in dit artikel: https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/gezonde-voeding/ei-en-vervangers/. Succes!
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.