Voordat je kan beginnen met het zaaien van je planten, moeten er enkele voorbereidingen getroffen worden om jouw tuin ‘groentetuinklaar’ te maken. Lees hier wat jou te doen staat, dan kan je daarna aan de slag en over enkele weken genieten van jouw groeiende gewassen!
De tuin prepareren
Voor de trotse eigenaars van een tuin: zorg ervoor dat je omstreeks deze tijd de tuinaarde voorbereid, zodat je straks kan zaaien of nieuwe plantjes kan planten. Als eerste: haal het onkruid weg en het wilde gras dat mogelijk is gaan groeien. Spit de aarde goed om. Doordat je de tuinaarde goed omspit, kan je achtergebleven wortels van onkruid tegenkomen. Een mooie manier om deze ook te verwijderen. Strooi een laag compost over de omgespitte tuinaarde of strooi een nieuwe laag tuinaarde over de reeds bestaande tuinaarde. Door dit te doen geef je de bestaande laag nieuwe voedingsstoffen, zodat je planten die je straks wilt zaaien/planten een goede start hebben.
Een zaaiplan maken
Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
1. Wat wil ik gaan zaaien?
Keuze uit groente, fruit en kruiden! Bedenk of je met zaadjes wilt gaan werken of met plantjes. Als je denkt dat je totaal geen groene vingers hebt of het risico niet aandurft om een zaadje te laten kiemen tot klein plantje, dan kan je ervoor kiezen om een plantje te kopen i.p.v zaadjes. Zaadjes moeten namelijk vaak eerst nog voorkiemen, voordat je ze buiten in de aarde kunt planten. Dit wordt altijd op het zakje vermeld. Hier moet je dus rekening mee houden in je timing. Sommige planten geven in het eerste jaar bovendien geen vruchten, maar pas in het tweede jaar (bijvoorbeeld rabarber). Dit is ook iets om rekening mee te houden in je keuze, want het is natuurlijk jammer als je het eerste jaar niets kan oogsten! Dit soort gegevens staan allemaal op het zakje van de zaadjes of op het kaartje in het plantenbakje. Hier vind je ook informatie als wanneer je het beste kunt zaaien, en op welke plek: zon/ schaduw/ halfschaduw etc. De zaai- en oogstkalender onderaan dit artikel biedt hulp!
2. Waar wil ik het zaaien?
Bedenk waar je je wilt gaan zaaien (balkon, tuin, bakken) en hoeveel ruimte je daar hebt (sommige planten zoals rabarber hebben extreem veel ruimte nodig! Zie zakje/kaartje). Bedenk vervolgens welke groenten je het beste bij elkaar kunt planten. Sommige groenten kan je namelijk beter niet naast elkaar zetten, omdat ze stoffen afgeven waar ‘de buurman’ niet goed tegen kan. Combinaties die je beter kunt vermijden zijn:
– Wortel/rode biet/tomaat/prei
– Aardappels/pompoen
– Peterselie/sla
– Aardbeien/knoflook
3. Hoe wil ik het zaaien?
Als je van plan bent om verschillende soorten groenten, fruit en kruiden te gaan planten, dan is het handig om te werken in vakken (of bakken), waarbij je in elk vak (bak) een gewas van hetzelfde soort teelt. Alle fruit en alle kruiden kan je bij elkaar planten. De groente-gewassen kan je indelen in:
bol- en knolgewassen: o.a. ui, sjalot, aardappel, knoflook
- bladgewassen: o.a. (veld)sla, spinazie, snijbiet, andijvie, rucola, prei
- vruchtgewassen: o.a. tomaat, peper, paprika, komkommer, aubergine, courgette, pompoen, augurk
- peulgewassen: o.a. erwten, (tuin)bonen, kapucijners
- wortelgewassen: o.a. wortel, bietjes, knolselderij, pastinaak, radijs
- koolgewassen: o.a. broccoli, boerenkool, savooiekool, spitskool, witte kool, rode kool, spruitkool
Het is belangrijk om te werken met ‘wisselteelt’. Dat wil zeggen dat je elk jaar een groep gewassen in een ander vak (bak) teelt. Want als je telkens hetzelfde gewas op dezelfde plek plant/zaait, dan verarmt de grond op die plek sneller en de kans dat je plant aangetast wordt door ziektes is groot. Dus zorg dat je jouw gewassoort ieder jaar verplaatst!
Ben je er klaar voor?
Heb je alle benodigdheden in huis? Is jouw tuin voorbereid? Ben je eruit wat voor groenten/fruit/kruiden je wilt planten? Is jouw zaaiplan klaar? Top! Morgen meer over het zaaien zelf.
Door gastblogger Chantal Pleune

Hoi, spitten is niet nodig, even googlen naar frank anrijs en je wordt blij
Leuk om te lezen; ik mag dit aankomend jaar op een stukje verwaarloosde grond losgaan, dus ben benieuwd wat er allemaal zal opkomen!
Wel jammer dat hier staat dat je de grond moet omspitten. Dit schijnt juist helemaal niet goed te zijn voor de grond, ook al wordt het al generaties zo toegepast! Het is juist mooi om een natuurlijke moestuin te hebben. Het spitten van de grond moet je laten doen door een goed bodemleven. Juist onkruid geef je een kans om te ontkiemen tijdens het spitten, omdat er veel zaden in de grond zitten die met spitten ineens licht krijgen en dus juist gaan groeien. Ook breek je wortels van onkruiden door als je gaat spitten, die allemaal uitgroeien tot nieuwe plantjes. Alle bacteriën die in de grond zitten worden omgewoeld, waardoor de bacteriën van de bovenste bodemlaag onderin komen en vice versa, dus brengt spitten zelfs schade aan de bodem omdat de opgebouwde kringloop verstoord wordt. Hier komt zelfs CO2 vrij in de lucht, omdat stikstofhoudende bacteriën in de bodem bovenkomen. Niet goed dus! Als hippe vegetariers moeten we juist op een natuurlijke manier moestuinieren, in samenwerking met de natuur.
Dag Sannetje, dank voor je feedback! Ik denk dat wel/niet spitten net zo’n discussie is als over eten wat er nu wel en niet precies gezond is… We moeten luisteren naar ons eigen lichaam en kijken naar het type tuin dat we hebben. Niet spitten, alleen de bovenste laag spitten of juist alles loshalen en verse grond toevoegen, tja. Ik heb verschillende mensen gesproken met verschillende ideeën en allemaal een prachtige moestuin 🙂 Het gaat om het eigen gevoel en om het resultaat wat mij betreft. Hoop dat je je daarin kunt vinden!
volgens mij gaat het er niet om waar wij ons goed bij voelen, maar wat goed is voor de aarde en de beestjes die erin leven. Dus ook niet hoe een tuin eruit ziet, en het resultaat, dat is juist het euvel waardoor de aarde zo hard achteruit holt. Laten we ons eens gaan afstemmen wat er werkelijk nodig is!