Print Friendly, PDF & Email

Tijdens de Horecava trok Joris Schildknecht met een collega in het restaurant van Dutch Cuisine alles uit de kast en werd er een driegangen vegan chefs menu gemaakt. Een echte showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het dessert: dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim.

Het Dutch Cuisine menu op de Horecava
Het menu dat wij de komende drie weken met je delen is door Joris Schildknecht van The Vegetable Chef  tijdens de Horecava 2019 aan andere chefs geserveerd, om te laten zien hoe een haute cuisine chefs menu eruit kan zien. Maar jij kan dit menu natuurlijk ook zelf thuis maken! Of kan je nog wat extra oefening in de keuken gebruiken? Dan is het tijd om van Eke Mariën van Koken met Kennis en Joris van The Vegetable Chef  zelf kookles te krijgen. Dit voorjaar (vanaf 4 maart!) geeft het duo namelijk vegan masterclasses in Amsterdam!

Masterclass vegan koken
In deze cursus staat centraal hoe je interessante en volle smaken kunt creëren, zonder dierlijke producten. De cursus bestaat uit theorie, demonstraties en korte praktijkopdrachten. En alles wat je kookt, eet je natuurlijk ook op 😉 In de ochtend maak je de lunch en de gerechten die je ’s middags kookt, neem je mee naar huis! Benieuwd wanneer de masterclasses plaatsvinden? Vind hier de eerstvolgende beschikbare datum.

Het 3-gangen vegan Dutch Cuisine menu
Niet alleen is het menu veganistisch, maar het past ook binnen de filosofie van Dutch Cuisine. Dat betekent dat minimaal 80% van de ingrediënten uit Nederland komen. Duik nu zelf de keuken in en zet een waar sterrenmenu op tafel! Met in de hoofdrol:

Het voorgerecht:
Flan van zijdentofu met gele bietjes en anijs, zeewiersalade & sesam-yuzu dressing

Het hoofdgerecht:
Geprakte aardappel met boerenkool in gerookte olie met macadamia, keizerboleten, roggejus en bonen crème

Het dessert:
Dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbessenschuim

Wow, wat een opsomming van heerlijke gerechten én allemaal VEGAN! Kan jij het geloven? Vegan hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn, maar je moet wel weten waar je moet beginnen. Daar helpen Eke & Joris je mee, tijdens de vegan masterclasses. Benieuwd geworden en meer weten? Klik hier. Dan vertellen wij je ondertussen hoe je dit prachtmenu in elkaar zet thuis. Vandaag het dessert: dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim.

Dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim
voor 6 porties

Ingrediënten
Voor de chocoladetaart:
125 g bloem
30 g cacao poeder
50 g fijne kristalsuiker
4 g baking soda
2 g zout
50 ml olie (milde olijfolie)
150 ml plantaardige melk (amandel)
150 ml ahornsiroop (of agave)
2 tl citroensap

Voor het kriekenbiergelei:
250 g kriekbier
100 g suiker
10 g maizena
2 g agar agar

Voor het chocoladeglazuur:
200 g amandelmelk
50 g maismout-, agave- of pannenkoekenstroop
1 g agar agar
150 g pure chocolade 70%

Voor het jeneverbesschuim:
190 aquafaba (kookvocht van een blik kikkererwten)
30 geplette jeneverbeskorrels
100 suiker
100 amandelmelk
1 g agar agar
20 ml jenever

Extra:
springvorm (18 cm) bekleed met bakpapier
Evt. slagroomspuit en gaspatronen

Bereidingswijze
Voor de chocoladetaart:

 1. Verwarm de oven voor op 175°C conventioneel of 160 °C hete lucht.
 2. Zeef bloem, cacaopoeder, suiker, bakingsoda en zout boven een kom.
 3. Mix de olie, melk, ahornsiroop en citroensap goed door elkaar.
 4. Meng de droge en natte ingrediënten en mix even goed met een garde of handmixer
 5. Giet het beslag in de vorm en bak de cake circa 35 minuten in het midden van de oven. Doe een test met een houten satéprikker of de taart gaar is. Laat de taart afkoelen op een rekje.

Voor het kriekenbiergelei:

 1. Meng alle ingrediënten in een kom en breng het geheel al roerend aan de kook, laat het kort (30 seconden) doorkoken.
 2. Stort de gelei in dezelfde vorm als waar de taart in is gebakken met een vel bakpapier eronder, laat de gelei op kamertemparatuur opstijven.

Voor het chocoladeglazuur:

 1. Hak de chocolade in kleine stukken en doe in een kom.
 2. Breng in een pannetje de amandelmelk, de stroop en de agar agar aan de kook en laat 30 seconden zachtjes doorkoken.
 3. Giet dit mengsel direct over de chocolade en roer rustig met een garde tot de chocolade is opgelost en je een egaal glazuur hebt.

Voor het afmaken van de taart:

 1. Knip een cirkel karton uit, zorg dat deze nét iets kleiner is dan de taart
 2. Indien de taart van boven is opengebarsten, kan je dat voorzichtig wegsnijden met een mes zodat de het oppervlak min of meer horizontaal is.
 3. Snijd de taart doormidden, leg de onderste plak op het kartonnetje.
 4. Pak de opgesteven gelei op door je hand onder het bakpapier te doen waarop je het hebt laten opstijven en leg de gelei omgedraaid (zodat het papier boven komt) op de onderste helft van de taart.
 5. Verwijder het papier en leg de bovenste helft van de taart op de gelei.
 6. Zet de taart op een rooster (ovenrooster bijv. met een bak of kom eronder die groter is dan de taart.
 7. Overgiet de taart met het warme en vloeibare chocoladeglazuur (als het glazuur al begint op te stijven verwarm je het voorzichtig in de pan tot het weer vloeibaar is) zodat de taart rondom egaal overdekt is, laat ca 30 minuten of langer opstijven. Snijd de taart aan met een warm mes.

Voor het jeneverbesschuim:

 1. Breng de amandelmelk en de aquafaba met de suiker en de jeneverbessen kort aan de kook en laat dan met een deksel op de pan en van het vuur af 10 minuten trekken.
 2. Voeg de agar agar toe en meng goed met een garde, breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat 30 seconden doorkoken.
 3. Zeef het mengsel door een fijne zeef, laat 5 minuten afkoelen en voeg dan de jenever toe. Doe het mengsel in een slagroomspuit en begas met één of twee patronen (afhankelijk van de grootte van de spuit)
 4. Laat het mengsel nog 30 minuten (of langer) afkoelen. Goed schudden voor gebruik. Verdeel de taart over de borden en serveer met een bolletje jeneverbes schuim.

Smakelijk!

Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie of de website, Facebook of Instagram. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Chocolade taart met kriekenbier-gelei en jeneverbesschuim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!