Leafs: Tarte tatin met tomaatjes
Anne Bolten

Leafs: Tarte tatin met tomaatjes

woensdag 10 januari 2018
Ben jij gek op gerechten met groenten, fruit en kruiden in de hoofdrol? Dan is het boek Leafs van Carola de Kanter een prachtige aanvulling op je kookboek-collectie. Het boek staat boordevol met vegetarische gerechten, waarbij alles draait om seizoensgerechten zonder vlees of vis. Ook leer je alles over hoe je zelf groenten en fruit kunt kweken in je tuin, op het balkon of in je vensterbank. Wij mogen drie recepten delen uit dit mooie kookboek. Eerder deelden we de recepten van tofu-soldaatjes met waterkerssalade en groene Japanse mayonaise en pulled jackfruit in steamed buns! Als afsluiter is hier het recept voor deze tarte tatin met tomaatjes.




Uit het boek: Tomaten zaai ik ieder jaar weer in alle soorten en maten. Eerst binnen zaaien, dan verspenen en daarna uitzetten in de kas. Achter glas groeit er dan een muur van groene planten met verschillende soorten tomaten eraan, allemaal met een heerlijke, intense smaak. Het is best veel werk, je moet goed dieven (het weghalen van kleine zijscheutjes in de ‘okseltjes’ van de plant). Iedere dag water geven is ook een must, maar als je de tomaten proeft is dat iedere keer weer een beloning voor het vele werk, want zo lekker koop je ze bijna niet.

Voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten

Wat heb je nodig voor de tarte tatin?

Voor de taart

  • 4 plakjes bladerdeeg

  • 20 kerstomaatjes, in verschillende kleuren

  • 1 el boter + extra om in te vetten

  • 1 teen knoflook

  • tijm

  • 2-4 el balsamicoazijn

  • zout en peper


ter garnering

  • 1 picodonkaasje of een klein geitenkaasje

  • cress of kruiden

  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen


Hoe maak je de tarte tatin?

  1. Verwarm de oven voor tot 180 C.

  2. Steek 4 rondjes uit het bladerdeeg met een steker die net iets groter is dan de bakvormpjes die je gebruikt.

  3. Halveer de tomaatjes en verhit de boter in een pan. Rasp of pers de knoflook boven de boter en voeg tomaat, tijm en balsamicoazijn toe.

  4. Laat zachtjes sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is en breng op smaak met zout en peper.

  5. Vet 4 vormpjes in en schep het tomatenmengsel daarin. Dek af met het bladerdeeg en bak dit in een 10 tot 12 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin en knapperig is. Haal ze uit de oven en stort ze op het bord.

  6. Garneer met verse cress of kruiden en druppel er wat mooie olijfolie omheen. Schaaf er wat van het kaasje over.


Bij de borrel
Maak je de taartjes nog kleiner, bijvoorbeeld in een muffinplaat van 12 stuks, dan heb je een heerlijk borrelhapje.

Heb jij deze tarte tatin naar het recept van Carola de Kanter gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Leafs
Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook B.V.
ISBN 9789461431622
Prijs 29,95



 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Lijkt lekker

12:04 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.