

Er zijn mensen die zweren bij artisjok, maar ook mensen die het iets minder lekker vinden. Wij behoren echt tot de eerste groep en proberen altijd iedereen over te halen om een artisjok recept te proberen. Daarom bundelen wij vandaag onze favoriete recepten met artisjok, zodat ook jij gemakkelijk iedereen kunt laten zien hoe lekker dit ingrediënt is.
Wat is artisjok?
Allemaal leuk en aardig, maar wat is artisjok nu eigenlijk? Een artisjok is een groente afkomstig van de artisjokplant, een doornachtige plant die behoort tot de distelfamilie. Het eetbare deel van de artisjok is de bloemknop, die wordt geoogst voordat de bloem volledig opent. De bladeren van de knop worden vaak gekookt of gestoomd. Het hart van de artisjok, dat zich onder de bladeren bevindt, wordt beschouwd als het meest smakelijke deel! Deze vind je vaak terug op pizza's of andere soortgelijke gerechten.
Wat is de smaak van artisjok?
Artisjok heeft een unieke, verfijnde smaak die vaak wordt omschreven als een combinatie van nootachtig en lichtzoet. Ook zijn er mensen die het iets meer naar de aardse tonen vinden smaken. De smaak is subtiel en kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze.
De knoppen van de artisjok hebben een delicate, romige textuur, vooral als ze goed gaar zijn. Sommige mensen vinden dat artisjok een vleugje van citroen of groene groenten, zoals erwten, heeft. Het hart van de artisjok, dat het meest smaakvolle deel is, heeft een rijke, bijna boterachtige smaak die uitstekend samengaat met diverse sauzen en kruiden.
8 x artisjok recepten
Bagel met artisjok en ovengeroosterde tomaten
Een bagel met artisjok? Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een lunch. Maar dit recept is echt een aanrader. De artisjok voegt een zachte, romige textuur toe en zit boordevol voedingsstoffen, zoals vezels en antioxidanten. In combinatie met de zoete, geroosterde tomaatjes en een romige spread krijgt dit recept een hele gebalanceerde smaak. Een ideale optie voor wie op zoek is naar iets nieuws en lekkers!
- 16 November 2023
Bagel met plantaardige roomkaas, artisjok en ovengeroosterde tomaat
De natte, koude herfst schreeuwt om een recept met herfstsmaken
- Bibian Berkhout
Gesmoorde artisjokken met salie
Zoals jullie weten, duiken we graag in verschillende wereldkeukens met behulp van de beste kookboeken. Vandaag richten we ons op de Sardinische keuken: gesmoorde artisjokken met salie. Dit gerecht, geïnspireerd door een vegetarisch recept uit een restaurant, combineert mediterrane smaken met invloeden uit Noord-Afrika, Italië en Zuid-Frankrijk. Het weerspiegelt de diverse culinaire tradities van Sardinië en zorgt voor een perfect vegetarisch hoofdgerecht. Hoewel aioli nog niet wijdverspreid is in Sardinië, past het perfect bij dit recept.
- 12 August 2020
De Sardinische keuken: gesmoorde artisjokken met salie
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie
- Enza Bom
Socca met artisjokken
Een heerlijk Provenciaals recept: socca, een krokant flensje van kikkererwtenmeel, geserveerd met artisjokken. Socca wordt oorspronkelijk in een houtoven gebakken, maar ook zonder deze speciale oven kun je genieten van deze knapperige Provençaalse snack. Dit recept is nog niet heel bekend in de Nederlandse keukens, en dat is zonde vinden wij! Probeer het dus zeker eens te bereiden. Wedden dat het niet bij één keer blijft?
- 13 November 2019
De Provençaalse keuken: socca met artisjokken
De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens
- Enza Bom
Artisjok in verse tomatensaus
We blijven even bij de internationale recepten. Nu een heerlijk Libanees recept! Artisjok in tomatensaus wordt veel in de zomer gegeten, op de mezze tafel! De bereidingswijze van dit recept is al veel mezze-recepten: makkelijk. De ingrediënten zijn allemaal te koop in de supermarkt en de smaak is het zeker waard om het eens te proberen.
- 12 July 2018
Libanese keuken: artisjok in verse tomatensaus
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens
- Mariëlle van Stek
Artisjokken met ei-citroensaus
Een iets specialer recept, maar daardoor niet minder lekker is dit recept voor artisjokken met een ei-citroensaus. Artisjok en citroen is een hele goede combinatie. Dat weten ze ook in Griekenland. Dit Griekse recept komt dan ook vaak bij ons terug op warme dagen. Bij dit recept laat je een deel van de stam aan de artisjok en leg je ze in weekwater om ze goed schoon te maken. Benieuwd geworden?
- 19 March 2019
Griekse keuken: artisjokken met ei-citroensaus
Vandaag delen wij het Griekse recept voor artisjokken met ei-citroensaus
- Daniëlle van Kampen
Artisjok met vinaigrette van de barbecue
Een hele artisjok kan echt je showstopper van de barbecue-avond zijn. Wij vinden dit recept voor artisjok met vinaigrette dan ook echt iets voor zo'n avond. Dit keer maken we de vinaigrette met mosterd en rodewijnazijn. Klinkt dat niet als een hele lekkere combinatie van smaken? Probeer het zelf eens uit!
- 27 July 2019
Barbecue: artisjok met vinaigrette
De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin
- Lieske van der Waals
Smashed artisjok met een tahinidressing
Artisjok kan ook heel goed in de oven worden bereid. En om dan een beetje bij de trends te blijven: probeer eens deze smashed artisjok. Laat de artisjokharten uit blik eerst goed uitlekken en bereid ze dan in de oven. Zodra de artisjokken gaar uit de oven komen, druk je ze plat met de achterkant van een glas. Serveer dit recept met een hot honey dressing gemaakt met tahin, en verras je gasten!
- 07 April 2023
Smashed artisjok met een tahin hot honey dressing
Hot honey is dé culinaire trend van 2023 en dit recept voor gesmashde artisjokken met een tahin hot honey dressing past helemaal bij deze trend
- Tessa Emmen
Artisjok & boerenkooldip
Deze dip wordt ook wel ‘vegan creamcheese’ genoemd doordat de artisjok zo’n enorm romige combinatie oplevert waarvan je kan blijven eten. Heerlijk dat het dan toch een stuk gezonder is! De boerenkool geeft het geheel een spannend bittertje en een winterstintje. Snel uitproberen dus!
- 26 January 2015
Artisjok & boerenkooldip
Deze dip wordt ook wel ‘vegan creamcheese’ genoemd doordat de artisjok zo’n enorm romige combinatie oplevert waarvan je kan blijven eten
- Isabel Boerdam
Staat jouw favoriete recept met artisjok ertussen?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.