Print Friendly, PDF & Email

Ben jij gek op gerechten met groenten, fruit en kruiden in de hoofdrol? Dan is het boek Leafs van Carola de Kanter een prachtige aanvulling op je kookboek-collectie. Het boek staat boordevol met vegetarische gerechten, waarbij alles draait om seizoensgerechten zonder vlees of vis. Ook leer je alles over hoe je zelf groenten en fruit kunt kweken in je tuin, op het balkon of in je vensterbank. Wij mogen drie recepten delen uit dit mooie kookboek. Allereerst: Tofu-soldaatjes met waterkerssalade en groene Japanse mayonaise.


Uit het boek: Dit is een typisch gerechtje dat iedereen lekker vind, zelfs als je niets met de vegetarische keuken hebt. Agaragar is een bindmiddel afkomstig van algen en is smaak- en kleurloos. Het is een plantaardige vervanger van gelatine en wordt daarom vaak gebruikt in de vegetarische keuken. Te koop bij de toko, maar ook in sommige supermarkten. Heb je geen agaragar, klop dan 2 eiwitten los en gebruik die als plakmiddel voor de panko.

Voorbereiding 5 minuten; marineren 1 uur; bereiding 25 minuten

Wat heb je nodig voor de tofu-soldaatjes?

  • 1 blok biologische tofu* extra firm & GMO free (niet genetisch gemanipuleerd)
  • 200 ml hoisinsaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el agaragar-poeder (natuurvoedingswinkel)
  • 200 g panko (Japans broodkruim)
  • 2 el witte sesamzaadjes
  • zout
  • 100 ml Japanse mayonaise
  • 4 stengels Chinese bieslook
  • 125 g waterkers
  • 75 g veldsla
  • 1 el olijfolie
  • sap van ½ limoen
  • 1 klein teentje knoflook
  • olie om te frituren, bijvoorbeeld rijstolie
  • partjes limoen, ter garnering

*Tofu: Voor dit gerecht heb je firm of extra firm tofu nodig: stevige tofu die niet uit elkaar valt. Op sommige verpakkingen staat wel firm, maar is de tofu toch zacht. Let er bij aankoop op dat de tofu stevig en veerkrachtig is. Er zijn ook zachtere soorten tofu te koop, silk tofu en medium tofu. Let er ook op dat er GMO free op staat: de soja waarvan de tofu gemaakt is is dan niet genetisch gemanipuleerd.

Hoe maak je de tofu-soldaatjes?

  1. Dep de tofu goed droog en snijd er plakken van 1 cm dikte van, repen mag ook.
  2. Meng de hoisinsaus met de sesamolie en bestrijk de plakken daarmee aan 2 kanten. Laat ze minimaal 1 uur marineren in de koeling.
  3. Klop 2 eetlepels agaragar-poeder los met 2 eetlepels water. Zet een bord met panko,  gemengd met de sesamzaadjes,  klaar.
  4. Pureer de bieslook door de mayonaise.
  5. Was en droog de waterkers en veldsla en doe ze in een schaal. Meng olijfolie met limoensap en geperste knoflook en schep deze dressing door de salade.
  6. Verhit olie tot 180 °C. Haal de plakken tofu eerst door het agaragar-papje en druk ze dan in de panko. Frituur ze goudbruin en knapperig, dit gaat vrij snel. Laat de tofu uitlekken op keukenpapier. Verdeel de tofusoldaatjes over 4 borden, leg er wat salade bij en een schepje mayonaise.
  7. Garneer met partjes limoen.

Hoe serveer je de tofu-soldaatjes?
Gekookte rijst smaakt hier heerlijk bij, maar het is niet echt nodig doordat er al panko om de tofu zit.

Heb jij deze tofu-soldaatjes naar het recept van Carola de Kanter gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Leafs
Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook B.V.
ISBN 9789461431622
Prijs 29,95

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Leafs: Tofu-soldaatjes met Japanse mayonaise
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!