Print Friendly, PDF & Email

Quinoa is nu zo populair geworden, dat dit graan ook veel in Nederland wordt verbouwd. Sommigen doen quinoa misschien af als ‘weer zo’n hype’, maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het eten van quinoa alsmaar blijft toenemen! Dat is niet voor niets, want quinoa is een ontzettend gezond graan. Gezonder dan bijvoorbeeld rijst of couscous!

Gezondheid
Dat quinoa gezonder is, komt omdat het veel vezels en eiwitten en weinig zetmeel bevat. Vezels en eiwitten zijn heel vullend en zetmeel is een koolhydraat dat het lichaam omzet in glucose. Sommige zetmelen zijn door het lichaam moeilijk af te breken. Er zit wel een hoger vetgehalte in quinoa dan in andere producten zoals rijst en pasta, maar het zijn goede en natuurlijke vetten, dus dat is prima. Daarnaast neemt quinoa meer water op, waardoor je er minder van hoeft te eten. Doordat het zo vullend is, is het ook goed geschikt voor als je wil afvallen.

Glutenvrij
Quinoa is glutenvrij, omdat het geen tarwe bevat. Glutenvrij eten wordt steeds populairder. Als je geen intolerantie hebt kan je in principe gewoon gluten eten, maar sommige mensen voelen zich prettiger bij af en toe een glutenvrij dieet. Dan is quinoa ideaal!

Nederlandse productie
Quinoa is een Zuid-Amerikaans product, maar wordt door de populariteit nu ook volop in Nederland verbouwd. In samenwerking met de universiteit van Wageningen is quinoa zo ‘veredeld’ dat het ook op de Nederlandse grond kan groeien. Na vier succesvolle seizoenen blijkt het dat dat prima kan! Binnen Europa is Nederland daarmee zelfs de grootste exporteur geworden.

Bereiding
Quinoa is een ideale vullende basis voor je salade. Je kan quinoa heel makkelijk klaarmaken door het aan kokend water toe te voegen en een tijdje te laten rusten. Vergeet niet het schoon te spoelen als het niet voorgekookt is, anders kan het een bittere of zeepachtige smaak hebben. Zin om er mee aan de slag te gaan? Probeer dan eens deze quinoa salade met waterkers, cherrytomaatjes en kikkererwten of met bloemkool, paddenstoelen en blauwe kaas!

Eet jij vaak quinoa? Wat is je favoriete recept? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Quinoa: geen hype maar een blijvertje
Article Name
Quinoa: geen hype maar een blijvertje
Description
Quinoa is nu zo populair geworden, dat het ook veel in Nederland wordt verbouwd. Sommigen doen het misschien af als ‘weer zo’n hype’, maar het eten van quinoa alsmaar blijft toenemen! Dat is niet voor niets, want quinoa is een ontzettend gezond graan. Gezonder dan bijvoorbeeld rijst of couscous!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!