Print Friendly, PDF & Email

Natuurlijk is al het fruit gezond, maar het blijft interessant om te weten welke voordelen verschillende fruitsoorten je precies opleveren. In dit gastblog van Puur Figuur zijn kersen aan de beurt. Hier lees je onder andere wat kersen kunnen betekenen voor je hart, spieren, nachtrust en stoelgang!

Caloriearm
Caloriearm hoeft niet per se gezond te betekenen en calorierijk hoeft ook zeker niet ongezond te zijn. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je in totaal niet te veel calorieën binnenkrijgt. Daarom is het fijn om ook caloriearme voeding te eten. Kersen zijn hier een goed voorbeeld van! Zo bevat 100 gram zoete kersen maar 63 calorieën.

Goede bron van kalium
Kersen zijn rijk aan kalium. Dit is een mineraal dat helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een eetpatroon met veel kalium en weinig natrium helpt tegen een hoge bloeddruk. En dat willen we graag, want met een gezonde bloeddruk is je risico op hart- en vaatziektes een stuk kleiner.

Daarnaast is kalium ook goed voor:

  • De vochtbalans in je lichaam
  • Je spieren
  • Je zenuwen
  • Je spijsvertering

Minder ontstekingen
Kersen zitten bomvol plantenstoffen die helpen om ontstekingen te verminderen. Denk je nu meteen: maar ik heb helemaal geen ontstekingen? Lees voor de zekerheid toch even verder. Veel mensen hebben ontstekingen in hun lichaam zonder dat ze er iets van merken. Deze ontstekingen worden chronische, laaggradige of stille ontstekingen genoemd. Ze hebben geen duidelijke symptomen, maar belasten je lichaam wel. Ze kunnen weefsels beschadigen en het risico op ziektes vergroten. Wat je eet heeft hier een grote invloed op. Kersen zijn een goed voorbeeld van voeding die helpt om laaggradige ontstekingen te verminderen.

Beter herstel na het sporten
Kersen zijn een natuurlijk middeltje om spierpijn na het sporten te verminderen. Dit heeft te maken met de ontstekingsremmende plantenstofjes. Naast minder spierpijn kunnen deze vruchtjes ook goed zijn voor je spierherstel en sportprestaties. Eet kersen bij voorkeur van te voren, niet pas als je al spierpijn hebt.

Goed voor je hart
Kersen helpen om je hart in topconditie te houden. Dit is deels te danken aan het kalium, maar er is nog meer. Ook de plantenstoffen (polyfenolen) uit kersen zijn goed voor je hart. Wetenschappelijk onderzoek linkt deze stoffen aan een veel lager risico op hartziektes. 

Minder jichtaanvallen
Jicht is een aandoening waarbij je te veel urinezuur in je bloed hebt, wat voor ontstekingen in je gewrichten zorgt. Deze ontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn. Ook hierbij komt de ontstekingsremmende werking van kersen weer goed van pas! Tijdens een onderzoek bleek dat dagelijks 10 kersen eten al helpt om jichtaanvallen met 35% te verminderen. Bij meer kersen per dag, daalde het aantal jichtaanvallen nog verder.

Uitgerust wakker worden
Het drinken van zure kersensap kan je helpen om beter te slapen. Kersen bevatten namelijk melatonine. Dit is een hormoon waar je slaperig van wordt en dat je helpt om dieper te slapen. Je lichaam maakt dit hormoon ook zelf aan zodra het donker wordt. Lig je regelmatig te woelen in bed omdat je niet in slaap kan vallen? Of omdat je ’s nachts wakker wordt? Dan is het een goed idee om iedere dag wat zure kersensap te drinken!

Goede bron van vezels
Kersen zijn een goede bron van vezels. Dit helpt op meerdere manieren om je gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  • Vezels zijn goed voor je stoelgang en helpen om obstipatie te voorkomen.
  • Vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat je risico op diabetes type 2 verlaagt.
  • Vezels verzadigen goed, wat het makkelijker maakt om af te slanken en op gewicht te blijven.
  • Vezels zijn voeding voor de goede bacteriën in je darmen. Dit helpt om je darmflora in balans te houden en dat is weer goed voor je immuunsysteem en de opname van voedingsstoffen.

In het kort
Kersen helpen op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan het verminderen van ontstekingen, jichtaanvallen en spierpijn na het sporten. Ook zijn ze rijk aan vezels, kunnen ze je nachtrust verbeteren en zijn ze goed voor je hart.

Ook zin gekregen in kersen? Probeer dan eens deze heerlijke smoothie bowl met chocolade en kersen. Vol smaak, vitamines, mineralen en antioxidanten!

Eet jij graag kersen, en wist jij al van deze gezondheidsvoordelen af? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Summary
De gezondheidsvoordelen van kersen
Article Name
De gezondheidsvoordelen van kersen
Description
Houd jij ook zo van kersen? Ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond! Hier lees je wat kersen kunnen betekenen voor je hart, spieren en nachtrust!
Author