8 belangrijke gezondheidsvoordelen van groene thee
Daniëlle van Kampen

8 belangrijke gezondheidsvoordelen van groene thee

maandag 09 september 2019
Als je houdt van gezond drankjes, dan is groene thee je beste vriend. Het heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat we zonder te overdrijven kunnen zeggen dat het goed is voor je hele lichaam. Charlotte van Puur Figuur deelt met ons waarom groene thee zo goed voor je is!

1: Bescherming tegen oxidatieve stress
Groene thee zit bomvol antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress. En minder oxidatieve stress betekent een lager risico op onder andere diabetes, hartziektes en hersenaandoeningen. Van groot belang dus! Meer over antioxidanten en oxidatieve stress lees je hier.

2: Een frisse adem en gezonde tanden
Groene thee bevat krachtige stofjes, genaamd catechinen, die helpen om schadelijke bacteriën in je mond te bestrijden. Dit helpt niet alleen om je adem fris te houden, het verkleint ook je risico op gaatjes. De bacteriën veroorzaken namelijk tandplak, wat je tanden kan beschadigen en gaatjes in de hand werkt. Er zijn dan ook meerdere onderzoeken die groene thee linken aan een gezond gebit.

3: Een gezonde hersenfunctie
Groene thee bevat cafeïne. Een kleinere hoeveelheid dan koffie, waardoor het geen nadelen heeft. Het is echter wel genoeg om een positief effect op je hersenen te hebben. Het kan helpen om je stemming, reactievermogen, alertheid en geheugen te verbeteren. Dat is nog niet alles. Groene thee bevat ook het stofje L-theanine. Dit stofje werkt samen met cafeïne, waardoor de cafeïne beter tot zijn recht komt. Daarnaast kan L-theanine de aanmaak van dopamine stimuleren (dit is een stofje waar je blij van wordt) en angstgevoelens verminderen.

4: Lager risico op alzheimer en parkinson
Groene thee heeft niet alleen op de korte termijn een positief effect op je hersenen. Het beschermt je hersenen namelijk ook als je ouder wordt en kan het risico op alzheimer en parkinson verlagen. Waarschijnlijk is ook dit voordeel te danken aan de catechinen die groene thee bevat.

5: Mogelijk een lager risico op kanker
Wat je eet en drinkt, heeft invloed op het risico dat je te maken krijgt met kanker. Groene thee kan een beschermende factor zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vele antioxidanten die het bevat. Onderzoekers linken groene thee aan een lager risico op borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.

6: Kleinere kans op diabetes type 2
Het aantal diabetes type 2 patiënten neemt wereldwijd in rap tempo toe. Ook hierbij speelt onze voeding weer een rol. Door groene thee te drinken, kan je je risico op diabetes type 2 verkleinen. Het helpt namelijk om je insulinegevoeligheid te verbeteren en om je bloedsuikerspiegel laag te houden.

7: Betere sportprestaties
De cafeïne uit groene thee heeft een positief effect op je sportprestaties. Het zorgt ervoor dat je je inspanningen als minder zwaar ervaart en dat je je minder snel moe voelt. Dit kan te maken hebben met het effect dat groene thee op onze hersenen heeft, maar er is nog een verklaring. Groene thee zorgt er namelijk voor dat je makkelijker energie uit je lichaamsvet kan gebruiken. Dat brengt ons meteen bij het volgende gezondheidsvoordeel.

8: Een slank lichaam
Groene thee is een populair ingrediënt in afslanksupplementen. Dat is uiteraard niet voor niets. Groene thee kan helpen om je metabolisme en je vetverbranding een boost te geven. Hierdoor draagt het bij aan een slank lichaam. Natuurlijk hangt dit altijd af van je totale eetpatroon. Als je junkfood eet en de hele dag snoept en snackt, kan je dit niet compenseren door er kopjes groene thee bij te drinken. Je kan groene thee zien als een extraatje om een (redelijk) gezond eetpatroon nog wat gezonder te maken en als een middel om een afslankdieet net wat effectiever te maken.

In het kort
Groene thee is een geweldige bron van antioxidanten. Hierdoor helpt het om je risico op verschillende ziektes te verlagen, waaronder diabetes en alzheimer. Ook wordt het gelinkt aan een lager risico op kanker. Groene thee kan daarnaast bijdragen aan een gezonde hersenfunctie, een frisse adem, een gezond gebit en een slank lichaam.

Drink jij regelmatig groene thee? Wist jij al dat het zo gezond is? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de groene thee, gemaakt door Nishihama. Je downloadt de foto hier.

Bronnen: Lodhia P, Yaegaki K, Khakbaznejad A, Imai T, Sato T, Tanaka T, Murata T, Kamoda T, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2008. Anita P, Sivasamy S, Madan Kumar PD, Balan IN, Ethiraj S, J Basic Clin Pharm, 2014. Chatterjee A, Saluja M, Agarwal G, Alam M, J Indian Soc Periodontol, 2012. CHS Ruxton, Nutrition Bulletin, 2008. Nobre AC, Rao A, Owen GN, Asia Pac J Clin Nutr, 2008. Chen Y, Wu Y, Du M, Chu H, Zhu L, Tong N, Zhang Z, Wang M, Gu D, Chen J, Oncotarget, 2017. Ogunleye AA, Xue F, Michels KB, Breast Cancer Res Treat, 2010. Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S; JPHC Study Group, Am J Epidemiol, 2008.

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.