De veranderingen in de vegetarische wereld
Karlijn Swaen

De veranderingen in de vegetarische wereld

maandag 11 september 2023
Zoals je hebt kunnen lezen bestaan wij deze maand 10 jaar. Dat wil zeggen dat wij de vegetarische markt al 10 jaar nauw volgen en elke ontwikkeling meemaken. Wij vinden het super gaaf om te zien hoe de vegetarische wereld in de afgelopen 10 jaar een ware revolutie heeft doorgemaakt! Mensen worden steeds bewuster van hun voedingskeuzes en de impact ervan op onze gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren. Laten we eens kijken naar een paar opvallende veranderingen en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.

 

Uitbreiding van het aanbod


Een van de meest opvallende veranderingen is de enorme uitbreiding van het aanbod aan vegetarische producten. In het verleden waren vegetarische opties vaak beperkt tot een paar saaie groenteschotels, maar nu kunnen we kiezen uit een overvloed aan smakelijke vleesalternatieven, zoals vegetarische burgers, gehakt, nuggets en worstjes! Zelfs visvervangers komen steeds meer om de hoek kijken tegenwoordig. Weet jij niet welke je moet proberen? Kijk dan eens naar onze vleesvervangerrubriek!

 

Opkomst van plantaardige eiwitten


Een van de belangrijkste uitdagingen voor vegetariërs was altijd het verkrijgen van voldoende eiwitten. Gelukkig zijn er nu tal van plantaardige eiwitbronnen beschikbaar, zoals tofu, tempeh, seitan, linzen, kikkererwten, en quinoa. Deze voedzame alternatieven hebben het eenvoudiger gemaakt om een evenwichtige vegetarische voeding te volgen. Ook verkopen merken als Body&Fit, of andere sportmerken, ook tegenwoordig steeds meer plantaardige eiwitshakes!

 

Innovaties in vleesvervangers


De voedingsindustrie heeft niet stilgezeten en heeft gewerkt aan het creëren van vleesvervangers die niet alleen qua smaak, maar ook qua textuur en uiterlijk op echt vlees lijken. Hierdoor zijn meer mensen overtuigd om vlees te vervangen door plantaardige opties en worden ze aangemoedigd om te experimenteren met nieuwe gerechten. We kunnen tegenwoordig zelfs 3D-geprint vlees eten!

 

Verhoogde bewustwording


De bewustwording rond de impact van de vleesindustrie op het milieu en het dierenwelzijn is enorm toegenomen. Documentaires en campagnes hebben mensen geïnformeerd en aangemoedigd om vaker voor plantaardige maaltijden te kiezen. Dit heeft geleid tot een steeds groter wordende groep van vegetariërs en flexitariërs. Zo breidt bijvoorbeeld de campagne De Nationale Week Zonder Vlees dit jaar ook uit naar Europa, met als start België!

 

Restaurants en supermarkten springen in op de trend


In de afgelopen tien jaar zijn veel restaurants en supermarkten overgestapt naar vegetarische en veganistische opties. Hierdoor is uit eten gaan voor vegetariërs en veganisten veel eenvoudiger geworden en zijn er meer keuzemogelijkheden beschikbaar in de supermarkt. Laten we wel hopen dat deze trend niet tijdelijk is...

 

Sociale acceptatie


Vroeger werd vegetarisme soms gezien als iets vreemds, maar nu wordt het steeds meer geaccepteerd en zelfs toegejuicht. Mensen beseffen dat vegetariërs en veganisten een positieve impact hebben op het milieu en dierenwelzijn, en dat maakt het gemakkelijker om voor deze levensstijl te kiezen zonder op negatieve reacties te stuiten.

 

Kortom


De afgelopen 10 jaar hebben we genoeg veranderingen gezien in de vegetarische wereld. Er is een groter aanbod aan smakelijke en voedzame vleesvervangers beschikbaar, de bewustwording rond vegetarische voeding is toegenomen, en steeds meer mensen omarmen deze levensstijl. Op naar de volgende tien jaar!

Hopelijk ben je geïnspireerd om meer heerlijke vegetarische gerechten uit te proberen. Blijf groen eten en zorg goed voor jezelf en onze aarde! 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.