Boompjes in Overloon: spelen met groenten
Nicole Mulders

Boompjes in Overloon: spelen met groenten

vrijdag 14 december 2018
Genieten en spelen met groenten zijn de eerste woorden die in me opkomen als ik denk aan eten bij Boompjes in Overloon. Want vegetarisch en veganistisch eten is hier heerlijk. En dat verbaast vooral ook mijn vriend, die daar normaal minder warm voor loopt dan ik. Zelfs hij is gecharmeerd!

Interieur
In het interieur wordt met boomschors speels verwezen naar de naam van het restaurant. Ook de groene kleur van de goed zittende fauteuils wijzen ernaar. Saillant detail: de placemats zijn gemaakt van gerecycled leer, want duurzaamheid staat hier voorop. Afval wordt zoveel mogelijk beperkt. Goede zaak! Dat het restaurant vol zit, vinden wij niet vreemd. Mijn vriend heeft het over 'de kunst van het weglaten.' Misschien is dat de kracht van de keuken?

Bediening en gasten
De sfeer in het restaurant is goed. In de bediening werken enkele charmante dames. Ook hun vriendelijke professionaliteit verhoogt het eetgenot. Het publiek is gemengd. Jong en oud en al dan niet notoire horecatijgers (zoals wij) wisselen elkaar af.Vegetarisch smullen
We kiezen vanavond voor vijf gangen vega(n). Zoveel gangen durven we aan, omdat we weten dat het hier goed is. Ik kies vanavond voor een bijpassend (wijn-)arrangement. Ik begin met de Boompjes-likeur met Prosecco en perenlikeur van een vlakbij gelegen distilleerderij. Mijn vriend krijgt een cocktail van ginger ale met alcoholvrije wijn, op smaak gebracht met honing. Ook de bijpassende drankjes in de loop van de avond passen perfect bij de gerechten die we krijgen en zijn met zorg uitgekozen.

Dan komen de eerste heerlijkheden op tafel. We krijgen een bordje met groentesnacks: gefrituurde paarse boerenkool met aubergine, ingelegde rettich met doperwt en zoete aardappelchips met pittige augurk. Opmerkzaam: bij het ambachtelijk brood komen boter én olijfolie (als vegan optie). Die opmerkzaamheid kan ik waarderen. Als eerste gang krijgen we seizoensgroenten bestaande uit puree van linzen en kardemom en verschillende groenten uit de moestuin. We kiezen hier vaker voor en vinden het fijn dat we vaak verrast worden met andere groenten. De tweede gang is een gele tulband van pompoen. Die bestaat uit verschillende bereidingen van pompoen. Bij de vegetarische variant zit ook nog geitenkaas. Zilte groenten vormen de derde gang: namelijk kroepoek van algen, zeekraal, zee-eik, lamsoor, zeevenkel en oesterblad. Het hoofdgerecht bestaat uit verschillende bereidingen van biet. Het is een volwaardig hoofdgerecht. Biet laat volgens mijn vriend “donkere tinten achter” die hem goed bevallen.De laatste gang
Tenslotte worden we blij verrast met het dessert. De veganistische variant is luchtige pure chocolade met gember en citrus, gekneusde cacaoboontjes en ijs van specerijenolie. De vegetarische variant is stoofpeer met een saus van witte chocoladeyoghurt, krokante amandel en ijs van Granny Smith. We proeven elkaars dessert en kunnen het niet eens worden welke het lekkerst is. Beide desserts, concluderen we. Het drankje bij mijn dessert, kersenlikeur, is het benoemen waard. Echt heerlijk. Helaas krijg ik maar een kleine hoeveelheid. Logisch, want het alcoholpercentage is ook een stuk hoger dan van de wijn die ik eerder kreeg. We nemen na het dessert cappuccino toe. We weten dat die hier lekker is. En dat geldt ook voor de friandises: vegan winegums van kersen, spekjes met vanille, koekjes met VOC-specerijen en boterkoekjes met gepekelde citroen. Grappig is dat de gastheer en kok zijn gasten altijd begroeten als die het restaurant verlaten. Op de vraag hoe vaak wij hier geweest zijn, geeft hij (bijna) altijd het goede antwoord. Een keer of zeven of acht tot nu? Boompjes is nog geen jaar open, maar ik ben groots fan en komen dan ook graag terug!

Boompjes - Irenestraat 1 - 5825 CA Overloon - www.boompjes-restaurant.nl

Ben jij al bij Boompjes geweest? Wat vond je ervan? Of is er een ander restaurant waar wij heen moeten? Laat het ons in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.