...

Wat is resistent zetmeel en waarom is het gezond?

door | 22 mrt 2021 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

In dit artikel zet onze gastblogger van Puur Figuur alles wat je wilt weten over resistent zetmeel voor je op een rij. Wat is het precies? Waarom is het zo gezond? Hoe krijg je er meer van binnen? Je leest het hier!

Wat is resistent zetmeel?
Zetmeel is een koolhydraat. Het zit bijvoorbeeld in brood, rijst, pasta en aardappelen. Als je lichaam zetmeel verteert, wordt het omgezet in suikers, waarna je het als energie gebruikt. Resistent zetmeel is hier een uitzondering op. Dit type zetmeel is namelijk onverteerbaar (vandaar de naam resistent). Het komt daardoor via je maag en dunne darm in je dikke darm terecht.

Wat maakt resistent zetmeel zo gezond?
Resistent zetmeel is goed voor je lijf om verschillende redenen.

1. Bloedsuikerspiegel
Zetmeel en andere koolhydraten zijn een goede energiebron. Ze hebben echter wel een groot nadeel: ze laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Daardoor maak je meer insuline aan. Daar is op zich niks mis mee, maar als je vaak (grote) pieken in je bloedsuikerspiegel hebt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld energiedipjes en eetbuien. Op lange termijn kan het ervoor zorgen dat je sneller aankomt en moeilijker afvalt. Ook stijgt het risico op diabetes type 2.

Bij resistent zetmeel is dit anders. Doordat je het niet verteert, zorgt het niet voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek blijkt dat het er zelfs voor kan zorgen dat insuline zijn werk beter kan doen. En dat betekent juist makkelijker afvallen, minder snel aankomen en een lager risico op diabetes type 2.

2. Darmflora
In onze darmen leven ontelbaar veel bacteriën, zowel goede als slechte. Door goed voor de goede bacteriën te zorgen, krijgen de slechte bacteriën niet de overhand. Ook schimmels (zoals candida) worden hierdoor in toom gehouden. Daarnaast hebben die goede bacteriën nog meer fijne effecten. Bijvoorbeeld op ons immuunsysteem, onze stoelgang en de opname van voedingsstoffen. Hoe zorg je goed voor je goede darmbacteriën? Door ze te eten te geven. Resistent zetmeel is een goede voedingsbron voor deze bacteriën en draagt daardoor bij aan een gezonde darmflora.

3. Gewicht
Wil je wat kilo’s kwijt of voorkomen dat je aankomt? Dan heeft resistent zetmeel nog een extra gezondheidsvoordeel.

Resistent zetmeel…

 • Bevat minder calorieën dan ander zetmeel.
 • Zorgt ervoor dat je je voldaan voelt, zodat het makkelijker wordt om minder te snoepen en eten.
 • Draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je makkelijker vet verbrandt en minder snel vet opslaat.

Welk eten bevat veel resistent zetmeel?
Heel fijn: resistent zetmeel is te vinden in bekende en goed betaalbare voedingsmiddelen.

1. Ongekookte of afgekoelde havermout
Wist je dat je havermout ook prima ongekookt kan eten? Bijvoorbeeld door je smoothie of als overnight oats. Ook nog eens erg makkelijk! Een andere optie is om je havermout te koken en te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen ontstaat er namelijk meer resistent zetmeel in de havermout.

2. Afgekoelde aardappelen
Ook als je gekookte aardappelen laat afkoelen, ontstaat er resistent zetmeel. Dit geldt voor zowel normale als zoete aardappelen. Zoete aardappelen scoren aanzienlijk beter. Een koude aardappelsalade is dus een goed idee. Afgekoelde aardappelen opnieuw opwarmen kan ook.

3. Witte bonen en andere peulvruchten
Peulvruchten zijn een goede bron van resistent zetmeel. Ze bevatten niet allemaal evenveel. Witte bonen, linzen en kikkererwten bevatten alledrie een flinke portie.

Erwten
Erwtjes worden eigenlijk een beetje ondergewaardeerd. Deze groente zit bomvol goede voedingsstoffen, waaronder resistent zetmeel. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk aan je maaltijd toe te voegen!

Groene banaan
Groene bananen (gewoon onrijpe bananen dus) bevatten veel resistent zetmeel. Dit wordt geleidelijk aan minder als ze rijpen. Het resistente zetmeel verandert dan in gewoon zetmeel. Nu is een onrijpe banaan niet zo smakelijk, maar je kan hem bijvoorbeeld wel aan een smoothie toevoegen.

In het kort
Resistent zetmeel is goed voor je omdat het bijdraagt aan:

 • Een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Een lager risico op diabetes type 2
 • Een gezonde darmflora
 • Een gezond gewicht

Resistent zetmeel is te vinden in:

 • Ongekookte of afgekoelde havermout
 • Afgekoelde aardappelen
 • Witte bonen en andere peulvruchten
 • Erwten
 • Groene banaan

 

Bronnen: Caroline L Bodinham, Gary S Frost, M Denise Robertson, Br J Nutr, 2010. G Harvey Anderson, Clara E Cho, Tina Akhavan, Rebecca C Mollard, Bohdan L Luhovyy, E Terry Finocchiaro, Am J Clin Nutr, 2010. Holly J Willis, Alison L Eldridge, Jeannemarie Beiseigel, William Thomas, Joanne L Slavin, Nutr Res, 2009. H N Englyst, S M Kingman, G J Hudson, J H Cummings, Br J Nutr, 1996.

Was jij al op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Wat is resistent zetmeel en waarom is het gezond?
Article Name
Wat is resistent zetmeel en waarom is het gezond?
Description
Wat is resistent zetmeel precies? En is het gezond? En in welke voedingsmiddelen zit het? Je leest het in dit artikel!
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

2 Reacties

 1. Nancy Hancké

  Ik vraag me al geruime tijd af of afgekoelde couscous = tabouleh (tarwekorrels) ook een vorm van resistent zetmeel is .

  Kan u me hierop antwoorden ?

  Antwoord
  • Tessa Emmen

   Hi Nancy,

   Leuke vraag!
   Nee, afgekoelde couscous is geen vorm van reistent zetmeel.
   couscous bestaat dus uit een ‘normaal’ zetmeel wat je lichaam verteert en wordt omgezet in suikers, waarna je het als energie gebruikt.

   Liefs,
   Tessa

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt