Print Friendly, PDF & Email

Voordat je kan beginnen met het zaaien van je planten, moeten er enkele voorbereidingen getroffen worden om jouw tuin ‘groentetuinklaar’ te maken. Lees hier wat jou te doen staat, dan kan je daarna aan de slag en over enkele weken genieten van jouw groeiende gewassen!

De tuin prepareren
Voor de trotse eigenaars van een tuin: zorg ervoor dat je omstreeks deze tijd de tuinaarde voorbereid, zodat je straks kan zaaien of nieuwe plantjes kan planten. Als eerste: haal het onkruid weg en het wilde gras dat mogelijk is gaan groeien. Spit de aarde goed om. Doordat je de tuinaarde goed omspit, kan je achtergebleven wortels van onkruid tegenkomen. Een mooie manier om deze ook te verwijderen. Strooi een laag compost over de omgespitte tuinaarde of strooi een nieuwe laag tuinaarde over de reeds bestaande tuinaarde. Door dit te doen geef je de bestaande laag nieuwe voedingsstoffen, zodat je planten die je straks wilt zaaien/planten een goede start hebben.

Een zaaiplan maken
Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

1. Wat wil ik gaan zaaien?
Keuze uit groente, fruit en kruiden! Bedenk of je met zaadjes wilt gaan werken of met plantjes. Als je denkt dat je totaal geen groene vingers hebt of het risico niet aandurft om een zaadje te laten kiemen tot klein plantje, dan kan je ervoor kiezen om een plantje te kopen i.p.v zaadjes. Zaadjes moeten namelijk vaak eerst nog voorkiemen, voordat je ze buiten in de aarde kunt planten. Dit wordt altijd op het zakje vermeld. Hier moet je dus rekening mee houden in je timing. Sommige planten geven in het eerste jaar bovendien geen vruchten, maar pas in het tweede jaar (bijvoorbeeld rabarber). Dit is ook iets om rekening mee te houden in je keuze, want het is natuurlijk jammer als je het eerste jaar niets kan oogsten! Dit soort gegevens staan allemaal op het zakje van de zaadjes of op het kaartje in het plantenbakje. Hier vind je ook informatie als wanneer je het beste kunt zaaien, en op welke plek: zon/ schaduw/ halfschaduw etc. De zaai- en oogstkalender onderaan dit artikel biedt hulp!

2. Waar wil ik het zaaien?
Bedenk waar je je wilt gaan zaaien (balkon, tuin, bakken) en hoeveel ruimte je daar hebt (sommige planten zoals rabarber hebben extreem veel ruimte nodig! Zie zakje/kaartje). Bedenk vervolgens welke groenten je het beste bij elkaar kunt planten. Sommige groenten kan je namelijk beter niet naast elkaar zetten, omdat ze stoffen afgeven waar  ‘de buurman’ niet goed tegen kan. Combinaties die je beter kunt vermijden zijn:
– Wortel/rode biet/tomaat/prei
– Aardappels/pompoen
– Peterselie/sla
– Aardbeien/knoflook

3. Hoe wil ik het zaaien?
Als je van plan bent om verschillende soorten groenten, fruit en kruiden te gaan planten, dan is het handig om te werken in vakken (of bakken), waarbij je in elk vak (bak) een gewas van hetzelfde soort teelt. Alle fruit en alle kruiden kan je bij elkaar planten. De groente-gewassen kan je indelen in:

  • e4d1ab6855bol- en knolgewassen: o.a. ui, sjalot, aardappel, knoflook
  • bladgewassen: o.a. (veld)sla, spinazie, snijbiet, andijvie, rucola, prei
  • vruchtgewassen: o.a. tomaat, peper, paprika, komkommer, aubergine, courgette, pompoen, augurk
  • peulgewassen: o.a. erwten, (tuin)bonen, kapucijners
  • wortelgewassen: o.a. wortel, bietjes, knolselderij, pastinaak, radijs
  • koolgewassen: o.a. broccoli, boerenkool, savooiekool, spitskool, witte kool, rode kool, spruitkool

Het is belangrijk om te werken met ‘wisselteelt’. Dat wil zeggen dat je elk jaar een groep gewassen in een ander vak (bak) teelt. Want als je telkens hetzelfde gewas op dezelfde plek plant/zaait, dan verarmt de grond op die plek sneller en de kans dat je plant aangetast wordt door ziektes is groot. Dus zorg dat je jouw gewassoort ieder jaar verplaatst!

Ben je er klaar voor?
Heb je alle benodigdheden in huis? Is jouw tuin voorbereid? Ben je eruit wat voor groenten/fruit/kruiden je wilt planten? Is jouw zaaiplan klaar? Top! Morgen meer over het zaaien zelf.

Door gastblogger Chantal Pleune

Zaai- en oogstkalender groentetuin

Summary
Groentetuin: de voorbereidingen
Article Name
Groentetuin: de voorbereidingen
Description
Zelf groenten verbouwen in je eigen groentetuin. Lees hier hoe jij aan de slag kan om binnen enkele weken jouw eigen gewassen te oogsten!
Author