...

Yoga Nidra

door | 3 jul 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Ontspanning, Yoga

Print Friendly, PDF & Email

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg. Lees snel verder over deze bijzondere vorm van yoga.

Ontspanningstechniek
Yoga Nidra is een ontspanningstechniek die diepe rust en vernieuwing van het lichaam en de geest bevordert. Het doel van Yoga Nidra is om een toestand van bewuste diepe slaap te bereiken, waarbij de geest zich bevindt tussen waken en slapen, en waarin het mogelijk is om op een diep niveau te ontspannen, genezen en veranderen. Het wordt vaak gebruikt als een therapeutische tool om stress te verminderen, angst en depressie te behandelen en om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Sankalpa
Een van de belangrijkste aspecten van Yoga Nidra is de Sankalpa, een persoonlijke intentie of affirmatie die tijdens de oefening wordt gebruikt. Sankalpa komt uit het Sanskriet en betekent: een wil of voornemen die je neemt in je hart en geest. Het is een krachtige manier om de geest te sturen en om jezelf te herinneren aan je diepste verlangens en doelen. Het stellen van een Sankalpa kan helpen bij het versterken van het vertrouwen in jezelf, het verhogen van je zelfbewustzijn en het verminderen van negatieve gewoonten en gedachten. Vaak begint zo’n Sankalpa met de woorden ‘ik ben’ en kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘ik ben kalm en rustig’ of ‘ik ben zelfverzekerd’. Vaak voel je wel wat voor jou op dat moment het beste aanvoelt en jou kan bieden wat je nodig hebt.

Beoefenen
Bij het beoefenen van Yoga Nidra begint de oefening met liggen op de rug, in een comfortabele positie. De instructeur leidt de beoefenaar door een serie van ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en visualisaties. Het doel is om de geest te laten afdwalen van het dagelijks leven en in een staat van ontspanning en rust te komen. De Sankalpa wordt herhaald aan het begin en het einde van de oefening, evenals op andere momenten tijdens de beoefening om de intentie te versterken. Een sessie van Yoga Nidra kan variëren van 20 minuten tot een uur of langer, afhankelijk van de beoefenaar en het doel van de sessie. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun aandacht vast te houden tijdens de sessie, maar het belangrijkste is om open te staan voor de ervaring en de instructies van de beoefenaar te volgen. Het kan zijn dat het de eerste keer ook niet soepel verloopt, Yoga Nidra en ook andere vormen van mediteren, moet je echt oefenen.

Voordelen
De voordelen van Yoga Nidra zijn talrijk en kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Fysiek kan Yoga Nidra helpen om het zenuwstelsel te kalmeren, de bloeddruk te verlagen en de slaap te verbeteren. Mentale voordelen zijn onder meer het verminderen van angst, het verbeteren van de stemming en het verhogen van het gevoel van welzijn, maar kan ook dienen als een manier om een diepere verbinding met jezelf te maken en je te herinneren aan je diepste verlangens en doelen in het leven. Het is een gemakkelijk toegankelijke techniek die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het is belangrijk om te onthouden dat Yoga Nidra een diepgaande vorm van meditatie is en dat het voor sommige mensen kan leiden tot intense emotionele ervaringen. Het is daarom belangrijk om het te beoefenen onder begeleiding van een ervaren instructeur en om open te staan voor de ervaring.

Zelf aan de slag
Als je aan de slag wilt gaan met Yoga Nidra zijn er verschillende manieren om te beginnen. Natuurlijk kan je dit beoefenen bij verschillende yogascholen, maar de gemakkelijkste manieren is om online naar Yoga Nidra-sessies te zoeken die door yogadocenten worden gegeven. Je kunt ook kiezen voor een begeleide meditatie via een app of video op het internet. Er zijn verschillende apps beschikbaar, zoals Headspace, Calm en Insight Timer, waar je verschillende meditatie-oefeningen kunt vinden, waaronder Yoga Nidra. Het is dus mogelijk om Yoga Nidra thuis te doen, het enige wat je nodig hebt is een stille plek, comfortabele kleding en een Yoga Nidra-opname.

Al met al…
Yoga Nidra is een krachtige manier om te ontspannen, stress te verminderen en je geest en lichaam in balans te brengen. Door regelmatig Yoga Nidra te beoefenen, kun je jezelf helpen om beter te slapen, meer rust te ervaren en meer te genieten van het leven.

Heb jij al een kennis gemaakt met Yoga Nidra? Of heb je een ander favoriete yogavorm. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Yoga Nidra
Article Name
Yoga Nidra
Description
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Lees snel verder over deze bijzondere vorm van yoga.
Author
Tessa Emmen
Volg Tessa

Tessa Emmen

Experimenterende foodie at De Hippe Vegetariër
Bij onze stagiair staat gezonde voeding altijd centraal. Tessa verzorgt de lekkerste glutenvrije gerechten wegens haar coeliakie. Dit heeft er voor gezorgd dat Tessa erg creatief is geworden met koken en ze experimenteert er dan ook op los om gezonde en volwaardige maaltijden voor te schotelen. Tessa kijkt altijd elk jaar uit naar de zomer, zodat zij weer alle ijssalons van Amsterdam kan uitproberen.
Tessa Emmen
Volg Tessa

Latest posts by Tessa Emmen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt