...

Gezonde routines die een wereld van verschil maken

door | 20 nov 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid

Print Friendly, PDF & Email

Wil jij gezonder leven? Focus je dan vooral op routines. Vaste routines, die je (bijna) dagelijks herhaalt, hebben een enorme impact. In dit artikel daarom inspiratie voor gezonde routines. Onze gastblogger van Puur Figuur vertelt je er vandaag alles over. Welke ga jij toepassen?

 

Een glas water na het opstaan

Dagelijks genoeg drinken is enorm belangrijk. Wist je dat het zelfs invloed heeft op je humeur? Je dag beginnen met een glas water is daarom een goed idee. Tip: maak het jezelf makkelijker door dat glas water te koppelen aan een vaste routine die je al hebt. Bijvoorbeeld tandenpoetsen of koffie zetten.

 

Rustig eten

Neem de tijd om rustig van je eten te genieten. Zo kauw je beter en dat is goed voor je spijsvertering. Schrok je haastig alles naar binnen? Dan eet je al snel te veel. Rustig eten helpt tegen overeten. Maak van je maaltijd dus een ontspannen moment.

Wandelen

Neem dagelijks de tijd om even te wandelen. Ook als je moe bent. Of misschien juist als je moe bent. Vaak voel je je na een wandeling weer een stuk energieker. Stok achter de deur nodig om jezelf deze routine eigen te maken? Spreek dan met een vriend of vriendin af om samen te wandelen. Het bekende blokje om met een collega is natuurlijk ook een goed idee.

Op tijd naar bed

Slaap heeft invloed op zoveel dingen in ons lichaam. Een goede nachtrust verbetert bijvoorbeeld je:

 • Weerstand
 • Stemming
 • Productiviteit
 • Concentratie
 • Geheugen
 • Sportprestaties

Slecht slapen wordt juist gelinkt aan:

 • Depressie
 • Hartziektes
 • Insulineresistentie
 • Diabetes type 2
 • Overgewicht

Een goede nachtrust is dus geen overbodige luxe. Zo’n 7 à 8 uur slapen is voor de meeste mensen een goede richtlijn.

Meer én vaker groentes eten

Groentes… lekker, gezond en enorm veelzijdig. Toch eten we er niet altijd genoeg van. Soms kan het ook best lastig zijn om genoeg groentes in één maaltijd te proppen. Hoe los je dat op? Door op meerdere momenten op de dag groente te eten. Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om groente te eten voor je middagsnack. Of voeg wat groente toe aan je lunch. Bijvoorbeeld met deze roze bieten hummus.

De natuur in

Gezonde routines hoeven geen geld te kosten. Dit is een goed voorbeeld: ga meer naar buiten. En dan het liefst de natuur in. Het is goed voor je weerstand, stemming en nachtrust. En wist je dat het ook helpt om onze ogen gezond te houden? Meer tijd buiten doorbrengen verkleint het risico op bijziendheid.

Digital detox

Smartphones en social media zijn ontzettend handig. Maar ook aardig verslavend. En te veel met je telefoon of social media bezig zijn is niet gezond. Niet voor je lichaam en niet voor je mentale en emotionele gezondheid. Regelmatig een digital detox doen is daarom zeker een aanrader. Even een break van social media en je telefoon. Dit kan je op allerlei manieren doen. Bijvoorbeeld geen telefoon en social media…

… tijdens de laatste twee uur voor je gaat slapen.
… tijdens je ochtendroutine.
… in je slaapkamer.
… één dag per week.
… een paar dagdelen per week.

In het kort

Met gezonde routines maak je een enorm verschil voor je gezondheid. Aanraders zijn:
– Een glas water drinken na het opstaan.
– Rustig de tijd nemen voor je eten.
– Regelmatig wandelen.
– Op tijd naar bed gaan.
– Meer en vaker groentes eten.
– De natuur in gaan.
– Regelmatig een digital detox doen.

Heb jij nog meer tips voor het creëren van gezonde routines? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn erg benieuwd!

Bronnen: Chayakrit Krittanawong, Anusith Tunhasiriwet, Zhen Wang, HongJu Zhang, Ann M Farrell, Sakkarin Chirapongsathorn, Tao Sun, Takeshi Kitai, Edgar Argulian, Eur Heart J Acute Cardiovasc Care, 2019. Naima Covassin, Prachi Singh, Sleep Med Clin, 2016. Liqing Li, Chunmei Wu, Yong Gan, Xianguo Qu, Zuxun Lu, BMC Psychiatry, 2016. Luciana Besedovsky, Tanja Lange, Monika Haack, Physiol Rev, 2019.

 

Summary
Gezonde routines die een wereld van verschil maken
Article Name
Gezonde routines die een wereld van verschil maken
Description
Onze gastblogger van Puur Figuur vertelt je dit keer alles over gezonde routines. Welke ga jij toepassen? Lees het hier!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt