Print Friendly, PDF & Email

Al meer dan veertig jaar is Rada Meursing overtuigd vegetariër. Zij startte Rada’s Kookstudio zo’n twintig jaar geleden, omdat er naar haar zeggen niets vergelijkbaars was. “Ik vond dat ik dat gat zelf maar moest vullen.” Rada ziet het vegetarisme de pan uit rijzen. Gelukkig maar. Mijn ideaal is dat de vleesstapel flink daalt. Heel belangrijk, vooral in deze tijd. Het klimaatakkoord wijst ook daarop.” Vegetarisme ziet Meursing als de oplossing om de aarde in leven te houden. “Het is het beste als iedereen vegetarisch eet of daartoe stappen zet.”

”Als we allemaal in Nederland één dag in de week geen vlees zouden eten, dan zou dat net zoveel effect hebben als 1 miljoen auto’s van de weg halen”

Thieme en Greenpeace
Rada citeert een uitspraak van Marianne Thieme: ”Als we allemaal in Nederland één dag in de week geen vlees zouden eten, dan zou dat net zoveel effect hebben als 1 miljoen auto’s van de weg halen. Het hoeft niet moeilijk of kostbaar te zijn.” Ook haalt Meursing een citaat van Greenpeace aan: “Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners.” Niet voor niets staat vegetarisch en Vedisch koken centraal in Rada’s Kookstudio. “De meeste cursisten zijn met voeding bezig of besteden aandacht aan hun lichaam met yoga.” Voor Meursing is vegetarisch eten een simpele manier om aan de eigen gezondheid te werken.

“Je kunt een simpele maaltijd zoveel lekkerder krijgen dankzij het gebruik van kruiden. Kruiden geven smaak.”

Bhagavad Gītā
Op haar 22e ging Meursing naar een hindoeklooster: “Ik was erg zoekende en wilde een oplossing voor mijn vragen.” Ze had de Bhagavad Gītā (een onmisbare tekst in het hindoeïsme) gelezen en dat opende haar ogen. De tekst gaf antwoorden op haar vragen. “Bijvoorbeeld op de vraag waarom we op aarde zijn. Het bood me veel inzichten over diepere zaken.” Nog steeds haalt Meursing inspiratie uit de Bhagavad Gītā. Zo’n zestien jaar verbleef Meursing in de leefgemeenschap, waar ze de naam Aharada (degene die voedsel geeft, red.) kreeg. Ze werd daar chef-kok en bleef dat een tiental jaar. “Ik werd wel in het diepe gegooid. Het was hard werken. Maar ook een onvergetelijke ervaring.“ Meursing kookte daar vooral met veel kruiden. “Je kunt een simpele maaltijd zoveel lekkerder krijgen dankzij het gebruik van kruiden. Kruiden geven smaak.” Meursing beseft dat Nederlanders niet gewend zijn met kruiden te koken. “Dat is zo jammer.”

 

“Ayurveda biedt veel informatie over gezondheid en over hoe je jezelf gezond kunt houden. En het zorgt ervoor dat je anders naar jezelf in relatie tot voeding kijkt.”

Ayurvedische keuken
Het gebruik van kruiden is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische keuken, die een grote rol speelt in de Indiase keuken. En ook in die van Meursing. Ze werd er, naar eigen zeggen, verliefd op. De traditionele Oosterse geneeskunde Ayurveda bestaat al duizenden jaren. “Ayurveda biedt veel informatie over gezondheid en over hoe je jezelf gezond kunt houden. En het zorgt ervoor dat je anders naar jezelf in relatie tot voeding kijkt.” Meursing meent dat mensen veel te weinig aandacht voor voeding hebben. ”Die aandacht mag echt groeien.” Concluderend: “Ik zou graag meer willen uitdragen dat vegetarisch eten enorm belangrijk is. Voor onze planeet en vooral voor onze gezondheid. Dat is mijn missie voor de komende tijd.”

 

“Ik zou graag meer willen uitdragen dat vegetarisch eten enorm belangrijk is. Voor onze planeet en vooral voor onze gezondheid. Dat is mijn missie voor de komende tijd.”

Rada’s Kookstudio – vegetarische en Vedische kookworkshops op verschillende locaties in Nederland – www.kookstudio.net

Ken jij Rada’s Kookstudio? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd!

Summary
Article Name
Inspirerend interview: Rada Meursing van Rada's Kookstudio
Description
Wij interviewen regelmatig inspirerende foodies. Vandaag Rada Meursing van Rada's Kookstudio, wiens missie is het belang van vegetarisch eten uit te dragen.
Author