Deze vrolijke, hartige worteltaart is ideaal voor de lunch of als hoofdgerecht met een lekkere salade. Daarnaast is hij dankzij de oranje kleur natuurlijk perfect voor Koningsdag. Deze spiraaltaart ziet er misschien ingewikkeld uit, maar niets is minder waar. Lees hier hoe je hem zelf maakt!
Ingrediënten
voor 1 taart
1 sinaasappel, rasp
500 g wortels, in linten
120 g haver fraîche
1 tl kerriepoeder
3 cm gember, geraspt
zonnebloemolie
zout en peper
voor het deeg
150 g volkorenmeel
100 g havervlokken
100 g margarine
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl zout
voor de gekarameliseerde ui
2 rode uien, in ringen
2 el balsamicoazijn
Bereidingswijze
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het ons weten in een reactie of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!
Ingrediënten
voor 1 taart
1 sinaasappel, rasp
500 g wortels, in linten
120 g haver fraîche
1 tl kerriepoeder
3 cm gember, geraspt
zonnebloemolie
zout en peper
voor het deeg
150 g volkorenmeel
100 g havervlokken
100 g margarine
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl zout
voor de gekarameliseerde ui
2 rode uien, in ringen
2 el balsamicoazijn
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, voeg dan per eetlepel koud water toe. Druk het deeg in een ingevette springvorm en bedek ook de randen. Zet even in de koelkast.
- Meng de haver fraîche met de gember, sinaasappelrasp en de kerriepoeder in een kom tot een egale massa. Proef en breng op smaak met zout en peper en verdeel dit over de taartbodem. Leg de wortellinten er in een spiraalvorm op, begin in het midden en werk naar de rand toe. Gebruik een kwast om de wortellinten in te smeren met zonnebloemolie en bak de taart in 45 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven.
- Karamelliseer ondertussen de ui. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Verlaag de temperatuur, voeg de balsamicoazijn toe en bak het nog 20 minuten totdat de uien gekarameliseerd zijn. Roer af en toe door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer de taart met de gekarameliseerde ui en serveer zowel warm als koud!
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het ons weten in een reactie of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!
5 Reacties
Hoe groot moet de bakvorm zijn, diameter!
12:24 19 januari 2024Hi Lianne, Wij gebruikten voor dit recept een ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter. Veel bakplezier! Liefs, Karlijn
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hi beste kokers/sterspeler. Wat is in vredesnaam haverfraich? Bij wortelrecept. Vr groet, Jean meijer
12:24 19 januari 2024Hi Jean, Dit is een plantaardige vervanger voor crème fraîche op basis van haver! Wij vinden het zelf heel lekker:) Liefs, Jitske
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoi Isabel, Dit ga ik proberen! En ja, met roomboter :-). Alleen is nu lastig aan een bio sinaasappel te komen. Zou ik dat door iets anders kunnen vervangen? Bio citroen? Is wel echt anders.... Dankjewel!
12:24 19 januari 2024Hi Marleen! Leuk, ik zou alleen niet kiezen voor citroen. Misschien een biologische abrikoos (mag ook gedroogd en geweekt)? Groet! Isabel
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
door de reclame van Jumbo kan ik niet de juiste grammen lezen!
12:24 19 januari 2024Dag Myriam, dat is heel vervelend, excuus! Als je nu opnieuw naar het recept kijkt is de reclame weg. Hij toont hem altijd maar 1x. Dus mocht dat weer gebeuren kan je het beste de pagina even refreshen. Ik hoop dat het lukt zo!
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.