Print Friendly, PDF & Email

Heb je veel tuinafval en geregeld ook keukenafval (schillen, stronken, bladeren van groente en fruit)? Dan kun je ervoor kiezen om dit te laten composteren. Compost is een natuurlijke voedingsbron voor de planten in je tuin. Het geeft de bodem nieuwe voedingsstoffen en houdt hierdoor de zuurtegraad van de bodem op peil. Ook zorgt het ervoor dat de grond opnieuw luchtig wordt. Zelf compost maken is dus zeker het overwegen waard!

Compost_CycleHoe maak je compost?
Compost ontstaat wanneer je tuin- en keukenafval (let op: enkel rauw keukenafval) enkele maanden laat ‘composteren’. Je kan het gehele jaar door met een compostbak/ – vat beginnen. Koop hiervoor een compostbak of -vat of maak er zelf een van bijvoorbeeld stevige houten planken of hout van een palet. De compostbak hoeft geen bodem te hebben, zo kunnen namelijk de beestjes uit de grond in je compostbak kruipen om het afval om te zetten in compost.

Je hebt een bak en dan…?
Leg op de bodem zaagsel of houtsnippers en meng dat met groenafval. Het is belangrijk om niet in een keer grote hoeveelheden groenafval aan de compostbak toe te voegen, want dan is de verhouding groenafval en zaagsel/houtsnippers niet goed en duurt het des te langer voordat het geheel gaat composteren. Na circa 6 weken hussel je het geheel nog eens goed door elkaar en breng je de binnenste laag van de compostbak naar boven. Als tuin- en keukenafval omgezet wordt tot compost kan dat hoge temperaturen geven in de compostbak. De temperatuur kan wel oplopen tot 60-75 graden celcius. Dit is ook de bedoeling, want bij deze temperatuur worden schimmels, onkruidzaden en ziekten vernietigd. Is het hoogtepunt van dit proces voorbij (dit duurt wel een paar weken), dan zal de temperatuur dalen naar circa 40 graden celsius.

Gras in de compostbak?
Eventueel kan je ook gras aan de compostbak toevoegen, maar doe dit met een kleine hoeveelheid per keer. Gras heeft de eigenschap om snel te gaan gisten en dit heeft stank als gevolg. Bovendien door het gisten van het gras raakt het natuurlijke evenwicht in de compostbak verstoord en kan je eigenlijk van voor af aan beginnen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je gras aan de compostbak toevoegt, dit in een kleine hoeveelheid gemengd met zaagsel of houtsnippers doet.

Wanneer is de compost klaar?
Compost is klaar voor gebruik als het eruit ziet als tuinaarde en naar tuinaarde ruikt. Dit duurt circa 2 tot 9 maanden en de duur is afhankelijk van het groenafval wat je hebt gebruikt om te laten composteren. Als de inhoud van de compostbak grotendeels is veranderd in materiaal wat op tuinaarde lijkt, maar nog stronken van het groenafval bevat, dan kan je deze verwijderen en gebruiken voor de volgende composteerronde.

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
Groentetuin: zelf compost maken
Article Name
Groentetuin: zelf compost maken