Met deze tips en recepten kom je van je kater af
Niek Beute

Met deze tips en recepten kom je van je kater af

maandag 01 januari 2024
Is jouw hoofdpijn net zo knallend als het vuurwerk van gister? Ondanks dat we dol zijn op feestjes, zijn we de volgende dag minder blij met de katers die we er soms aan overhouden. Maar wat is een kater nou precies en hoe kom je ervan af? Wij geven je het antwoord op deze prangende vragen. Evenals drie lekkere anti-kater recepten voor the day after.

Wat is een kater?


Een kater is simpelweg een teken van de afvalstoffen die zich in je lichaam hebben opgehoopt. De afvalstof van alcohol is ethanal; het afbraakproduct van alcohol. Het negatieve effect van deze stof is dan ook een kater. Hoe meer je drinkt, hoe meer afvalstoffen je lichaam te verwerken heeft en des te groter je kater dus uiteindelijk ook is.

Zo kom je van je kater af


Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking, maar voor het verwerken ervan heeft je lichaam juist vocht nodig. Zorg dus dat je genoeg drinkt de volgende dag. Nu is alleen de vraag: wat? Het ideale drankje om van je kater af te komen is een sportdrank. Dit bevat namelijk suikers en mineralen én zorgt het voor hydratatie. Niet doen: cafeïne. Je kunt beter een kop (groene) thee drinken. Extra tip: doe een lepel honing in je thee. Ook de suikers in honing (fructose) helpen bij de afbraak van alcohol/

Voorkomen is beter dan genezen


Het liefst willen we onszelf natuurlijk zoveel mogelijk ellende besparen. Daarvoor is het verstandig om te zorgen voor een goede bodem. Als je van tevoren goed gegeten hebt, reageert je maag minder heftig op alcohol. Je maagslijmvlies wordt namelijk geprikkeld door alcohol, waardoor je maagwand samen wil knijpen. Hiermee zegt lichaam eigenlijk dat het van de alcohol af wil.

3 ultieme anti-kater recepten


Wat eten betreft kun je het beste gaan voor eieren, bananen en tomaten. Eieren bevatten veel cysteïne, wat helpt bij het afbreken van ethanal. Bananen zijn door het gehalte aan kalium goed voor het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam. Evenals tomaten, die ook nog eens vitamine C bommetjes zijn!Modern vegetarisch: bananenpannenkoekjes met bosbessen en pecannoten
  • 22 July 2020

Modern vegetarisch: bananenpannenkoekjes met bosbessen en pecannoten

  • Enza Bom
Artikel bekijken


Bagel met plantaardige roomkaas, artisjok en ovengeroosterde tomaat
  • 16 November 2023

Bagel met plantaardige roomkaas, artisjok en ovengeroosterde tomaat

  • Bibian Berkhout
Artikel bekijken


Dank aan Shutterstock voor de foto. 

 

 

 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.