Roel Linssen van restaurant BRL: “Vegetarisme moet normaal worden”
Nicole Mulders

Roel Linssen van restaurant BRL: “Vegetarisme moet normaal worden”

vrijdag 03 april 2020
In hartje Venray ligt restaurant BRL, met een ruim aanbod aan vegetarische gerechten. Voor kok en eigenaar Roel Linssen is het duidelijk: “Eten moet vooral lekker zijn. Daar gaat het om.” De vegetarische keuken heeft een prominente plek bij BRL. Zo is er altijd een vegetarisch menu en staan er enkele vegetarische gerechten op de kaart. Linssen schat dat er wekelijks zo’n vijftien vegetariërs komen dineren.

Rol van groenten
BRL werkt veel met groenten. “Die moeten een grotere rol krijgen. Vegetarisme is misschien voor sommige koks lastiger te maken, maar is zeker geen bijzaak. Het moet normaal worden. En het getuigt van weinig inspiratie als een kok met het zoveelste omeletje komt.” Linssen heeft voor vegetarisch koken geen kookcursus gevolgd. “Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Misschien helpt het dat mijn partner vooral vegetarisch eet.” Vegetarisch koken heeft volgens hem vooral met de keuze van de kok te maken. “Ik heb het idee dat de oudere garde koks er minder voor open staat. Zij zoeken niet naar iets nieuws.”

80/20-regel
De vegetarische keuken is volgens Linssen sterk veranderd. “Die heeft een belangrijkere plaats gekregen. Ik vind de 80/20-regel heel goed, waarbij de nadruk op groenten ligt.” Vier jaar geleden opende Linssen zijn zaak in een monumentaal pand in hartje Venray. “Misschien denken mensen door het mooie pand dat BRL een chique zaak is. Maar wat ik vooral wil, is toegankelijk zijn voor iedereen.” 

Afstand tot arbeidsmarkt
Linssen heeft veel ervaring opgedaan bij andere restaurants, o.a. bij De Beejekurf, De Eetkamer (beiden in Venray) en bij Brienen aan de Maas in Well. Jaren geleden startte hij in Venray restaurant De Reden, dat op de werkvloer gericht was op mensen met een beperking. Daar was hij vooral praktijkbegeleider. “Dat idee heb ik meegenomen naar BRL. In mijn keuken werken zeven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de bediening zou dat lastiger zijn. Ik zelf zie trouwens die beperking niet. Ik kijk naar wat ze kunnen.” Een mooi detail is dat aan het pand van BRL al jaren ‘iets maatschappelijks’ kleeft (geeft o.a. onderdak aan de harmonie, red). Nu is Linssen vooral kok - “koken is de hoofdmoot”- , en praktijkbegeleider. Hij erkent dat het begeleiden van mensen met een beperking energie kost, maar ook energie geeft. “En daarnaast werk ik intensief samen met mijn souschef. Dat scheelt veel.”

Daglicht
Linssen is van huis uit kok, maar heeft ook een blauwe maandag overwogen voor het bakkersvak te kiezen. “Tot ik me al snel realiseerde dat ik dan weinig daglicht zou zien. En dat trok me niet zo.” Kenmerkend voor Linssen is het presenteren van een gerechtje met een gimmick. Zo presenteerde hij in de zomer al eens een dessert in de vorm van sandalen. En in de winter een amuse in een pizzadoosje. “Smaak is het belangrijkst. Maar daarnaast ben ik altijd in voor een gimmick die mensen bijblijft. Die ze niet snel vergeten.”

Inspiratie
Inspiratie doet hij overal op. Tijdens een bezoek aan een ander restaurant - “leuk om bij een collega te eten” - , of tijdens een van zijn vele reizen. Zo heeft Linssen met zijn partner Brigitte drie maanden met een camper door Australië gereisd. “In ons koelkastje kon niet veel eten. Ik heb toen vooral vegetarisch gegeten. En dat ging prima. Heb helemaal niets gemist.” Ook reisden ze naar landen als Sri Lanka, Azië, Mexico, Zuid-Afrika en Brazilië. ”Deden we eerst vaker, maar met een eigen zaak is dat lastiger. Tijdens de reizen doe je stiekem ook veel inspiratie op.” Zo presenteerde Linssen vorig jaar een tien-gangen-diner met een rondje langs verschillende werelddelen. Gevraagd naar zijn favoriete keuken, is Linssen duidelijk. “De Aziatische keuken is mijn favoriet. Die heeft zoet, zuur en pittig in zich. Spreekt me het meeste aan.”

Toekomst
Voor de toekomst wil Linssen met BRL op dezelfde voet verder; graag ook met het huidige personeel. “Ik heb geen behoefte populair in een blad te staan. Dat heb ik al eens meegemaakt. Ik wil graag lekker eten presenteren in een gemoedelijke sfeer.” En, wat kookt Linssen thuis? “Dat doe ik zelden, mijn vriendin maak de lekkerste curry's. Zij kan goed koken. En als gasten komen, neem ik van de zaak eten mee. Net zo handig.”

Roel Linssen & BRL
BRL heeft naast een restaurant ook een kookstudio. “Het fijne daaraan is dat belangstellenden geen hele kookworkshop hoeven te volgen, maar gewoon kunnen instappen.” Info: www.bijroellinssen.nl

Heb jij weleens bij restaurant BRL gegeten, of ben je het van plan? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

1 Reacties

Beetje raar. Als ik op de website van restaurant BRL de menukaart bekijk staat er geen enkel vegetarisch gerecht op. In een bijzinnetje wordt gezegd dat er eventueel een vegetarisch gerechtje bij het buffet kan zitten. Deze menukaart is voor ons in ieder geval een grote reden om dit restaurant te mijden.

11:44 19 januari 2024

Hoi Henk, ik kan mij voorstellen dat je door het a la carte menukaart niet direct denkt aan vega, echter is er bij het verrassingsmenu veel meer mogelijk begrijp ik. De a la carte gerechten die worden weergegeven op de menukaart zijn naar mijn idee een aantal voorbeelden, maar wanneer je aangeeft vegetarisch te willen eten verwacht ik dat de keuken daar iets heel moois van zal maken :-)

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.