Distilleerder Leon van Welie: “Ik heb een enorme passie voor het distilleren van fruit.“
Nicole Mulders

Distilleerder Leon van Welie: “Ik heb een enorme passie voor het distilleren van fruit.“

maandag 23 januari 2023
Soms bezoek je een restaurant waar je helemaal omver geblazen wordt door een bepaald ingrediënt of gerecht. Gastblogger Nicole Mulders had dit met likeur dat werd gebruikt bij een aperitief in één van haar favoriete restaurants. Zij ging op jacht naar de maker en interviewde hem voor ons. Lees snel verder!

De likeur van Van Leon leerden mijn vriend en ik kennen via een favoriet restaurant van ons, De Boompjes in Overloon. We beginnen het diner daar vaak – zo niet altijd – met een aperitief van het huis: een mousserende witte wijn van eigen bodem met een scheutje likeur van Van Leon. Charmant geschonken via een speciaal daarvoor ontworpen schenk doseerbolletje. Voor mij was het dan ook niet meer dan logisch om te kijken wie er achter die lekkere likeur zit. Een tijd terug had ik dat idee al opgevat, maar zoals Leons vader, die mij onlangs voor het interview bij het familiebedrijf ontving, zei: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.” Klopt. En een leuke woordspeling in dit verband.

Distilleren als oplossing
De kern van het bedrijf, dat al vier generaties mee gaat, is te lezen in de folder van Leon, die ik er thuis op na sla: ‘De passie voor distilleren werd de oplossing voor ons probleem’. Het ‘probleem’: het overschot aan fruit van de boomgaarden, die het hart van het bedrijf vormen. De oplossing: het distilleren. Met als resultaat: huisgemaakte borrels en likeuren van appels, peren en kersen van eigen bodem. Van een pure kwaliteit (lees: zonder toevoegingen).

In het bedrijf van Van Welie wordt rekening gehouden met duurzaamheid, doordat restfruit gebruikt wordt. Evengoed is dat niet de belangrijkste motivatie voor Van Welie om al het fruit van hun boomgaarden te gebruiken. ‘Maar het is wel mooi meegenomen, daar ook rekening mee te houden”, zegt hij. Voorheen verdween er één appel per vijf in het restfruit, omdat die niet mooi genoeg was en/of beschadigingen bevatte. Nu wordt dit gebruikt om er likeur van te maken.

Fruit
De liefde voor fruit zit er al jaren in. De ouders van zijn vader en moeder hadden beiden fruit. Zijn vader beoefent het beroep nog steeds uit. Van Welie wist al jong dat hij interesse had in het bedrijf van zijn ouders. “Toen ik op school zat, zag ik de vrachtwagens op ons terrein af- en aanrijden. Ik wilde toen al graag helpen op het bedrijf.” Samen met zijn ouders startte hij de distilleerderij.

Hij deed de opleiding plantenteelt in Helmond en liep daarbij stage in Zuid-Duitsland. “Die periode heeft me gevormd. Het heeft me zelfvertrouwen gegeven. Zeker het feit dat ik daar op relatief jonge leeftijd helemaal alleen was.” Zuid-Duitsland is sterk in het distilleren van fruit. “Een ambacht dat ze in Nederland nauwelijks kennen. Hier zijn de fruitdistilleerderijen op twee handen te tellen.”

Voor het distilleren van fruit heeft Van Welie een enorme passie. In 2016 begon hij, op zijn 22e met het bedrijf. Ernaar gevraagd denkt hij dat zijn ouders heel trots op hem zijn. Vol enthousiasme vertelt Van Welie over de VOC-mentaliteit. Over de Nederlandse houding met betrekking tot ondernemen. “Hier heerst echt het principe: veel voor weinig geld. Dat is echt de houding van Nederlanders. Niet helemaal mijn ding. Voor mij staat kwaliteit voorop.” Ook smaak triggert hem. De vaten waarin het fruit ligt opgeslagen geven smaak aan het product. “Het mooiste van dit vak is dat je door een ander soort vaten een andere smaak van het fruit krijgt. Dat is prachtig.". Een kennis van hem had een tijd terug veel kersen over en benaderde hem. “Ik weet daar altijd iets mee te doen.” Hij maakte er kersen eau-de-vie van.

Festivals
Eén van de afnemers van Leon is het Utrechtse restaurant Kartoffel. “Wat bijzonder leuk was, is dat het hele personeel vorig jaar naar Stevensbeek is geweest om meer over ons product te leren. Zodat ze dat hun gasten weer kunnen vertellen”, zegt Van Welie. Maar PR is minder aan Van Welie besteed. “Het is duur, en bovendien moeten we er weer allerlei mensen voor inschakelen.” Wel heeft hij contact met een een ondernemer voor wie hij de kersen eau-de-vie maakte. Hij werd een soort mentor. “Dit klikte zo goed, dat hij stap voor stap meer betrokken raakte bij mijn ondernemerschap.” Zijn mentor vroeg hem eens hoe hij zijn producten beter kon maken. Positief teken, dat hij daar het antwoord niet op wist.

Van Welie staat wel vaak op festivals, waaronder het gin- en jeneverfestival in Wageningen. Hij zoekt ook contact met cocktailbars, maar “ik heb geen zin om duizenden euro’s uit te geven om mijn product te promoten. En dat is vaak wel nodig, want ik ben niet de enige aanbieder.”

Welke plannen heeft hij nog meer voor de toekomst?
“Ik heb nog allerlei ideeën. Zo wil ik de oude schuur en de slijterij opknappen. En ik wil dat er een plek komt om relatiegeschenken, cadeaus en andere producten uit te stallen. Maar ik wil vooral ook winst maken de komende tijd. Want nu speel ik nog steeds break even.”

Heeft Nicole jouw enthousiast gemaakt om de likeur van Van Leon te proberen? Laat ons weten als je het hebt geproefd, en wat je ervan vond! Wij zijn benieuwd.

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.