BESTE GROENTERESTAURANT: Librije’s Zusje in Amsterdam
5 (100%) 1 vote

Het afgelopen jaar heb ik de beste groenterestaurants van Europa ontdekt, je vindt mijn ervaringen hier. Als basis gebruikte ik de top 100 lijst van We’re Smart World. Vorige maand maakten zij het beste groenterestaurant van Nederland bekend: Librije’s Zusje in Amsterdam. Je snapt: als Amsterdammer móest ik dat proeven. Lees hier over onze Amsterdamse groentetrots!

Waldorf Astoria’s weelde
Librije’s Zusje is, zoals de naam doet vermoeden, het zusje van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, waar mijn eerste veggie roadtrip naartoe ging. Het zusje is gevestigd in het exclusieve Waldorf Astoria: zeven panden breed gelegen aan de Herengracht. Een fenomenaal gebouw, geheel in karakteristieke Amsterdamse grachtenstijl en met een prachtige entree. Je kunt rekenen op een grand entrance in de grote marmeren hal die uitkomt in de ‘peacock alley’: een luxe lounge waar perfecte high tea geserveerd wordt. Via de trap of lift begeef je je naar de begane grond van het hotel, grenzend aan de romantische binnentuin. Daar tref je de Goldfinch Brasserie, waar je kunt genieten van typische brasserie klassiekers én groentecreaties van de keuken van Librije’s Zusje. Absoluut een aanrader! Aan het einde van de hal vind je de parel waar we voor komen: Librije’s Zusje, het culinaire walhalla van topchef Sidney Schutte.

De sfeer van Librije’s Zusje
Librije’s Zusje is intiem restaurant dat oogt als een luxe, romantische huiskamer. Er zijn zo’n vijftien tafels, dus iedere avond kan er een select gezelschap genieten van het culinaire feest. Het restaurant kenmerkt zich door natuurlijke materialen en klassieke kleuren: wit, blauw en beige gecombineerd met hout, goud en flamboyante bloemen. De tafels zijn strak gedekt met mooi linnen en bijzondere glazen: geen poespas, less is more. Op een stolp op tafel vind je een uniek kunststuk wat later op de avond eetbaar blijkt: deze speciale zwamsoort vinden we terug in het dessert, waarover later meer. Een mooie eerste kennismaking met Librije’s Zusje’s kijk op de wondere wereld van groenten.

Een internationaal en bevlogen team
Een van de eerste dingen die me positief verrast, is het team. Van de ontvangst boven in het Waldorf Astoria, tot de ontmoeting beneden in Librije’s Zusje en de service gedurende de rest van de avond maken we kennis met jonge, bevlogen mensen van over de hele wereld. Allemaal bijzonder professioneel, duidelijk met ervaring en heel veel kennis van zaken, maar tegelijk toegankelijk, openhartig en in voor een praatje en een grapje. Ze zijn stuk voor stuk moeiteloos in staat om in te blenden met de sfeer en behoefte van de tafel, en weten de perfecte balans te vinden tussen service op het hoogste niveau en een stukje gezelligheid aan tafel. Zo hebben we ons de hele avond onderdeel van de familie gevoeld. Iets dat je lang niet altijd terugziet bij de beste (groente)restaurants, dus petje af daarvoor!

Speciale complimenten voor Sascha Speckemeier, de bijzonder charmante gastheer, en Cas Kratz, wat mij betreft een van de beste sommeliers die ik ooit ben tegengekomen. Weinig mensen zijn in staat om wijnverhalen eenvoudig en toegankelijk te brengen, wijnspijscombinatie tot in de puntjes uit te leggen, én te blijven boeien. Echt vakmannen!

Vegetarische culinair genieten
Na een serie kunstig geserveerde amuses (zie de foto’s hierboven) beginnen we aan het groentemenu waar we voor gekomen zijn. Zeven gangen op en top genieten van groenten, inspiratie op doen en zelfs groenten herontdekken terwijl we meekijken door de ogen van chef Sidney Schutte.

We beginnen met een creatie van gemarineerde watermeloen en tomaat, geserveerd als ware het een tonijnsteak, gecombineerd met citroengras, mierikswortel, pistache en munt. Direct één van mijn persoonlijke favorieten: de structuur is fantastisch, vlezig en sappig tegelijk, met bite en met de verrassende twist van de mierikswortel. Geserveerd met een mooie Pinot Gris uit de Elzas (Marc Tempé | Zellerberg Pinot Gris 2015 | Alsace), is dit een waar feest.

Het volgende gerecht is unieke combinatie van rode biet en pure chocolade met wasabi, groene appel, pesto, boekweit en aardappel. Met name die eerste vier ingrediënten haal je er direct uit. Dit gerecht zorgt voor een verrassende balans met de wijn die erbij geserveerd wordt door Cas: Château Lamothe-Bouscaut | Blanc 2015 | Pessac-Léognan.

Dan volgt de ananas van de barbecue, verpakt als een soort ravioli, geserveerd met shiso, hazelnoot, zilte tomaat en prei. Een feestje van zoet, zure en hartige smaken die je blijven prikkelen.

De volgende verwennerij is weer een favoriet – hoe kan het ook anders – zwarte truffel met pompoen, topinamboer, abrikoos en truffelmelk. Echt goddelijk comfort food, de perfecte combinatie waar ik met gemak een kommetje van zou leeg lepelen. Samen met de bijzondere, innovatieve Spaanse wijn (Bodegas Ximénez-Spinola | Fermentación Lenta 2016 | Jerez) een goddelijke combinatie. Een fijne afwisseling op de expressieve groentegerechten!

Het hoofdgerecht is werkelijk een schilderijtje en wederom een combinatie die je bij blijft: shiitake gecombineerd met bramen, verveine en kikkererwt, en een elegant glas rode wijn: Terra Constantino | De Aetna 2015 | Sicilia. De smaken die in deze wijn-spijs naar voren komen zijn umami en aards met zoete, zure en frisse tonen, én eetbare begonia bloemen.

De avond wordt afgesloten met twee desserts die eveneens groenten in de hoofdrol hebben. Zelf ben ik dol op zulke lichte, frisse desserts met een tikje hartigheid, maar eerlijk is eerlijk: mijn lief miste zijn suikerbommetje. Wel kwam hier de zwam terug in het verhaal! De zogeheten ‘tremella’ die eerder op de avond werd besprenkeld met een dragonsaus, verandert ogenschijnlijk in een soort kropsla. Deze zwam met een unieke bite werd geserveerd in een prachtig dessert met roze peper en witte chocolade. Daarna volgen blauwe bessen gecombineerd met lavasplant, bleekselderij en kapucijnermiso. Een groentebeleving met vleugje zoet!

Het Grote Librije’s Zusje dessertspel
Als je denkt dat het feest afgelopen is, is er altijd nog een kleine verrassing. Gelukkig maar, want van zo’n avond wil je zo lang mogelijk genieten. Dus na de desserts krijgen we wat ik noem ‘Het Grote Librije’s Zusje dessertspel’. Iets wat ik één keer eerder meegemaakt heb in Eleven Madison Park in NYC, en een hele leuke interactieve afsluiter is. We kregen twaalf chocolaatjes geserveerd, die qua kleur allemaal correspondeerden met gerechten op de menukaart. Ieder chocolaatje knipoogde qua smaak en ingrediënten naar die gerechten, dus aan ons om de juiste chocolaatjes bij de juiste gerechten te zoeken en de smaken te herkennen. Denk dus aan chocolade met wiskey, sesam en mais, dragon met roze peper, en wasabi met groene appel en boekweit. Dit maakt de belevenis compleet!

Ervaring geslaagd?
De intieme sfeer, het fantastische team en de groentebelevenissen maken deze exclusieve ervaring méér dan de moeite waard. Je bent verzekerd van een avond in de watten gelegd worden, geweldige wijnspijscombinaties en groente-inspiratie. Is Librije’s Zusje het beste groenterestaurant van Nederland? Ik ben geen Hiske Versprille of Joel Broekaert, maar als ik mag kiezen tussen De Librije of Librije’s Zusje, kies ik voor de laatste. De gerechten waren experimenteel, maar nog wel te bevatten, en bleven het gevoel geven van puur en echt eten. Een stukje eenvoud, waarbij je de groenten terug herkent, maar dan met een hele creatieve en verrassende interpretatie. Dus wat mij betreft: JA, Librije’s Zusje is met recht het beste groenterestaurant van Nederland. Gaat dat zien, proeven en beleven!

Librije’s Zusje, Herengracht 542-556 Amsterdam, +31 20 718 4643, restaurants.amsterdam@waldorfastoria.com

NOTE: Misschien overbodig om te zeggen, maar Librije’s Zusje is geen vegetarisch restaurant. Zij vinden groenten minstens net zo belangrijk als vis en vlees, en hebben daarom een speciaal groentemenu naast hun omnivoor menu’s. Zo is Librije’s Zusje een culinaire inspiratiebron voor iedereen, of je nu graag vis, vlees of vegetarisch eet.

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #vegetarischculinair

 

Summary
BESTE GROENTERESTAURANT: Librije’s Zusje in Amsterdam
Article Name
BESTE GROENTERESTAURANT: Librije’s Zusje in Amsterdam
Description
In deze rubriek bezoek ik de beste groenterestaurants van Europa. Vandaag restaurant Librije’s Zusje in Amsterdam dat zojuist bekroond is tot beste groenterestaurant van Nederland. Een ware groentebeleving!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!