...

Goede plantaardige bronnen van vitamine A

door | 1 jun 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Worteltjes eten voor gezonde ogen? Dat klopt echt. Wortels zijn namelijk een goede bron van provitamine A. En vitamine A hebben je ogen hard nodig om gezond te blijven. Waar is deze vitamine nog meer goed voor? En wat zijn goede plantaardige bronnen? Onze gastblogger van Puur Figuur zetten het vandaag voor je op een rij.

Waar hebben we vitamine A voor nodig?

Vitamine A helpt op een heleboel manieren om ons lichaam gezond te houden. Zo is het goed voor de ogen, het immuunsysteem en de huid. Maar niet alleen voor deze drie werkt vitamine A bevorderend, we leggen het iets meer uit:

Ogen
Gezonde ogen dus. Een tekort aan vitamine A kan zelfs zorgen voor nachtblindheid. Ook helpt vitamine A om ons zicht goed te houden naarmate we ouder worden. Een tekort wordt gelinkt aan slechtziendheid en zelfs blindheid.

Immuunsysteem
Vitamine A helpt om je immuunsysteem gezond en sterk te houden. Het speelt onder andere een rol bij de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen ruimen bacteriën en andere ziekmakers voor ons op.

Huid
We willen allemaal een gezonde en mooie huid. Vitamine A helpt je daarbij. Het is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en een tekort aan deze vitamine wordt gelinkt aan acne.

Botten
Waar denk jij aan bij gezonde botten? Calcium? Misschien vitamine D? Weinig mensen zullen vitamine A antwoorden. Maar ook deze vitamine speelt een cruciale rol. Onderzoek linkt weinig vitamine A in ons lichaam zelfs aan een hoger risico op botbreuken.

Vruchtbaarheid en zwangerschap
Vitamine A heeft effect op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. En ben je eenmaal zwanger, dan is het belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de baby.

 

Provitamine A of vitamine A?

We kunnen deze vitamine binnenkrijgen als vitamine A of als provitamine A. Vitamine A zit in dierlijke voeding. Provitamine A zit vooral in groentes en fruit. Het zijn stofjes waar je lichaam zelf vitamine A van maakt. Fijn om te weten: de inname van provitamine A zorgt nooit voor een overschot aan vitamine A in je lichaam. Een overschot is niet gezond. Je lichaam weet wanneer het genoeg heeft, en remt dan af met het omzetten van provitamine A naar vitamine A.

 

Goede plantaardige bronnen van provitamine A

Hieronder vind je goede plantaardige bronnen van provitamine A. We schrijven trouwens gewoon vitamine A, dat leest een stuk fijner.

1. Zoete aardappelen
Zoete aardappelen verdienen het om bovenaan dit lijstje te staan. 200 gram van deze aardappelen bevat twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. En ze zitten ook nog eens bomvol vezels en vitamine C.

2. Pompoen
Pompoen is ook een topper qua vitamine A, vitamine C en vezels. Hier vind je een heleboel inspiratie om met pompoen aan de slag te gaan in de keuken.

3. Boerenkool
Met een lekkere boerenkoolstamppot krijg je een goede portie vitamine A binnen. Ook qua vitamine C en K scoort deze groente heel goed. Meer zin in een licht en fris maaltje? Dan is deze falafel bowl een goed idee.

4. Spinazie
Nog een groene bladgroente die goed is voor je vitamine A-inname: spinazie. Het bevat zelfs meer vitamine A en K dan boerenkool. Al wint boerenkool het met de vitamine C.

5. Rode paprika
Rode paprika zit bomvol vitamine C. Met één paprika heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al ruimschoots binnen. En ze bevatten ook flink wat antioxidanten en natuurlijk vitamine A.

6. Wortels
Wortels mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Met slechts twee wortels heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A al binnen.

7. Fruit
Zoals je misschien al opviel, zijn het vooral groentes die veel vitamine A bevatten. Maar het zit ook in fruit. Al is het in wat kleinere hoeveelheden. Dit fruit bevat relatief veel vitamine A:
– Mango
– Grapefruit
– Mandarijn
– Abrikoos
– Nectarine
– Cantaloupe meloen
– Watermeloen
– Passievrucht
– Papaja

Bronnen: Juan Wu, Eunyoung Cho, Walter C Willett, Srinivas M Sastry, Debra A Schaumberg, JAMA Ophthalmol, 2015. Xinge Zhang, Rui Zhang, Justin B Moore, Yueqiao Wang, Hanyi Yan, Yingru Wu, Anran Tan, Jialin Fu, Ziqiong Shen, Guiyu Qin, Rui Li, Guoxun Chen, Int J Environ Res Public Health, 2017.

Heb jij nog een ander favoriet product met (pro)vitamine A erin die wij in dit rijtje zijn vergeten? Wij zijn erg benieuwd, dus laat het ons vooral weten in een reactie, op Facebook of op Instagram!

 

Summary
Goede plantaardige bronnen van vitamine A
Article Name
Goede plantaardige bronnen van vitamine A
Description
Wortels zijn een goede bron van vitamine A. Waar is deze vitamine nog meer goed voor? En wat zijn goede plantaardige bronnen? Lees het hier!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt