...

De gezondheidsvoordelen van bramen

door | 20 okt 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Het bramen seizoen is weer van start gegaan! Dat is top als je het mij vraagt, want het is hartstikke leuk om bramen te plukken. Daarnaast zijn ze ook super lekker door bijvoorbeeld de yoghurt, in een smoothie of zo uit het vuistje. In dit artikel zet gastblogger Marjolein de gezondheidsvoordelen van bramen voor je op een rijtje! En natuurlijk geeft ze ook weer een paar lekkere voedselcombinaties met bramen.

Vitamines in bramen
Bramen bevatten een aantal belangrijke vitamines die je lichaam nodig heeft. Dit zijn onder andere: Vitamine A, C, E, en vitamine K. In kleine hoeveelheden tref je ook een paar leden van het vitamine B complex aan, maar tenzij je de hele bramenstruik leeg eet, kun je voor je ADH vitamine B beter op andere producten vertrouwen. Laten we beginnen met onderzoeken wat deze vitamine voor je lichaam kan betekenen. Vitamine A is onder andere van belang voor een goede werking van je ogen en je afweersysteem. Daarnaast speelt het een rol in je groei en het gezond houden van je huid, haar en nagels. Wist je dat als je vitamine A uit plantaardige producten wil halen, je op de oranje kleur kunt letten? De kleur wordt veroorzaakt door carotenoïden die ons lichaam kan omzetten in vitamine A. Daarom wordt er wel gezegd dat wortels goed zijn voor je ogen! De volgende vitamine die we bespreken is de meest bekende: vitamine C. Deze heb je nodig voor je afweersysteem en de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van bindweefsel, handig als je bijvoorbeeld een wondje hebt! Vitamine E speelt een rol in je celstofwisseling. Daarnaast fungeert het (net als vitamine C trouwens) ook als antioxidant in je lichaam. Tenslotte vitamine K. Vitamine K is van belang voor de bloedstolling. Eigenlijk krijg je alleen in speciale gevallen een vitamine K tekort. Een van de symptomen is een vertraagde bloedstolling.

Mineralen in bramen
Nu de vitamine doorgenomen zijn kunnen we de mineralen op een rijtje zetten. Bramen bevatten: calcium, magnesium, kalium, koper en mangaan. Calcium is nodig voor het onderhouden van je botten en gebit. Magnesium speelt ook een rol in de opbouw van je botten, en die van spieren. Daarnaast helpt het bij de prikkeloverdracht van je zenuwen naar je hersenen. Kalium speelt, samen met natrium en chloride, een rol in het reguleren van je bloeddruk en vochtbalans. Daarnaast spelen kalium en natrium een rol in het geleiden van zenuwprikkels zodat spieren (waaronder je hartspier) zich samentrekken. Koper zorgt onder andere voor pigmentvorming voor je haar. Daarnaast draagt het bij aan een goede werking van je afweersysteem en de vorming van bindweefsel en botten. Tenslotte mangaan. Mangaan is onderdeel van bepaalde enzymen die bijdragen aan de energiestofwisseling. Dat is belangrijk, want zonder die energiestofwisseling kan je lichaam veel processen niet uitvoeren!

Lekkere combo’s
Nu we de feiten op een rijtje hebben staan, is het tijd voor het echte werk. Lekkere combo’s!

  • Heb je weleens een appel-bramen taartje gebakken? Vooral als de taart nog een beetje warm is, met een toef slagroom erop, is het een feestelijke herfst lekkernij.
  • Ik noemde in het intro van deze blog dat ik bramen lekker vind door de yoghurt, maar bij guur weer is een warm schaaltje havermout met bramen ook een aanrader!
  • Tenslotte natuurlijk een echte klassieker. Een boterham pindakaas met bramenjam! Hartstikke makkelijk voor een lekker en snel ontbijtje.

Tip!
Wist je dat wij ook heel veel lekkere recepten met bramen op onze website hebben staan? Probeer eens deze havermout crumble met bramen of ga voor een pavlovataart!

Bronnen

www.puurfiguur.nl/bramen/#voedingswaardebramen
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie.aspx

Kende jij de gezondheidsvoordelen van bramen al? Ken je andere lekkere combinaties met bramen? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van bramen
Article Name
De gezondheidsvoordelen van bramen
Description
Het bramen seizoen is van start gegaan. Wil je meer weten over deze lekkere besjes? Hier vind je informatie en recepten met bramen!
Author
Marjolein Pubben

Marjolein Pubben

Gastblogger at De Hippe Vegetariër
Marjolein is nog niet zo lang vegan, maar haar passie is er niet minder om. Ze vindt het heerlijk om gezonde gerechten te verzinnen en te bereiden. Meestal zijn deze ook op Instagram terug te vinden. Als ze een nieuw product ontdekt moet en zal ze er van alles over te weten komen, en natuurlijk moet er geproefd worden! Daarnaast is Marjolein dol op creativiteit, spontane gezelligheid en de natuur. Ze is dan ook geregeld brainstormend en schrijvend in het gras onder een boom te vinden.
Marjolein Pubben

Latest posts by Marjolein Pubben (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt