Japanse keuken: Kotteri-groenteramen
Mariëlle van Stek

Japanse keuken: Kotteri-groenteramen

donderdag 04 oktober 2018
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Japanse keuken aan bod! Hiervoor gebruikten wij het mooie boek Ramen van Tove Nilsson. Dit boek staat geheel in het teken van  de Japanse noedelsoep, maar ook andere bijgerechten komen aan bod. De Japanse keuken bestaat namelijk uit veel meer dan alleen sushi ;)

Dit recept voor groenteramen heeft een heerlijke topping van de paddenstoelen en eieren in sojasaus. De gegrilde aubergine geeft een geroosterde, rokerige smaak en extra consistentie aan de bouillon! Je kunt verschillende toppings gebruiken, zoals groenten, paddenstoelen, tofu en ei.

Ingrediënten
Voor 4 porties
1 aubergine, in lengte gehalveerd
olie
zout
1,6l l kotteri-groentebouillon (of gewone, dikke groentebouillon)*
1 el chiliolie
4 porties noedels
9 el gedroogde paddenstoelen, fijngesneden
2 el olie
2 el sojasaus
2 tl gember, fijngeraspt
1 teentje knoflook, fijngeraspt
200 g maïskorrels, van 2 kolven of uit blik
100 g waterspinazie of spinazie
3 bosuitjes, fijngesneden
4 gekookte eieren, in sojasaus gemarineerd
1,5 el geroosterd sesamzaad, gevijzeld
zout

*Wij hebben een recept voor paddenstoelenbouillon, ook heel geschikt voor ramen!

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven in de grillstand voor tot 250 graden. Leg de aubergine met de snijkant naar boven op een bakplaat. Strijk er wat olie op en strooi zout er over. Rooster de aubergine ongeveer 30 minuten in het midden van de oven totdat hij helemaal zacht is en flink wat kleur heeft.
2. Laat de gedroogde paddenstoelen ongeveer 30 minuten weken in heet water en giet ze vervolgens af. Fruit de paddenstoelen 5 minuten in een koekenpan op matig vuur in 1 eetlepel olie met de sojasaus en de gember. Voeg op het laatst de knoflook toe.
3. Snijd de maïskorrels van de kolven, of gebruik de maïs uit blik. Bak ze in 1 eetlepel olie in een hete koekenpan, zodat de maïs kleur krijgt en bestrooi ze met zout.
4. Breng een pan water met zout aan de kook voor de noedels.
5. Verwarm vier kommen met heet water, zodat de bouillon en noedels lang warm blijven in de kommen. Giet voor het serveren het water eruit.
6. Warm de bouillon op. De bouillon moet dik zijn, maar wel nog kunnen worden opgeslurpt.
7. Blancheer de spinazie ongeveer 30 seconden.
8. Schep de bouillon in de kommen en meng door elke kom een halve eetlepel chiliolie en 3 eetlepels uitgeschraapte aubergine.
9. Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water (afhankelijk van je noedels). Bij voorkeur in een noedelzeef of andere zeef om de noedels er snel uit te kunnen halen als ze klaar zijn. Laat ze uitlekken en doe de noedels in de kommen bouillon.
10. Garneer met paddenstoelen, maïs, bosui, spinazie en gehalveerde eieren. Strooi er sesamzaad over.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Ramen
Tove Nilsson
€19,95
Good Cook B.V.
9789461431578

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.