Hoe maak je slowkoffie?
Isabel Boerdam

Hoe maak je slowkoffie?

dinsdag 10 januari 2017
https://www.youtube.com/watch?v=9lMYduF0xq4&t=21s

Eten met aandacht. Het wordt steeds belangrijker. We maken steeds vaker zoveel mogelijk zelf en nemen de tijd voor ons eten. Toch gaat koffie zetten meestal met één druk op de knop. Zonde eigenlijk, want wordt met liefde en aandacht alles niet een beetje lekkerder? Daarom leerde koffiebarista Sanne van der Laan mij hoe je slowkoffie zet. Met geduld, aandacht en liefde krijg je een totaal ander kopje koffie dan uit de automaat!

Wat proef je dan?
Laat ik beginnen bij het eindresultaat, want daar gaat het immers om. Als ik op de ‘normale’ manier een espresso zet en een slokje neem, ervaar ik dat als enorm heftig. De sterke geur en smaak komen samen en zetten al m’n zintuigen op scherp. En hoewel ik de diverse aroma’s en smaakprofielen als foodie enorm interessant vind, drink ik mijn dagelijkse kopje koffie toch het liefst met (amandel)melk. Daarom vond ik het best spannend hoe ik deze slowkoffie zou ervaren en ik had nooit gedacht dat het zó anders zou zijn. Door de lange doorlooptijd (4-5 minuten!) krijg je een koffie die voor mij veel meer naar een krachtige thee neigt (is dit een rare vergelijking?). Het eindresultaat is veel lichter en milder dan een espresso, en heerlijk zacht in de mond. De typische krachtige koffiesmaak blijft behouden, maar het scherpe randje is eraf. De smaak die ik ervaarde was fruitig, rond en mild en lokt je uit om rustig door te drinken. Het gaf mij echt een nieuwe kijk op koffie en ik wil iedereen aanraden eens slowkoffie te proberen – ook niet-koffiedrinkers!

Welke koffie kies je?
Een goed kopje slowkoffie begint natuurlijk bij een kwaliteitskoffie. Sanne en ik kozen voor de GOUD snelfiltermaling koffie van Fair Trade Original. Dit is een koffie van 100% Arabicabonen die verbouwd worden door fairtrade koffieboeren uit Nicaragua en Guatemala. De Arabica koffiestruiken groeien er hoog in de bergen op vulkanische grond, een ideale omgeving voor de koffiebessen. De koffieboeren verbouwen hun koffie in koffietuinen: kleine percelen grond in de buurt van hun huis. De rijpe koffiebessen worden met de hand geplukt, de niet-rijpe bessen blijven hangen om verder te rijpen, want alleen de rijpe bessen zorgen voor de beste en lekkerste koffie. Voor hun koffiebonen ontvangen de boeren een eerlijke prijs en een fairtrade premie, die ze besteden aan bijvoorbeeld landbouwtrainingen of schoolgeld voor hun kinderen. Koffie waar dus alle partijen blij van worden! Wil je meer weten over fairtrade en wat dit precies betekent? Eerder schreef ik hier dit artikel over.

Wat heb je nodig om slowkoffie te zetten?
Er zijn verschillende slow coffee makers (zoals bijvoorbeeld een 'V60' of 'Chemex') die je kunnen helpen bij het zetten van een kopje slowkoffie, iedere variant geeft de koffie net een ander accent, maar dat is vooral iets voor de kenners. Kies er eentje die jij mooi of betaalbaar vindt! De basisbenodigdheden zijn:

  • Koffiefilter van porselein, glas of rvs

  • Koffiekan waar je deze op kan zetten

  • Papieren koffiefilter

  • Waterschenkkan met een kleine tuut

  • Weegschaal of koffieschepje

  • Weegschaal of maatbeker

  • GOUD snelfiltermaling van Fair Trade Original

  • Koffiekopje natuurlijk :-)


Hoe maak je slowkoffie?
Slowkoffie is een prachtig stap-voor-stap proces dat echt een beetje een meditatief effect heeft. Vier tot vijf minuten lang concentreer je je op je kopje koffie. Als dat geen ideale break is! Zeker als het zo’n fijn eindresultaat oplevert. Sanne en ik leggen het je uit in het filmpje! Of, als je meer een lezer bent... Voor een kopje slowkoffie doorloop je de volgende stappen:

  1. Pak alle koffie-benodigdheden en zet ze klaar op tafel

  2. Breng water aan de kook, laat het afkoelen tot het net iets ónder de kook is en vul de schenkkan

  3. Installeer de koffiefilter op de koffiekan

  4. Vouw je papieren filter: vouw het naadje om en daarna de filter doormidden, zoals te zien op het filmpje. Leg de papierenfilter in de koffiefilter.

  5. Week de koffiefilter voor door er heet water overheen te schenken. Zo voorkom je dat de smaak van papier zich met de koffie mengt.

  6. Weeg de koffie af en doe deze in het filter: in het geval van de GOUD snelfiltermaling gebruikten wij 24 gram koffie, dit staat ongeveer gelijk aan drie afgestreken koffieschepjes (hier haalden circa drie kopjes koffie uit).

  7. Meet het water voor de koffie af: in het geval van de GOUD snelfiltermaling gebruikten wij 350 gram water (we spreken hier in grammen omdat Sanne alles nauwkeurig afwoog op de weegschaal, maar grofweg kan je dus uitgaan van 1 afgestreken koffieschepje op 120 milliliter water voor een lekker kopje slowkoffie).

  8. Week de koffie voor door er heet water overheen te schenken zodat alle koffie een keertje ‘geraakt’ is.

  9. Nu mag je beginnen met opgieten: giet het water met een cirkelende beweging in het midden van de koffiefilter zodat de koffie gaat bewegen. Doe dit beetje voor beetje, wacht steeds even tot het water weggezakt is voordat je weer extra water erbij schenkt.

  10. Ga hiermee door tot het water op is en al het water door de koffie heen is gedrupt. Nu is je slowkoffie klaar! Schenk jezelf een kopje in, sluit je ogen en geniet ervan.


En… laat me weten wat jij proefde!




Heb jij weleens slowkoffie gedronken? Of ga je het nu proberen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring! Laat het mij weten in een berichtje via Facebook, Instagram of Twitter. Ik hoor je verhaal graag!

[caption id="attachment_16521" align="aligncenter" width="1024"]
Koffieboerin Leonarda in Guatemala droogt de ontpulpte koffiebessen op het dak van haar huis in de zon.[/caption]

2 Reacties

Ik hou van Slowkoffie! En wat een geweldig leuk filmpje!

12:11 19 januari 2024

Bedankt voor het compliment Marjan, leuk om te horen!

12:11 19 januari 2024

Ik moest hier een klein beetje om grinniken. Zo zette mijn ouders vroeger namelijk koffie. Ik vond het altijd leuk het water te mogen opgieten. En nu is dat weer hip en wordt slowkoffie genoemd. Maar opgieten blijft een feestje:-)

12:11 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.