Print Friendly, PDF & Email

De afgelopen tijd was een megadrukke periode voor Jarl de Vries, die als de Cocktail Professor smaken van cocktails op een creatieve manier combineert. Ook internationaal timmert hij aan de weg. “Mijn streven is cocktails op een kunstzinnige manier te presenteren.” Nicole Mulders interviewde hem!

Creativiteit
De Vries begon acht jaar geleden met zijn partner en creatief directeur Teisje van Emmerik met de Cocktail Professor. Beiden hebben ze een creatieve achtergrond als artdirector. De nadruk van het werk van de Cocktail Professor ligt niet alleen op de smaken, maar ook op de uitstraling van de drankjes.

Gezondheid
De Vries ziet dat er de laatste jaren meer aandacht is voor niet-alcoholische cocktails. “Ik merk dat bartenders vaker voor verantwoorde drankjes kiezen. Dat doe ik zelf ook.” Er is meer aandacht voor gezondheid. Mensen zijn meer bezig met wat ze in hun lichaam stoppen. Ze willen bijvoorbeeld ook geen eten meer uit pakjes. “En daar spelen we graag op in. Want health benefits nemen we serieus.”

Inhaalslag
De oorsprong van cocktails gaat ver terug. Ze zijn uit Amerika over gewaaid. Toch blijkt Nederland achter te lopen in het maken van cocktails in vergelijking met andere landen. Engeland en Duitsland hebben een rijke drankcultuur. Maar cocktails worden ook hier steeds populairder. “Tien jaar terug waren er maar een paar bars waar je een cocktail kon bestellen. Nu is die op de meeste plekken wel te krijgen. De vraag is enorm gegroeid. Nederland is gelukkig aan het inhalen.”

Design
Waar de Cocktail Professor sterk in is, is spelen met kleuren en contrasten. “We zien onszelf als designers voor hospitality. We zoeken daarom niet alleen naar een balans in smaken, maar ook in kleur en vorm van het drankje. En we willen de vijf zintuigen prikkelen.”

Smaak
Nieuwe smaken ontwikkelen is een grote passie voor De Vries. Het klantenbestand bestaat uit zakelijke klanten als hotels, restaurants en cocktailbars, en uit particuliere klanten. “We hebben consultants in dienst die over de hele wereld reizen (Azië, het Midden-Oosten en Amerika) en trainingen geven en helpen zaken op te zetten. Daarnaast doen we internationaal luxe events.”

Persoonlijk
Dat De Vries zijn werk zeer serieus neemt, blijkt ook uit de intake die hij met zijn klanten heeft. “Krijgen we bijvoorbeeld een vraag voor een luxe bruiloft, dan denken we vanuit een concept van die dag en stemmen ons werk af op een thema, als ze dat hebben gekozen. We sluiten dan aan op de smaak van bruid en bruidegom.”

Passie voor cocktails
Een leven zonder cocktails is ondenkbaar voor De Vries. “Het is niet zo dat ik ermee slaap, maar het is een grote passie van me. Op vakantie bezoeken de meesten een museum of kerk. Doen wij ook. Maar we gaan ook naar lokale cocktailbars. Daar doen we inspiratie op.” Zo vindt de Vries het werken met obscure ingrediënten, zoals een vleesetende plant, spannend en uitdagend. “Het leuke van het internationale werk is dat je met ingrediënten kunt experimenteren. Wat voor ons obscuur is, is voor bijvoorbeeld het Caribische gebied normaal. Leuk ook om ter plekke op zoek te gaan naar lokale producten.”

Shaken
Ook aan de manier van shaken herken je of iemand verstand van het cocktailvak heeft, stelt De Vries. “Leuk is ook om klanten op een verkeerd been te zetten. Bijvoorbeeld iets zoets serveren dat er groen uitziet. Dat is verrassend. Ik vergelijk mezelf wel eens met een chef-kok die ook handig met recepten en ingrediënten omgaat.” En zijn favoriete cocktail? “Absoluut Vieux Carré. Het is een vrij sterke cocktail. Prachtig complex met een mooie afdronk.

Jarl de Vries, alias de Cocktail Professor, creëert samen met zijn partner de meest kunstzinnige cocktails. Op zijn website en op Instagram zijn mooie beelden van zijn werk te zien.

Maak je graag zelf een van zijn cocktails? Bekijk dit recept! Deel je creatie op Instagram of Facebook, we zijn benieuwd!

Summary
Interview met de Cocktailprofessor
Article Name
Interview met de Cocktailprofessor
Description
De Cocktailprofessor maakt cocktails met oog voor smaak en design. “Mijn streven is cocktails op een kunstzinnige manier te presenteren.”
Author