Vandaag is het Eet Geen Dierendag. Een betere dag om één dag vegan eten de norm te maken bestaat bijna niet! Om je vandaag een beetje op weg te helpen delen wij een paar plantaardige recepten met je! Van ontbijt, tot aan lunch en diner! Je komt vandaag niks tekort. Wie daag jij uit?
Ontbijt
Iedereen heeft natuurlijk andere eetgewoonten, maar wij vinden het heerlijk om de dag te beginnen met een bak havermout. Probeer bijvoorbeeld eens deze appeltaart havermout. Wil jij er lekker op los variëren? Denk dan eens aan andere fruitsoorten, noten(pasta) of voeg bijvoorbeeld wortel toe en maak een worteltaart havermout. Maar je bak yoghurt met fruit en granola kun je ook makkelijk vegan maken. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt (zoals soja-, kokos- of amandelyoghurt). En let bij de granola even op dat deze geen honing of chocolade bevat die niet vegan is.
Tussendoortjes
Voor de één is een tussendoortje een stuk fruit of groente, voor de ander een mueslireep of koekje. Groente en fruit zijn helemaal plantaardig, dus dat komt bij een dagje vegan natuurlijk goed uit. Bij mueslirepen en koekjes is dit een ander verhaal. Hier kan honing in zitten of andere dierlijke toevoegingen. Wij kiezen er dan liever voor om zelf wat te bakken waarvan we zeker weten dat het veganistisch is, bijvoorbeeld deze heerlijke mokka-havermout repen!
Lunch
De grootste uitdaging bij de lunch is het broodbeleg. Kaas, ei, boter, vis en vleeswaren zijn natuurlijk dierlijke producten. Maar ook chocoladepasta is niet altijd plantaardig. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg vegan varianten van chocoladepasta, vleeswaren en kaas. Maar deze vervangers hoef je niet perse te gebruiken. Een broodje met hummus en gegrilde groenten is bijvoorbeeld ook super lekker. Probeer eens deze flatbreads met onze favoriete groente: aubergine.
Flatbreads met vegan muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes
Diner
Inmiddels zijn er ontzettend veel vleesvervangers in de schappen van de supermarkt te vinden. Dit maakt het stukken makkelijker om ook met het avondeten plantaardig te eten. Denk bijvoorbeeld aan vegan gehakt in plaats van de dierlijke variant. Of edelgistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas over je pasta. Naast die vleesvervangers zijn ook peulvruchten en noten goede vervangers voor dierlijke producten in je maaltijd. Verras jezelf eens, doe het keukenschort om en maak onderstaand recept voor een couscoussalade met linzen!
Couscoussalade met linzen, avocado, Harissa-wortels en vegan za’atar yoghurt
Nagerecht
De dag is natuurlijk niet compleet zonder een nagerecht. In nagerechten worden vaak ingrediënten gebruikt zoals room, ei, gelatine, ijs of roomboter. Ook in koeken wordt vaak roomboter gebruikt, wat ervoor zorgt dat het niet veganistisch is. Zoals we eerder al hebben aangegeven, zijn er gelukkig steeds meer vegan alternatieven voor al deze producten. Zo bestaat er plantaardige boter, room, ijs en chocolade. Maar ook eiwit kun je in veel gevallen vervangen door aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten). Zit je nu met je handen in het haar en weet je echt niet wat je hier mee aan moet? Dan kun je alvast even kijken naar deze vegan witte chocolademousse met warm rood fruit. Probeer het vooral een keer uit!
Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd of heb je nog vragen over een dag vegan eten? Laat het ons weten in een reactie, of op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
0 reacties