Print Friendly, PDF & Email

Het is zover… half mei nadert, tijd om de plantjes over te gaan planten in de volle grond in de tuin of in bakken op je balkon of (dak)terras. Lees hier hoe je dat doet!

Van de kiembak naar de grond
Zorg dat je tuin of je pot/bak voorbereid is met een laag nieuwe potgrond of tuinaarde. Hier groeien ze het beste op. Zet dan het plantje in de grond waarbij je zorgt dat de plantjes de ruimte hebben om te groeien. Staan planten te dicht op elkaar, dan werkt dit schimmelgroei in de hand. Het plantje in de grond zetten is heel eenvoudig:

1. Graaf een gat groot genoeg voor de wortels van het plantje.
2. Giet water in het gat.
3. Zet het plantje erin.
4. Maak het gat dicht met tuinaarde of potgrond.
5. Druk stevig aan.

Als je het water vooraf in het gat giet, dan kunnen je planten het water meteen tot zich nemen. Hierdoor hebben ze minder herstel nodig van de overgang van het potje naar de definitieve plek.

Voeden met compost
Geef de plantjes regelmatig compost, hierdoor krijgen ze extra voedingsstoffen die de groei en bloei alleen maar bevorderen. De ene plantensoort heeft wat meer extra voedingsstoffen nodig dan de andere soort. Op de verpakking van de zaadjes staat aangegeven op wat voor grond de plant het beste gedijt en of er extra mest nodig is. Bekijk dit dus nog even goed!

Planten en regen
Als je tomatenplanten hebt geplant, houd er rekening mee dat deze plant niet dol is op regen. Zorg er dus voor dat bij aanhoudende regenval je de plant beschermt tegen de regen door bijvoorbeeld plastic over de plant te spannen of een opengeknipte vuilniszak. Er zijn tegenwoordig ook speciale paraplu’s te koop om de tomatenplanten tegen flinke regenbuien te beschermen.

Nu hopen dat de zon zich van haar beste kant laat zien, des te beter de planten zich de komende week gaan voelen in jouw tuin!

Hoe gaat het met jouw eigen groentetuin? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Groentetuin: de tuin in, het balkon op!
Article Name
Groentetuin: de tuin in, het balkon op!
Description
Het is zover… half mei nadert, tijd om de plantjes over te gaan planten in de volle grond in de tuin of in bakken op je balkon of (dak)terras. Lees hier hoe je dat doet!