...

Vergeten groente: gesmoorde meiraapjes

door | 25 feb 2014 | meiraap, paddenstoelen, Recepten, Salade, vergeten groenten

Print Friendly, PDF & Email

Deze week bezocht ik wederom de groenteman bij mij om de hoek. De groenteman had bietjes in verschillende kleuren (roze, gele en rode bietjes), pastinaak, schorseneren, maar ook knolletjes met een wit-paarse kleur… Mijn interesse was gewekt. De wit-paarse knolletjes bleken meiraapjes te heten. Ze zijn ook bekend onder de namen meiknolletje en knolraap (niet te verwarren met koolraap).

Meiraap en herfstraap
De naam meiraap verwijst dat men de raap in het voorjaar teelt. Er blijkt ook een variant te bestaan waarbij de raap in het najaar wordt geteeld, deze heet dan ook herfstraap. Meiraapjes kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende rassen:
– Platte witte mei: een platte witgele knol met groene kop
– Italiaanse roodkop: witte ronde knol met rood/paarse kop
– Sneeuwbal: witte ronde knol

Meiraapjes in binnen- en buitenland
De oorspronkelijke habitat van de meiraap is het Middellands zeegebied en waarschijnlijk ook Pakistan en Afghanistan. En ook in de keuken van de Grieken en Romeinen waren de meiraapjes een geliefde groente, niet op z’n minst om de geneeskrachtige werking tegen aandoeningen aan de luchtwegen, de huid en… zweetoksels. Vroeger werd meiraap in Nederland veel gegeten tijdens de oorlog en bij slechte oogst. Het werd op grote schaal geteeld in de kop van Noord-Holland en was het een exportproduct. Tegenwoordig is het in Nederland, door de komst van de aardappel, een vrij onbekende (vergeten) groente. In Frankrijk en met name in België is de meiraap wel met grote regelmaat terug te vinden op het menu. Meiraap groeit makkelijk op voedingsarme grond en kan tegen vrieskou. Het groeit het beste op lichte kleigrond, wat veel voorkomt in België.

Gesmoorde meiraapjes
Meiraap kan je zowel rauw als bereid eten. Rauw lijkt de smaak op die van de radijs, al is het minder scherp. Meiraapjes hoeven niet geschild te worden en hebben een korte bereidingstijd nodig. Kortom: de groente van deze tijd, efficiënt en multi-inzetbaar!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
500 gram meiraapjes
250 gram kastanjechampignons
1 rode ui
2 takjes platte peterselie
2 takjes dragon
roomboter
balsamico-azijn
peper en zout

Hoe maak je het?
Was de meiraapjes, haal aan de onder- en de bovenkant het kapje van de knol eraf en snijd ze in partjes. Pel en snijd de rode ui in kleine stukjes en verdeel de gesneden ui in twee aparte schaaltjes. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukjes. Doe een klontje roomboter in de pan en fruit hierin de rode ui glazig. Voeg dan de meiraapjes toe en samen met circa 50 cc water en doe een deksel op de pan. Smoor de meiraapjes in 6-10 min beetgaar (de meiraapjes moeten niet te zacht worden). Doe ondertussen in een andere pan een klontje roomboter, voeg hieraan de rest van de rode ui toe en fruit de rode ui opnieuw glazig. Voeg de kastanjechampignons toe, bak ze totdat ze gaar zijn en blus af met een scheutje balsamicoazijn. Als de meiraapjes bijna beetgaar zijn, voeg dan de peterselie en de dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de kastanjechampignons toe.

Dit gerecht is lekker bij pasta, couscous, gnocchi, risotto en aardappelpuree.

TIP! Ben je geïnteresseerd in het Keto dieet? Misschien is het Keto Revolutie all-in-one pakket wel iets voor jou!

Wil jij meer weten over groenten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl

foto-11

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: meiraapjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 21 Review(s)
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

8 Reacties

 1. Groengenot

  Ziet er echt lekker uit! Dit ga ik eens proberen. Dankjewel!

  Antwoord
 2. Helga

  bedankt voor dit leuke recept, Ik ga het vanavond maken 🙂

  Antwoord
 3. Mir

  Gisteren dit recept gemaakt en met veel smaak gegeten. Mijn eerste meiraapjes ooit!

  Antwoord
 4. Lenneke Pols

  Dit gerecht heb ik gemaakt voor een feestelijk diner met mijn familie en het viel goed in de smaak! Voor mezelf als vervanger van vlees, voor anderen als bijgerecht. Ik ga het zeker vaker maken.

  Antwoord
 5. gerda gerritsen

  ik ga het maken meirapjes

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Leuk! Ik hoop dat het heerlijk smaakt. Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt