Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we een keer onze eigen Nederlandse keuken, een beetje het ondergeschoven kindje maar niet minder interessant. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil!

Kikkerlandje
Nederland is maar een klein landje. Het is er vaak koud, het regent veel, en daar hebben we het dan ook vaak over. Vanwege dit winterse klimaat zijn er weinig gewassen die buiten een kas kunnen groeien. Het resultaat is de bekende AGV-formule (Aardappel, Groente, Vlees), niet erg fantasierijk. Lekker eten speelt in Nederland over het algemeen een minder grote rol dan in andere landen. Maar dat betekent niet dat we er niet van houden; aandacht voor eten is steeds meer in opkomst.

Hollandse pot
De Nederlandse cultuur kenmerkt zich als nuchter, met de nodige dosis zelfspot. Of we ook daadwerkelijk een eetcultuur hebben, wordt dikwijls bevraagd. Janneke stelt dit vraagstuk dan ook aan de kaak in haar voorwoord, om hem vervolgens weer net zo hard te ontkrachten. De Bijbel van de Nederlandse keuken kent namelijk meer dan 200 recepten, en had nog veel dikker kunnen zijn, aldus Janneke. Een minpunt aan de Hollandse pot: het bevat veel dierlijke producten. Gelukkig zijn er steeds meer creatieve oplossingen, zoals de bieterbal!

Meer dan een prakkie
Maar wat valt er verder onder de Nederlandse keuken? Stamppot, erwtensoep en hutspot kennen we allemaal, maar de Nederlandse keuken van tegenwoordig is wel meer dan dat. Met een kleine achterstand is de Nederlandse keuken zich namelijk steeds meer aan het ontwikkelen, en wordt de laatste jaren weer populairder. Zo worden er weer meer lokale producten gebruikt, en zijn vergeten groenten weer helemaal hip. In De Bijbel van de Nederlandse keuken zijn ook een hoop vergeten authentieke recepten afgestoft en ingedeeld in de vier windrichtingen. Deze zullen gegarandeerd de nostalgie bij menig grootouder oproepen.

Verschillende invloeden
Een andere reden voor het feit dat de Nederlandse eetcultuur lastig te definiëren is, is dat er al van oudsher invloeden uit andere gebieden in te vinden zijn. Omdat Nederland zo’n klein landje is, stond het altijd open voor invloeden van buitenaf. Zo zijn er invloeden te vinden uit de Franse en Italiaanse keuken, maar er is ook verder van huis gezocht. Helaas kennen we allemaal de verhalen uit de VOC-tijd, die ons weliswaar kruiden heeft gebracht, maar ook ontzettend veel leed heeft veroorzaakt. Naast deze donkere bladzijde hebben ruilhandel en migratie in de laatste eeuwen onze keuken enorm veranderd én verrijkt.

Multicultureel
In de laatste jaren is de Nederlandse keuken vooral beïnvloed door de huidige multiculturele samenleving. Hierover schrijft Janneke zelf: ‘Als wij op dezelfde manier nieuwe mensen zouden omarmen als eetgewoonten, zouden we een ideale maatschappij vormen’. Zo is de kapsalon ontstaan in een Turkse kapperszaak in Rotterdam (ook heerlijk vegetarisch te maken) en wordt hummus ondertussen in elke bistro geserveerd. Van dit laatste gerecht heeft Janneke een variant met bruine bonen gemaakt, een Hollandse twist dus. In het boek combineert zij het oude met het nieuwe; een mooie weerspiegeling van de moderne Nederlandse keuken!

Houd jij van de Nederlandse keuken? Heb je de Bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil in je bezit? Laat het ons weten in een bericht op de website, Instagram of Facebook. We zijn enorm benieuwd!

Summary
Kookboek review: De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil
Article Name
Kookboek review: De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil
Description
De Hollandse keuken is door de jaren enorm veranderd. In de bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil vinden we oud én nieuw!
Author