Print Friendly, PDF & Email

Er wordt veel gesproken en geschreven over koolhydraten. De één zegt dat je koolhydraten absoluut moet vermijden, omdat ze je dik maken en je kans op diabetes en allerlei andere ziektes verhogen. Anderen juist zeggen dat je koolhydraten heel hard nodig hebt om gezond te blijven. Hoe zit het nu precies? In dit artikel zetten we de belangrijkste feiten over koolhydraten voor je op een rij.

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde
Als we het over koolhydraten hebben, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten: simpele koolhydraten en complexe koolhydraten. Kort gezegd zijn simpele koolhydraten slecht en complexe koolhydraten juist goed. Vaak zijn simpele koolhydraten vooral te vinden in sterk bewerkte producten en complexe koolhydraten juist vooral in onbewerkte producten.

Simpele koolhydraten
Simpele koolhydraten zijn te vinden in suiker en alle suikerrijke producten zoals koek, snoep, gebak en frisdrank. Ook aardappelen en witmeelproducten zijn rijk aan deze koolhydraten. Simpele koolhydraten worden ook wel snelle of enkelvoudige koolhydraten genoemd. Je lichaam neemt simpele koolhydraat snel en gemakkelijk op. Dat lijkt wellicht positief, maar dat is het over het algemeen niet. Doordat je ze zo snel opneemt, komt de energie uit deze koolhydraten namelijk snel vrij en dat vergroot het risico op overgewicht.

Complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten vind je in groentes, fruit, peulvruchten, noten, quinoa, havermout en nog vele andere plantaardige producten. Deze koolhydraten zijn rijk aan vezels en bevatten belangrijke voedingsstoffen die een positief effect hebben op je hormonen. Om complexe koolhydraten op te nemen, moet je lichaam wat meer moeite doen. Hierdoor worden deze koolhydraten langzaam omgezet naar energie. Doordat de energie langzaam vrijkomt, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Koolhydraten kunnen dikmakers zijn
Dat koolhydraten steeds meer als de grote schuldigen worden gezien als het om overgewicht gaat, is zeker niet helemaal onterecht. Simpele koolhydraten spelen hier namelijk een grote rol bij. Doordat de energie uit deze koolhydraten zo snel vrijkomt, piekt je bloedsuikerspiegel.

Dit zorgt ervoor:

  • Dat er veel insuline aangemaakt moet worden. De hoofdtaak van insuline is namelijk om je bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je sneller vet opslaat en dat je vetverbranding juist afgeremd wordt.
  • Dat er in veel gevallen energie opgeslagen wordt. Als er meer energie vrijkomt dan je op dat moment gebruikt, wordt dit namelijk opgeslagen. In eerste instantie worden je spieren en lever bevoorraad. Zitten deze vol? Dan slaat je lichaam het op als vet.
  • Dat je soms te veel insuline aanmaakt. De piek in je bloedsuikerspiegel geeft je lichaam namelijk het signaal dat er veel insuline nodig is. Soms wordt hierdoor juist te veel insuline aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat je een dip in je bloedsuikerspiegel krijgt. Zo’n dip zorgt ervoor dat je hongerig wordt en trek krijgt in zoetigheid. Hierdoor krijg je na het eten van simpele koolhydraten vaak trek in nog meer koolhydraten. Dit werkt overeten en ongezonde keuzes in de hand.

Koolhydraten helemaal schrappen?
Ondanks hun dikmakende effect, is het zeker geen goed idee om alle koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen. Complexe koolhydraten zijn namelijk niet zulke dikmakers en kan je daarom prima met mate blijven eten. Sterker nog: het is juist beter om het wel te doen. Als je alle koolhydraten probeert te vermijden, kun je namelijk last krijgen van:

  • Vermoeidheid
  • Een somber gevoel
  • Spierverlies
  • Obstipatie

Als je koolhydraatloos eet, zou je bovendien veel voeding moeten laten staan die juist ontzettend gezond is: bijvoorbeeld vele groente- en fruitsoorten.

Koolhydraten: gezond in de juiste vorm en hoeveelheid
Zoals bijna altijd is de waarheid redelijk genuanceerd. Koolhydraten zijn inderdaad dikmakers, maar het is niet nodig en ook niet gezond om ze volledig te vermijden. Ook als je wilt afslanken kun je prima een beperkte hoeveelheid complexe koolhydraten blijven eten. Simpele koolhydraat kan je beter wel zo veel mogelijk vermijden.

Hoe sta jij tegenover koolhydraten? Eet jij ze gewoon of minder je in je hoeveelheid koolhydraten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen: JS Volek, MJ Sharman, AL Gómez, DA Judelson, MR Rubin, G Watson, B Sokmen, R Silvestre, DN French, WJ Kraemer, Nutr Metab (Lond), 2004. Stephen B Sondike, Nancy Copperman, Marc S Jacobson, The Journal of Pediatrics, 2003.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de pasta door Jyliana. Je downloadt de foto hier

 

Summary
De belangrijkste feiten over koolhydraten
Article Name
De belangrijkste feiten over koolhydraten
Description
Er wordt veel gesproken en geschreven over koolhydraten. De één zegt dat je koolhydraten absoluut moet vermijden omdat ze je dik maken en je kans op diabetes en allerlei andere ziektes verhogen. Anderen juist zeggen dat je koolhydraten heel hard nodig hebt om gezond te blijven. Hoe zit het nu precies?
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!