Print Friendly, PDF & Email

Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: waarom heb je nitraat nodig bij het sporten? In welke voeding zit nitraat? En waar is het goed voor? Je leest het hier!

Duursporters zijn de echte doorzetters
Urenlang onderweg om die ene fantastische prestatie neer te zetten. Of je nu (ultra)marathons loopt, ambities hebt om de Tour de France te fietsen, de vierdaagse wandelt of jezelf een paar keer per week het snot voor de ogen schaatst. Een duursporter vergt langdurig het uiterste van zijn lichaam en verlegt continue zijn grenzen. Kramp in de kuiten, verzuurde benen, maag/darm klachten, eindeloos afzien… Het hoort er allemaal bij. Net als een goed voedingsplan, want die man met de hamer… nee dankje! Wist je dat een getrainde marathonloper vier gram koolhydraten per minuut verbrandt? Dat staat gelijk aan twintig boterhammen per uur!

Nitraat en sportprestaties
Nitraat is een stof die van nature voorkomt in groenten en drinkwater. In het lichaam wordt dit omgezet tot nitriet. Nitriet werd lang als een toxische stof beschouwd, maar verschillende onderzoeken wezen uit dat bij het eten (of drinken) van nitraatrijke groente, de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Nitraat wordt in je mond omgezet in nitriet, wat weer deels wordt omgezet in stikstofmonoxide (NO) in je maag. NO is een belangrijke signaalstof in je lijf die de werking van de spieren beïnvloedt. NO doet dit door de doorbloeding te stimuleren: de bloedvaten gaan verder open, waardoor de bloeddruk en hartslag omlaag gaan. Het stimuleert ook de calciumopname in de spieren, wat belangrijk is voor het goed kunnen aanspannen van de spieren.

Nitraat in bietensap
Bietensap in een energiereep? Dit dieprode sapje heeft een bewezen positief effect op de duurprestaties van de meeste atleten. Vandaar dat er heel wat flesjes rode bietensap-concentraat doorheen vliegen, vooral bij sporters die een uur of langer onderweg zijn, zoals wielrenners of marathonlopers. Bietensap is erg rijk aan nitraat!

Zuurstofopname
Het nitraat uit rode bietensap en andere nitraatrijke groente zoals spinazie, rucola en sla kan op die manier het zuurstofverbruik bij inspanning verlagen. Met andere woorden, om een bepaalde kracht voor langere tijd te leveren, is dan minder zuurstof nodig en dit is een voordeel voor sporters. Bietensap verlaagt dus je zuurstofgebruik en verhoogt je uithoudingsvermogen en prestaties. Meer weten? Check hier mijn bronnen.

Let jij op je inname van nitraat bij het sporten? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de bietensap. Je downloadt de foto hier

Summary
Waarom heb je nitraat sporten nodig bij het sporten?
Article Name
Waarom heb je nitraat sporten nodig bij het sporten?
Description
Waarom heb je nitraat nodig bij het sporten? In welke voeding zit nitraat? En waar is het goed voor? Je leest hier de antwoorden van een sportdiëtiste!
Author