Print Friendly, PDF & Email

Eet jij alleen de roosjes van de bloemkool? Gooi jij schillen altijd direct in de compostbak of erger nog, in de prullenbak? STOP! Heel veel delen van groenten en fruit die vaak snel in de prullenbak belanden, kun je prima eten. Tijd om creatief te zijn en meer uit je groenten te halen. Ik deel vijf tips met je om je hele groenten te gebruiken!

Stronk
De roosjes zijn natuurlijk het mooiste deel van de broccoli. Prachtig om te zien dat deze kleine roosjes allemaal in elkaar passen en de broccoli vormen. In gerechten zie je eigenlijk altijd de roosjes terug, want die zien er heel mooi uit. Het is dan ook niet gek dat de stronk vaak vergeten wordt. Tijd om daar verandering in te brengen! De stronk is namelijk superlekker én je hebt ervoor betaald, dus waarom gooi je bij thuiskomst je geld in de prullenbak? Dat doe je normaal ook niet (hoop ik). Als je volgende keer de roosjes van de broccoli hebt gesneden, was je de stronk en snijd je deze vervolgens in plakjes en kook je de stronk mee met de roosjes, zoals je dat normaal ook zou doen. Of bewaar de stronk in de vriezer om er later pesto van te maken of te verwerken in een ovenschotel, daar komen de plakjes helemaal goed tot hun recht. Tijd om te experimenteren met de stronk!

Loof
Het groene gedeelte van groenten zoals wortels, knollen en radijsjes, krijgen vaak een enkeltje naar de prullenbak. Of in het beste geval gaan deze naar de dieren op de kinderboerderij. Waarom eigenlijk? Ik denk dat dit simpelweg een gewoonte is en dat de verwerking van loof net iets meer vergt van je creativiteit. Ik zal eerlijk toegeven dat ik er ook niet eerder aan heb gedacht om iets met loof te doen. Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar manieren om loof te verwerken en ben ik tot de conclusie gekomen dat koken met loof helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt. Je kunt loof namelijk heel makkelijk verwerken in salades, of de basilicum in pesto die je af en toe al vervangt door rucola of boerenkool ook prima vervangen door loof. Wat voor pesto geldt, gaat natuurlijk ook meteen op voor tapenade, salsa verde en eigenlijk voor alle gemalen sauzen. Nu zijn deze sausjes ook heel lekker in gerechten of als dip. Een hele toegankelijke manier dus om de volgende keer dat je loof over hebt er iets anders mee te doen dan normaal!

Schillen
Als ik kijk naar de groenten die ik vaak schil, kom ik uit op aardappelen, uien, wortelgroenten en knollen. Ik weet dat je niet alle groenten hoeft te schillen, maar ik doe dat vaak wel. Mijn favoriete bestemming voor schillen is niet de prullenbak, maar de vriezer! Ik verzamel mijn schillen en andere afsnijdsels in een ziplock in de vriezer en maak hier bouillon mee als ik er voldoende heb. Hoe trek je zelf bouillon? Vul een pan met water, voeg de schillen toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Laat de bouillon minimaal een uur trekken op laag vuur zodat de smaken van de schillen opgenomen kunnen worden door het water. Verwijder de schillen en laat de bouillon afkoelen. Gebruik de bouillon meteen of giet deze in een ijsblokjesvorm en zet deze terug in de vriezer. Zo heb je altijd geconcentreerde bouillon bij de hand wanneer je deze nodig hebt in de vorm van zelfgemaakte bouillonbokjes!

Steeltjes
De steeltjes mogen net als de schillen verwerkt worden in een zelfgetrokken bouillon, maar je kunt hier ook andere dingen mee doen. Vaak gebruik ik ook gewoon de steeltjes van kruiden, want waarom ook niet? Deze snijd ik fijn en gooi ik door het gerecht samen met de blaadjes. Maar de steeltjes zijn ook heel handig om dressing mee te maken of (je ziet het vast al aankomen) om pesto, tapenade of salsa verde mee te maken.

Wortels
Vaak snijd je van groenten de uiteindes en wortels af en gooi je de pitjes weg. Maar, heb je wel eens geprobeerd om je groenten, fruit of kruiden een nieuw leven in te blazen? Dit is namelijk heel makkelijk, ook als je geen groene vingers hebt! Verzamel wat aarde in een potje en plant de wortels of zaadjes van een groente een centimeter diep in de aarde. Verzorg je plantjes met genoeg water, zon en liefde. Wanneer de plant groter wordt, verpot je het stekje naar een grotere pot om deze uiteindelijk in de tuin of op het balkon te zetten. Omdat niet iedere groente op dezelfde wijze groeit, hebben we al onze tips om een eigen groentetuin te beginnen hier op een rijtje gezet. Misschien is dit wel de mooiste manier om voedselverspilling tegen te gaan, omdat je zo echt heel je product gebruikt en deze op een circulaire manier hergebruikt!

Dank aan Shutterstock voor de foto van vegetable scraps food waste van Tonkovic. Je downloadt de foto hier.

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Heb jij tips om meer uit je groenten te halen? Laat het ons weten in een berichtje op de website of via Instagram of Facebook. Zo strijden we @samentegenvoedselverspillng !

Summary
5 tips om je hele groenten te gebruiken
Article Name
5 tips om je hele groenten te gebruiken
Description
Zeg nee tegen voedselverspilling! Tijd om creatief te zijn en meer uit je groenten te halen. Ik deel 5 tips met je om je hele groenten te gebruiken!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!