Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere twee weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: Seepje, Joannusmolen, Kips, Swits en Lima Food.

Seepje
Het woord zegt het al, zeep, maar dan met de ‘S’ van de Sapindus mukorossi vrucht uit de Himalaya (of de ‘S’ van sinaasappel, hierover later meer..). De botanische naam Sapindus is afgeleid van het Latijnse woord ‘sapo’, dat zeep betekent. De vruchten van deze boom, worden ook wel zeepnoten of wasnoten genoemd. Al vaker zag ik deze zeepnoten voorbij komen, helemaal in trend met de opkomende zero waste lifestyle. Zelf zijn we zo ver nog niet, en zijn dus blij met Seepje, de toegankelijke variant van de zeepnoot. Het is een stapje dichterbij less waste, want het is de schil van deze plant die gebruikt wordt in Seepje. De schil laat namelijk zeep vrij wanneer deze in aanraking komt met water. De zeep is gemaakt zonder chemische toevoegingen! Nu komen de schillen voornamelijk uit Nepal en India, om betere leefomstandigheden te creëren voor de schillenboeren, maar we hebben in Nederland natuurlijk ook sinaasappelschillen die gered kunnen worden. Daarom heeft Seepje een nieuwe reddingsactie op touw gezet, tijd om van de etherische oliën van overgebleven sinaasappelschillen van de Albert Heijn een nieuw product te maken! Spiek hier in welke vorm de sinaasappelschillen van de AH terugkomen!

Joannusmolen
Al sinds 1982 maken ze bij Joannusmolen biologische producten in de vorm van meel, ontbijt, burger en falafel mixen en kindervoeding. Die laatste hebben wij nog niet nodig, maar wij bakken natuurlijk wel graag en voor falafel of burgers kan je ons ook wakker maken. Die laatste heeft onze nieuwsgierigheid gewekt, nu is het namelijk zo dat de falafel en burger mixen zich ideaal lenen voor de voorraadkast. Dit is namelijk niet een product wat een beperkte houdbaarheidsdatum heeft in de koelkast zoals de meeste vleesvervangers, maar is in droge vorm verkrijgbaar. Om aan de slag te gaan met de mix voeg je water toe, maak je kleine balletjes of burgers en bak je ze simpelweg in de pan of in de oven. Ideaal voor als je restjes aan het opmaken bent, of als je geen zin hebt om naar de supermarkt te hobbelen. Zo hebben wij laatst een burgerlunch gemaakt met de noten variant en werden aangenaam verrast door het resultaat! Leuk om een keer te proberen en om de voorraadkast mee aan te vullen!

Kips
Eigenlijk een merk dat iedereen wel kent, herkenbaar van ‘liever Kips leverworst dan gewone leverworst’. Mocht je het zijn vergeten 😉 Maar tromgeroffel, want vanaf heden kunnen wij vegetariërs en veganisten uit volle borst zingen over de nieuwe vegan vleeswaren! Jawel, in de soorten vega snijworst, vega kleintje smeerworst, vega kleintje filet a’lamerican en vega paté. Het lijkt wel alsof er steeds meer bekende vleesgiganten meegaan met de tijd en de vraag van de consument door vegetarische en veganistische alternatieven op de markt brengen. Wij applaudisseren hiervoor en zijn blij dat de grote namen meegaan in deze bewuste trend! Maar dan, de smaak. Wij proberen niet alle vleesvervangers te vergelijken met vlees, want het moet vooral lekker zijn. Wij zijn op de redactie in ieder geval positief verrast en nemen nog lekker een plakje of smeer vega Kips bij de borrel. Dus, nog een keer in koor ‘Liever Kips Vegetarische leverworst…’

SwitsSoda
Een dorstlesser van natuurlijke ingrediënten waarvan we alle ingrediënten van de verpakking herkennen. Daar worden wij op de redactie blij van! SwitsSoda wordt gebrouwen door drie Amsterdamse studenten: Sander, Wilfred en Stefan. De frisdranken van SwitsSoda zijn dorstlessend, vol natuurlijke ingrediënten en gemaakt met 50% minder suiker dan normale frisdranken. Het komt voor in vier verschillende soorten: original, blue, red & pink. Wij probeerden BLUE: kurkuma & salie en PINK: roos & lavendel. We zijn stiekem wel erg enthousiast geworden van het initiatief van deze jongens. De frisdrank met kurkuma & salie is gezoet met bietsuiker, en kruidig met hinten van salie en kurkuma en heeft een frisse noot van citroenzuur (stiekem is dit onze favoriet!). Maar het oog wil ook wat en de roze versie is natuurlijk te mooi! Deze variant is ook gezoet met bietsuiker en geurig van de roos en lavendel, wederom met citroenzuur. Heel fijn vinden wij dat de ingrediënten zo herkenbaar zijn en dat we weten wat er in zit. Normaal gesproken vermijden wij de meeste frisdranken om deze reden, dus wij worden heel blij van het verfrissende concept van SwitsSoda.

Lima Food
Regelmatig halen wij producten van Lima Food in huis en misschien heb je ook wel de muesli ook wel hier voorbij zien komen. Naast het bestaande assortiment kunnen wij inmiddels ook onze cappuccino maken met amandelmelk. Wij kiezen graag voor de ongezoete versie, omdat we inmiddels die hard plantaardige melk drinkers zijn. Deze versie is gemaakt van amandelen die door heel Europa geoogst zijn. Wij vinden het heel fijn dat er geen suiker is toegevoegd, dat deze variant zoutarm is en dat 97% van de noten biologische geteeld zijn. Verder is deze drank gluten- en lactosevrij en is hij arm aan verzadigde vetten. De smaak is goed, lekker om te verwerken in overnight oats of te verwerken in onze cappuccino. Ook kun je er ook prima desserts mee maken of de melk toevoegen aan soep voor een romige touch.

Ken jij deze producten al? Of ga je ze proberen? Laat ons weten wat jij vindt in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw mening heel graag!

Summary
Nieuwe ontdekkingen #37
Article Name
Nieuwe ontdekkingen #37
Description
In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere twee weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: Seepje, Joannusmolen, Kips, Swits en Lima Food.
Author