10 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel (en waarom je dat wilt)
Daniëlle van Kampen

10 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel (en waarom je dat wilt)

maandag 02 september 2019
Een stabiele bloedsuikerspiegel levert je veel voordelen op. Charlotte van Puur Figuur zet ze voor je op een rij en vertelt je hoe je grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel voorkomt.

Wat is je bloedsuikerspiegel?
De koolhydraten uit ons eten leveren ons energie. Deze energie komt in ons bloed terecht als suiker. Dit noemen we dan bloedsuiker. Je bloed brengt deze suiker naar je lichaamscellen door heel je lichaam, die het als energie gebruiken. Met bloedsuikerspiegel wordt de hoeveelheid suiker in je bloed bedoeld.

De voordelen van een stabiele bloedsuikerspiegel
Het is normaal dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag wat schommelt. Dit hoeft niet ongezond te zijn.
Veel grote pieken en dalen kan je echter beter voorkomen. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt namelijk bij aan:

  • Het voorkomen van lekkere trek en eetbuien

  • Een gezond gewicht

  • Het voorkomen van energiedipjes

  • Een lager risico op insulineresistentie en diabetes type 2


Daarnaast zijn er ook diverse onderzoeken die een hoge bloedsuikerspiegel linken aan hart- en vaatziektes en cognitieve aandoeningen, waaronder dementie.

10 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Het levert je dus veel voordelen op als je probeert je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De onderstaande tips helpen je hierbij.

1: Minder suiker
Je suikerinname beperken is een van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid. Suikerrijke voeding zorgt voor grote pieken in je bloedsuikerspiegel en wordt dan ook gelinkt aan insulineresistentie en diabetes type.

2: Minder simpele koolhydraten
Het effect van simpele koolhydraten (uit bijvoorbeeld witbrood, pasta of noedels) op je bloedsuikerspiegel is vergelijkbaar met het effect van suiker. Deze koolhydraten worden namelijk razendsnel opgenomen. Het resultaat: een grote piek in je bloedsuikerspiegel. Belangrijk om te weten: niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Complexe koolhydraten zorgen niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Deze vind je bijvoorbeeld in havermout, fruit en groentes.

3: Vezelrijk eten
Vezels zijn kleine stukjes van plantaardige voeding die we niet kunnen verteren. Toch zijn ze ontzettend nuttig. Ze voeden de goede bacteriën in je darmen en ze helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit komt doordat ze de opname van koolhydraten vertragen, waardoor de suiker uit de koolhydraten geleidelijk aan vrijkomt in je bloed. Goede bronnen van vezels zijn groentes, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen.

4: Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging maakt je cellen gevoeliger voor insuline. Dat wil zeggen dat ze beter naar insuline “luisteren”. En dat komt goed uit, want insuline vertelt je cellen om suiker op te nemen uit je bloed. Zo wordt je bloedsuikerspiegel niet te hoog.

5: Twee liter water
Voldoende water drinken helpt om een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen. Dit heeft onder andere te maken met je nieren. Als je lichaam vocht tekort komt, kunnen je nieren hun werk niet meer goed doen, wat kan leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel. Drink daarom dagelijks zo’n twee liter.

6: Beperk stress
Bij stress maakt je lichaam hormonen aan die bijdragen aan een hogere bloedsuikerspiegel. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en beperk stressfactoren zoveel mogelijk.

7: Lekker slapen
Je nachtrust is cruciaal voor je gezondheid. Slaaptekort maakt je minder gevoelig voor insuline, waardoor de suiker uit je bloed dus niet goed opgenomen wordt en je bloedsuikerspiegel stijgt. Daarnaast maak je ook meer stresshormonen aan als je te weinig slaapt.

8: Een gezond gewicht
Ook je gewicht is van groot belang voor je gezondheid. Ben je te zwaar? Dan kan afslanken je helpen om je bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Hierbij is sprake van een wisselwerking: een gezond gewicht draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, terwijl een stabiele bloedsuikerspiegel het makkelijker maakt om af te vallen.

9: Magnesium en chromium
Een tekort aan magnesium of chromium kan een hoge bloedsuikerspiegel in de hand werken. Zorg er daarom voor dat je voldoende van deze stoffen binnenkrijgt. Magnesium is te vinden in donkergroene bladgroentes, bananen, avocado, bonen, vis en pure chocola. Chromium vind je in eigeel, noten, koffie, sperziebonen, broccoli en volkoren granen.

10: Neem appelazijn
Appelazijn helpt om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Gebruik de azijn bijvoorbeeld in je saladedressing of meng een eetlepel appelazijn met een glas water. Spoel je mond na het drinken van deze mix na met water. Het zuur is namelijk niet goed voor het glazuur van je tanden. Neem je medicatie om je bloedsuikerspiegel te verlagen? Overleg dan met je arts voordat je appelazijn neemt.

Om te onthouden
Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt je om je lichaam gezond te houden en jezelf fit te voelen. Het verlaagt onder andere je risico op insulineresistentie en diabetes type 2. De tips uit dit artikel helpen je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. En het fijne is: ze zijn allemaal 100% natuurlijk. Bovendien zijn deze tips niet alleen goed voor je bloedsuikerspiegel, ze helpen om je hele gezondheid te verbeteren.

Let jij op je suikerinname en bloedsuikerspiegel? Laat ons weten hoe je dat doet in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Bronnen: Roussel R, Fezeu L, Bouby N, Balkau B, Lantieri O, Alhenc-Gelas F, Marre M, Bankir L, Diabetes Care, 2011. Radahmadi M, Shadan F, Karimian SM, Sadr SS, Nasimi A, Pathophysiology, 2006. Petsiou EI, Mitrou PI, Raptis SA, Dimitriadis GD, Nutr Rev, 2014.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de appel en donut van Doucefleur. Je downloadt de foto hier.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.