Print Friendly, PDF & Email

De ontwikkeling en productie van nieuwe vega producten gaat in een razendsnel tempo. De nieuwste technologieën zorgen voor een steeds beter resultaat. Het doel: vleesvervangers zo veel mogelijk laten lijken op echt vlees, zowel qua smaak als qua voedingsstoffen. Wij testen op het blog regelmatig vleesvervangers uit, en dat zijn er ondertussen al heel wat. Ik bekeek hoe goed onze favorieten eigenlijk scoren qua voedingsstoffen en welke voldoen aan de titel ‘volwaardige vleesvervanger’. In dit artikel zet ik een aantal van onze favoriete vleesvervangers op een rijtje en bekijk ik hoe gezond ze zijn!

Voedingswaarden
In een vorig artikel gaven we een uitgebreid overzicht van alle voedingswaarden van kant-en-klare vleesvervangers en lieten wij zien waar jij zelf op kunt letten. Samengevat bevat een goede vleesvervanger volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zo min mogelijk zout, verzadigd vet, suiker en schadelijke E-nummers. Daarnaast bevat een volwaardige vleesvervanger genoeg eiwit, ijzer en vitamines B1 & B12. Vandaag bekijk ik of er producten zijn die hieraan voldoen, en of de richtlijnen haalbaar zijn.

Op een rijtje
In de tabellen 1 en 2 zie je bovenaan de vleesvervangers en links de voedingswaarden. De groene vakjes betekenen dat het product aan de richtlijn voldoet. Een schuine streep betekent dat een stof niet aanwezig is. Zo heb ik het nog makkelijker voor je gemaakt om te zien welke vleesvervangers aan de meeste criteria voldoen!

Tabel 1.

Tabel 2.

Resultaten
Zoals je in de tabellen kunt zien, zijn helaas niet alle vakjes groen. Er zijn bijna geen vleesvervangers te vinden die aan ál deze strenge eisen voldoen. De vega producten die ik heb weergegeven scoren op veel van de criteria wel hoog. Wat vooral opvalt is dat vitamines en ijzer bijna niet worden toegevoegd. Het is daarom altijd belangrijk om hier in de rest van je voeding op te letten. Omdat hier ook andere oplossingen voor zijn, zoals suppletie, vind ik dit de minst belangrijke richtlijnen. Bespreek deze andere oplossingen wel altijd met je arts of diëtist.

In de tabel is te zien dat sommige vleesvervangers natuurlijke suikers bevatten, terwijl er aan andere maar een minimale hoeveelheid is toegevoegd. Ook deze uitkomst ligt daarom iets genuanceerder. We zien wel dat het verzadigd vet nog vaak verhoogd is. Over het algemeen bevatten vleesvervangers vaak te veel zout, dat is bij de vleesvervangers in deze tabellen gelukkig niet het geval.

Conclusie
Concluderend is het misschien niet zo erg dat een vleesvervanger niet helemaal ‘volwaardig’ is, maar het zou leuk zijn als producenten hier nog meer aandacht aan zouden besteden. Zelf kan je kijken naar de punten die voor jou het belangrijkst zijn. Niet geheel onbelangrijk: let vooral ook op de smaak! De meeste van deze producten hebben wij al een keer uitgebreid op smaak getest.

Let jij op de voedingswaarden van jouw vleesvervangers? En wat is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
De gezondste kant-en-klare vleesvervangers
Article Name
De gezondste kant-en-klare vleesvervangers
Description
Wat is een volwaardige vleesvervanger, en welke vega producten voldoen aan deze eisen? Lees hier wat de gezondste vleesvervangers zijn!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!