Print Friendly, PDF & Email

Je planten zijn waarschijnlijk nu een kleine week in de open lucht. Hoe behoud je je planten en hoe bescherm je ze tegen ongewenste bezoekers? Een van de vervelendste bewoners van je tuin of je balkon voor de planten, is de slak. Slakken zijn dol op verse blaadjes van planten. Het zijn echte veelvraten, voor je het weet is je hele jonge plant weggevreten. Hier wat tips om slakkenleed te beperken en misschien wel te voorkomen!

1. Strooi schelpen of eierschalen tussen je planten. Slakken vinden de scherpe randen niet comfortabel om zich over voort te bewegen en maken rechtsomkeert.

2. Je kan koperringen om de stelen van de planten doen of bij de planten leggen, of je kan zelf een soort constructie maken van koper. Daarnaast is er kopertape in de handel wat je kan gebruiken. Omdat het glad materiaal is, lukt het de slak niet om naar boven te klimmen. Hierdoor blijven je planten beschermd.

Werken deze tips niet, dan zijn er andere manieren om het slakkenleed te verhelpen. Let wel, bij deze drie methoden zullen de slakken het niet overleven.

Schermafbeelding 2014-05-13 om 19.35.333. Bier met een hoog percentage aan gist (bijv. donkerbruin bier), daar zijn slakken dol op! Of beter gezegd: ze zijn er verslaafd aan. Vul daarom potjes met bier (bijv. lege jampotten) en graaf deze half in de grond. Van heinde en ver zullen de slakken aan komen glijden. Zorg er wel voor dat je een soort afdakje hebt boven het potje met bier, want na een forse regenui is het effect weg. Er zijn hiervoor in de handel speciale potjes die je kunt vullen, de openingen zitten dan aan de zijkant en de bovenkant is dicht.

4. Je kan gebruik maken van anti-slakkorrels. Er zijn diverse soorten in de handel, waaronder die geschikt zijn voor de biologische landbouw. Deze laatste hebben mijn voorkeur. Deze korrels zijn ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren en ook voor de natuurlijke vijanden van slak zoals vogels, egels, kikkers en padden. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken die ferrifosfaat bevatten tasten de middenkropklier van slakken aan, waardoor de slak zich terug zal trekken in z’n huisje en zal sterven.

5. Kippen en eenden zijn dol op slakken. Je kan er daarom ook voor kiezen om naast planten gezellig kippen te houden in je tuin.

Hopelijk blijven met deze tips je planten goed beschermd!

Hoe gaat het bouwen van jouw eigen groentetuin? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Twitter of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Groentetuin: hoe behoud ik mijn moestuin?
Article Name
Groentetuin: hoe behoud ik mijn moestuin?
Description
Je planten zijn waarschijnlijk nu een kleine week in de open lucht. Hoe behoud je je planten en hoe bescherm je ze tegen ongewenste bezoekers? Slakken zijn dol op verse blaadjes van planten. Het zijn echte veelvraten, voor je het weet is je hele jonge plant weggevreten.
Author