Gezond(er) uit eten gaan
Isabel Boerdam

Gezond(er) uit eten gaan

zaterdag 15 oktober 2016
Ik ben dol op uit eten gaan. Ontbijtje hier, koffietje daar, wijntje met borrel op de hoek en nog een avond in een fijn restaurant. Als ik alles bij elkaar optel eet ik heel wat keren per week buiten de deur. Heerlijk natuurlijk, maar ik heb wel moeten leren om het ‘een beetje in de hand te houden’. Als ik overal erop los zou eten en drinken kon ik mezelf nu door Amsterdam rollen. Dus: hoe doe je dat, gezond(er) uit eten gaan?

Mijn 6 gouden regels
Als 'hippe vegetarier' ben ik natuurlijk een echte keukenprinses en sta ik vaak en graag in de keuken. Ik weet nog dat ik na heel veel keukeninspiratie op doen mijn eerste echte eigen keuken voor mijn eerste echte eigen huis ging uitzoeken, een feestje! Hier ben ik doordeweeks bijna iedere avond te vinden, maar eerlijk is eerlijk: soms heb ik gewoon even geen zin en wil ik dat er voor mij gekookt wordt. Wie herkent dat niet? En dat mag ook! Na een lange werkdag of werkweek even geen zin om in de keuken te staan is heus heel normaal en uit eten gaan en een gezond eetpatroon gaan ook prima samen. Zorg alleen dat je de mate van genieten niet gelijk stelt aan de hoeveelheid wijn, taart en toetjes, en af en toe de juiste keuze maakt. Lekker vaak een hapje buiten de deur is geen probleem als je deze regels in je achterhoofd houdt!

1. Wees niet bang om het ‘gezondste’ van de kaart te bestellen
Tijdens mijn studententijd koos ik bijna altijd voor het gerecht met lekker veel kaas. Ik was dol op mozzarella, parmezaanse kaas, geitenkaas, welke kaas eigenlijk niet. Los van dat ik hierdoor eigenlijk heel vaak hetzelfde bestelde, waren het ook niet de meest gezonde keuzes. Het ‘groentegerecht’ leek me altijd een beetje saai en ongezellig, maar hallo!? Je zit lekker in een restaurant, met een goed glas wijn en je hebt gekozen voor deze plek omdat ze er goed kunnen koken. Dus ook het groentegerecht! En zo ben ik erachter gekomen dat de gezondste keuze op de kaart misschien niet altijd je eerste keuze is, maar eigenlijk altijd een hele pleziere verrassing oplevert. En zo niet, dan is het alsnog prettig om niet te vol de deur uit te lopen.

2. Bestel twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdgerecht
Lekker lang tafelen? Heeeel gezellig. Maar in veel restaurants heb je met een voorgerecht, hoofdgerecht (met bijgerecht?) en een dessert gewoon een mega-maaltijd te pakken. Smullen terwijl je aan het eten bent, maar daarna komt de buikpijn (en de vetjes op de heupen als je het te vaak doet). Dus kies ook voor een voorgerecht als hoofdgerecht (even erbij zeggen dat ze de hoeveelheid niet hoeven aan te passen), dan heb je een net zo fijn maar lichter diner. Bovendien zijn de vegetarische voorgerechten vaak talrijker dan de vegetarische hoofdgerechten. Mooi meegenomen!

3. Pas op met sausjes en dressings
Veel gerechten zijn van nature vaak behoorlijk gezond, tot het sausje of de dressing er in ruime mate overheen gegooid wordt. In sommige restaurants leeft nog te veel het idee dat de saus de smaak maakt, waardoor die in overvloed aanwezig is. Als je de keuze hebt, kies dan altijd voor een heldere saus of dressing in plaats van voor een roomsaus of –dressing. Twijfel je? Vraag dan gewoon of de saus of dressing er apart bij geserveerd kan worden, dan kan je helemaal zelf bepalen hoeveel je gebruikt en of het naar je zin is.

4. Drink altijd water bij de wijn
Een wijntje of biertje hoort erbij, natuurlijk! En misschien zelfs een paar, daar maak ik mij ook regelmatig schuldig aan. Zorg er echter voor dat je deze drankjes niet gebruikt om je dorst te lessen. Kom je verhit een restaurant binnen wandelen en is het enige wat op tafel staat het glaasje wijn? Dan gaat die er als limonade in. Zonde, want je hebt er amper van genoten en dat was weer een glas vol calorieën (en toekomstige hoofdpijn). Wissel het glas wijn of bier dus braaf af met een glas water waardoor je het echt drinkt voor de smaak en het genietmoment, en makkelijker maat kunt houden. Nieuwsgierig hoeveel calorieën er in een glas alcohol zitten? Wij schreven er eerder een artikel over.

5. Houd jezelf een beetje in
Dit klinkt natuurlijk verschrikkelijk saai. Een beetje gezond en verstandig lopen doen terwijl je aan het genieten bent van een avondje uit eten! Toch is het zo erg nog niet, helemaal niet wanneer je je achteraf gewoon goed voelt en je ook de volgende dag niet hoeft te balansen. Dus neem 2 broodjes met boter/olijfolie uit het broodmandje en geen 5 (en bestel niet bij zodra het op is); bestel geen extra frietjes of aardappeltjes wanneer je gerecht eigenlijk wel voldoende is; kies geen salade caprese én bladerdeeg-quiche én chocolademousse als menu maar wees een beetje verstandig; toetjes zijn lekker maar is het echt nodig? Staat er echt iets op de kaart wat je móet proeven of is een kopje thee of koffie met een koekje misschien ook voldoende?

6. Vraag om een doggybag!
Om een doggybag vragen genant? Nee hoor! Gewoon doen. Voedselverspilling is niet meer van deze tijd en met een ontploft gevoel naar buiten wil je niet. Dus als je ogen dan toch groter waren dan je maag, of je terecht bent gekomen in een restaurant dat mega porties serveert, vraag dan gewoon om een plastic-bakje om je restjes mee te nemen. Thuis meteen in je koelkast en je hebt gelijk een heerlijke lunch voor de volgende dag. Twee vliegen in een klap!

Kortom, houd je hoofd erbij als je uit eten gaat en kies niet alleen met je ogen en watertandende mond. Dan kan je zoveel genieten van uiteten gaan als je maar wilt! Trek gekregen en zin in een avondje uit? Dan vind je hier mijn favoriete hotspots met de beste vegetarische opties.

Enjoy!

Ben jij ook zo dol op uit eten gaan? Wat zijn jouw tips om dit gezond te doen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram. We zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.