...

Dit eten bevat veel voedingsstoffen

door | 31 dec 2022 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Rubriek, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Met het nieuwe jaar in zicht kijken wij graag vooruit naar de lekkere, gezonde maaltijden die we na alle feestdiners weer zullen voorschotelen. De ingrediënten in dit artikel bevatten veel vitamines, mineralen of antioxidanten. En het fijne is: het hoeven echt geen speciale, exotische of moeilijk verkrijgbare dingen te zijn. Je vindt ze gewoon in de supermarkt. Onze gastblogger van Puur Figuur verteld je er alles over. Lees snel verder.

Pompoenzaad
Pompoenzaad is een lekkere snack en een goede manier om je yoghurt of salade wat meer bite te geven. De zaden zitten bomvol gezonde vetten, eiwitten en vezels. Qua mineralen scoren ze ook erg goed. Ze zijn onder andere rijk aan mangaan, ijzer, magnesium, koper, fosfor en zink. Als het om vitamines gaat, is vitamine K de winnaar. Deze vitamine is goed voor een goede bloedstolling en de aanmaak van botten.

Peterselie
Een goede smaakmaker voor allerlei gerechten. Soepen, sausjes, dips, salades, groentesapjes. Peterselie kan je op een heleboel manieren gebruiken. De groene blaadjes zitten vol vitamine A, C en K. Ook zitten er enorm veel antioxidanten in. Goed om te weten: ook gedroogde peterselie is erg gezond.

Zoete aardappel
Zoete aardappelen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Terecht. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze zijn ontzettend rijk aan verschillende vezelsoorten die helpen om je darmen, en daarmee indirect heel je lichaam, gezond te houden.

Ook zoete aardappel op tafel zetten? Bekijk hier 5 heerlijke zoete aardappel recepten.

Boerenkool
Een boerenkoolstamppotje is een goed idee en laat het nu net het perfecte seizoen zijn voor deze maaltijd. Deze groente zit vol vezels en krachtige antioxidanten. Qua vitamines en mineralen zit je ook goed met boerenkool. Er zit veel vitamine A en C in en uitzonderlijk veel vitamine K. Het is ook nog een goede bron van kalium, calcium, mangaan, koper en magnesium. Verrassend: bij omega 3 denken we niet snel aan groentes, maar boerenkool bevat ook een goede hoeveelheid omega 3-vetzuren.

Broccoli
Broccoli is familie van boerenkool en ook rijk aan voedingsstoffen. Onder andere vitamine C, K, ijzer en kalium. Ook qua vezels en eiwitten scoort broccoli goed. Handig om te weten: spruitjes, bloemkool en kool horen bij dezelfde familie en zijn ook allemaal voedingsstoffentoppers.

Inspiratie nodig om broccoli eens op een andere manier klaar te maken? Ga voor een groentesteak of check deze broccoli recepten.

Paddenstoelen
Of je nu voor de vertrouwde champignon gaat of spannendere paddenstoelen: ze zijn allemaal erg gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine B en verschillende mineralen. Ook bevatten ze aardig wat eiwitten.

Knoflook
Knoflook is misschien klein, maar wel enorm krachtig. Het bevat uitzonderlijk sterke antioxidanten en heeft een ontgiftende werking. Het helpt onder andere bij het ontgiften van je lichaam van zware metalen. Vaker knoflook eten is dus een goed idee. Het fijne is: het past bij ontelbaar veel gerechten. We kunnen eigenlijk geen groente bedenken waar het niet bij past. En ook in allerlei sauzen, soepen en stoofpotjes is knoflook meer dan welkom.

Zeewier
De enige iets minder gebruikelijke in dit rijtje: zeewier. Zeewier is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan jodium. Ook is het een goede bron van ijzer, magnesium, kalium en calcium.

Niet zo bekend met zeewier? Bekijk deze top 10: recepten met zeewier eens.

Blauwe bessen
Blauwe bessen hebben als bijnaam de koning van de antioxidanten. Ze bevatten van alle “normale” fruitsoorten met stip het meeste van deze krachtige stofjes. Met normaal fruit bedoelen we fruit dat veel gegeten wordt en dat je standaard in de supermarkt vindt.

Pure chocolade
Als we het over antioxidanten hebben, is pure chocolade ook een goede. Cacao bevat uitzonderlijk veel antioxidanten. Ook zit er een prachtig mineralenpakket in met onder andere ijzer, magnesium, selenium en zink. Hoe meer cacao er in je chocoladereep zit, hoe beter.

Zijn wij volgens jou een topper vergeten? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Bronnen: Joanne Slavin, Nutrients, 2013. Joanne Slavin, J Am Diet Assoc, 2008. Sina Kianoush, Mahdi Balali-Mood, Seyed Reza Mousavi, Valiollah Moradi, Mahmoud Sadeghi, Bita Dadpour, Omid Rajabi, Mohammad Taghi Shakeri, Basic Clin Pharmacol Toxicol, 2012.

 

Summary
Dit eten bevat veel voedingsstoffen
Article Name
Dit eten bevat veel voedingsstoffen
Description
De ingrediënten in dit artikel bevatten veel vitamines, mineralen of antioxidanten. En het fijne is: je vindt ze gewoon in de supermarkt.
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt