Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Onze vaste gastblogger Eke Mariën van Koken met Kennis deelt in zijn boek Bakken met Kennis de wetenschap achter het bakken. Je leert alles wat je moet weten over het maken van de lekkerste koekjes, originele cakes, (hartige) taarten en gezonde broden. Dit 271 bladzijdes tellende boek staat vol met bak-informatie, handige tips en de origineelste recepten.

De basis
Er zijn vijf ingrediënten die samen de basis vormen van alle verschillende koekjes, cakes, taarten en broden. Dit kan je je bijna niet voorstellen hè? Eke beschrijft welke vijf ingrediënten samen The big five vormen van alles wat je bakt. Ieder van deze onmisbare ingrediënten krijgt een eigen hoofdstuk waarin tot in de details alles wordt beschreven wat je wilt weten, om met een goede portie basiskennis aan de slag te gaan. Natuurlijk moeten we naast The big five ook andere ingrediënten toevoegen, zoals chocolade, zout, rijsmiddelen, gist, desem, fruit en zuivel. Ook de variatie in deze ingrediënten komt uitgebreid aan bod. Voor mensen met bepaalde voedingsallergieën- & intoleranties kan het lastig zijn om te bakken, want brood en gebak zit vol met gluten, vet, suiker en dierlijke producten. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven en vervangende producten, die Eke allemaal beschrijft. Vooral glutenvrij bakken is voor mij een grote uitdaging. Vaak worden mijn cakejes of broden slap en heel compact, maar met een beetje hulp van Bakken met Kennis heb ik geleerd welke producten ik beter kan vermijden en welke juist helpen om luchtig glutenvrij brood en cake te maken.

Het bakproces
Als je eenmaal weet met welke ingrediënten je aan de slag kunt gaan, moeten we natuurlijk ook weten hoe we aan de slag gaan. In het volgende hoofdstuk is alles te lezen over het bakproces zelf. Bij bakken is het belangrijk dat je precies de juiste verhoudingen van ingrediënten gebruikt, anders kan het eindresultaat een stuk minder lekker worden. Vaak gooi ik vervolgens alle ingrediënten tegelijk in een mengkom, maar in Bakken met Kennis is te lezen welke vaste volgorde je het beste kunt gebruiken. Ook lees je welke handige tools niet mogen ontbreken in de keukenkast van een echte bak-expert. Vervolgens beginnen we met het echte bakproces, waarbij een lesje ovenskills natuurlijk niet kan ontbreken.

Recepten
Als je de eerste 65 pagina’s hebt doorgelezen, weet je alles over de basis van bakken. Het is super veel informatie, maar je mag jezelf wel een echte bak-wetenschapper noemen. Daarna is het dan echt tijd om aan de slag te gaan met de lekkerste recepten. Eke begint met koekjes. Na een korte uitleg volgt een scala aan koekrecepten van klassieke koeken, zoals spritsen, tot vernieuwende glutenvrije cornflake-koekjes. Als tweede lees je kort wat de beste cake-baktechniek is, gevolgd door superveel originele cakerecepten. Natuurlijk kan het bakken van taart niet ontbreken, waarbij de vegan pumpkin pie een absolute aanrader is om zelf te maken! Het volgende hoofdstuk, genaamd gebakken lucht, is helemaal gewijd aan luchtige gerechten, zoals merinque en soufflé. Als je niet zo zoetekauw bent is het hoofdstuk hartige taart ideaal. Hier laat Eke zien hoe je een goed gevulde hartige taart maakt, zonder natte bodem. En last but not least leer je zelf brood vers te bakken. Denk aan originele recepten voor knipwit, stokbrood, glutenvrije maisbolletjes breekbrood, gemberstol, focaccia en ahornbrioche.
Bij elk recept staan handige tips van Eke om de baksels nog beter te laten smaken. Ook staat er duidelijk aangegeven wat de bereidings-, oven- en afkoeltijd is, zodat je weet na hoeveel tijd je precies de eerste hap kunt proeven.

De layout
Bakken met Kennis is een prachtig boek dat je het liefste standaard in je keuken laat staan. Het is groot, dik (271 bladzijdes!) en uitnodigend. Op de kaft staat Eke met een aantal baksels. De eerste hoofdstukken bestaan voornamelijk uit lappen tekst, maar zodra de recepten beginnen staan er heerlijke afbeeldingen bij. Ook staan er tussendoor mooie foto’s van keukens, baktools en bak-handelingen.

Al met al…
Bakken met Kennis is een absolute aanrader voor iedereen die graag in de keuken staat. Het is geen standaard kookboek met alleen receptuur, maar je leert echt hoe je alles uit je eigen baksels kunt halen. Het begint met een flinke dosis informatie, gevolg door heel veel verrassende recepten voor koekjes, cakes, taarten, luchtige gerechten, hartige taart en brood. Met dit boek krijg je echt de kunst van bakken onder de knie en zal het eindresultaat altijd perfect zijn. Wil jij direct aan de slag? Sinds kort worden er ook een cursus verzorgt rond het boek. Zo kom jij direct in actie! Meer weten, klik hier.

Bakken met Kennis
Eke Mariën van Koken met Kennis
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045211183
Prijs: €29,99

 

Ben jij benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

 

 

Summary
Kookboek recensie: Bakken met Kennis
Article Name
Kookboek recensie: Bakken met Kennis
Description
Wil je net zo goed leren bakken als onze gastblogger Eke van Koken met Kennis? Lees nu alle bak-tips en lekkerste recepten in zijn boek Bakken met Kennis.
Author